LIGA PRVAKOV

Real se hoče maščevati Borussii za ponižanje

Objavljeno 23. marec 2014 17.00 | Posodobljeno 23. marec 2014 17.00 | Piše: R. T.

Žreb četrtfinalnih parov lige prvakov razkril nove bitke nogometnih velikanov.

Cristiano Ronaldo drvi proti desetemu naslovu evropskega prvaka za Real Madrid. Foto: Reuters

Uf, kako se bo iskrilo 2. aprila na prvi četrtfinalni tekmi nogometne lige med Real Madridom in Borussio iz Dortmunda. Milijoni navijačev kraljevega baleta po vsem svetu zahtevajo maščevanje za lanski poraz v polfinalu tega tekmovanja. Kaj za poraz, Borussijini mladci so se ponorčevali iz tako imenovanih galaktikov in jih na svojem dvorišču ponižali kar s 4:1. Realovo mrežo je kot za šalo paral Poljak Robert Lewandowski, ki je belim zabil vse štiri zadetke. Toda v letošnjem prvem obračunu na madridskem stadionu Santiagu Bernabeuu zviti golgeter ne bo smel igrati zaradi rumenih kartonov. Torej velika skrb manj za Madridčane, bi lahko ocenili, ob tem pa je tudi res, da letos Borussia ni na takšni ravni kot v lanski sezoni. Izvršni predsednik evropskega podprvaka Hans-Joachim Watzke je bil po žrebu v Nyonu iskren: »Raje bi igrali proti komu drugemu. Real je največji klub na svetu. Toda na tej stopnji tako in tako ni lahkega nasprotnika. Moramo biti pripravljeni najbolje, kar je mogoče. Vsi se bodo morali zelo potruditi za uspeh. Jasno, lani smo imeli fantastično moštvo, zdaj pa bomo videli, ali lahko še izboljšamo svojo igro.«

Sveta beseda: decimo

Na drugi strani so bili precej bolj zadovoljni videti člani Realovega tabora, športni direktor Emilio Butragueno se ni skrival za frazami: »Res je, da letošnje predstave Borussie niso na enaki ravni kot lani. Toda vseeno so zelo zelo konkurenčni, zato bomo morali biti skrajno previdni. Lewandowski je brez dvoma njihov ključni igralec. Dejstvo, da bo na prvi tekmi odsoten, bo negativno vplivalo na njih, zato upam, da bomo to izkoristili.« Real je vodilni v španskem prvenstvu, jutri bo na svojem terenu igral klasiko z Barcelono, sveti cilj zdajšnjega rodu pod vodstvom italijanskega trenerskega mojstra Carla Ancelottija pa je, da domov prinesejo deseti naslov evropskega prvaka. Decimo (deseti) je sveta beseda Realovih privržencev že 12 let, leta 2012 je namreč na Hampden Parku v Glasgowu takratni kapetan Fernando Hierro zadnjič dvignil pokal z ušesi, potem ko je z 2:1 padel Bayer iz Leverkusna.

Na včerajšnjem žrebu je bolj kot običajno završalo tudi ob paru Manchester United : Bayern. Evropski prvak iz Münchna velja za favorita proti načetemu angleškemu velikanu, ki pa se nikakor ne bo vedel v slogu avtsajderja, čeprav v letošnji sezoni deluje klavrno na vseh frontah. Toda Nemci se ne pustijo zavesti. »Ne sme nas zaslepiti njihov trenutni položaj v angleški ligi, saj imajo izvrstne igralce. Igrati moramo v dosedanjem slogu, če bo tako, imamo dobre možnosti za uvrstitev v polfinale,« je previden kapetan Bavarcev Philipp Lahm. Iz tabora rdečih vragov je generalni sekretar John Alexander optimistično sporočil: »Naredili bomo domačo nalogo in se pripravili za Bayern. Če jih bomo umirili na prvi tekmi in na povratno odšli z rezultatsko prednostjo, smo sposobni doseči zadetek tudi v gosteh.«

Seveda nihče ni tako prevzeten, da bi se oklical za favorita. Tega si ne morejo več privoščiti niti pri Barceloni, ki se bo spopadla s tekmecem iz domovine, madridskim Atleticom. Tu bomo med drugim spremljali taktični dvoboj argentinskih trenerjev, 51-letnega Gerarda Martina (Barcelona) in 43-letnega Diega Simeoneja (Atletico). In kaj reči še o četrti nogometni poslastici med PSG in Chelseajem? Zlatan Ibrahimović, ki še sploh ni osvojil lige prvakov, proti Joseju Mourinhu, svojemu nekdanjemu šefu iz skupnega obdobja pri milanskem Interju. Dovolj?

 

Vroči april

Četrtfinalni pari nogometne lige prvakov so: Barcelona : Atletico Madrid, Real Madrid : Borussia Dortmund, Paris St. Germain : Chelsea in Manchester United : Bayern. Prve tekme bodo 1. in 2. aprila, povratne 8. in 9. aprila.

Polfinalni obračuni bodo 22. in 23. aprila ter 29. in 30. aprila. Finale bo 24. maja v Lizboni.

 

Le Oblak ostal v evropski ligi

Slovenija ima v četrtfinalu evropske lige le še enega predstavnika. Reprezentančni vratar Jan Oblak je z Benfico s skupnim izidom 5:2 izločil angleški Tottenham, v četrtfinalu pa se bo lizbonski klub pomeril z nizozemskim Alkmaarjem. Josip Iličić je s Fiorentino izpadel proti Juventusu (skupni izid 1:2), Kevin Kampl s Salzburgom proti Baslu (1:2), Roman Bezjak pa z Ludogorcem proti Valencii (0:4). Pari četrtfinala evropske lige so: AZ Alkmaar : Benfica, Lyon : Juventus, Basel : Valencia, Porto : Sevilla. Prve tekme bodo 3. aprila, povratne pa teden pozneje.

 

Deli s prijatelji