LIGA PRVAKOV

Real Madrid zdržal pritisk, PSG ne

Objavljeno 09. april 2014 00.42 | Posodobljeno 09. april 2014 00.51 | Piše: STA, Mo. S.

Znana sta prva polfinalista lige prvakov.

DORTMUND, LONDON – Nogometaši Reala iz Madrida in londonskega Chelseaja so prvi polfinalisti lige prvakov. Real je sicer z 0 : 2 (0 : 2) izgubil na gostovanju pri Borussii Dortmund, a z nekaj sreče ubranil prednost treh golov s prve tekme. Chelsea je doma z 2 : 0 (1 : 0) ugnal PSG, napredoval pa po zaslugi zadetka na prvi tekmi, ki so jo Francozi dobili s 3 : 1.

Borussia je ob bučni podpori občinstva v prvem delu Real (brez Cristiana Ronalda) povsem nadigrala, čeprav so bili Madridčani tisti, ki bi lahko prvi povedli. V 16. minuti je namreč slovenski sodnik Damir Skomina dosodil enajstmetrovko za Špance, potem ko je Lukasz Piszczek po predložku Fabia Coentraa igral z roko. A Argentincu Angelu Di Marii je vratar Roman Weidenfeller strel z bele točke ubranil. Nemška ekipa je dobila dodatna krila, svojo premoč pa po zapravljeni priložnosti Armenca Henriha Mhitarjana kronala v 24. minuti.

Takrat je veliko napako storil veliko napako Pepe, ki je z glavo slabo podal žogo Ikerju Casillasu, od katerega je bil hitrejši Marco Reus in brez večjih težav svojo ekipo povedel v vodstvo. Casillas je v 32. minuti preprečil gol Matsu Hummelsu. Branilec je natančno meril, a španski vratar je žogo odbil v kot. V 37. minuti pa je bil brez moči. Po protinapadu je najprej Lewandowski zadel vratnico, odbito žogo pa je v gol poslal Reus.

Nemci bili blizu, a zapravili preveč priložnosti

Real je na začetku drugega dela postal nevarnejši, Gareth Bale in Karim Benzema bi v ugodnih položajih lahko bolje reagirala. Toda kmalu so dogajanja začela spominjati na prvi polčas. V šestih minutah so imeli domači tri lepe priložnosti, najprej je Mhitarjan po protinapadu in lepi podaji Reusa zadel vratnico, Armenec je imel še eno lepo priložnost, toda tako kot nekaj trenutkov pozneje pri strelu Kevina Grosskreutza je bil na pravem mestu Casillas.

Srečna menjava

Chelsea je na domačem igrišču lovil zaostanek 1 : 3 iz Pariza. To mu je v prvem polčasu tudi dobro uspevalo. Čeprav je moral domači strateg Jose Mourinho že v 18. minuti poseči po prvi menjavi, ko je moral zaradi poškodbe iz igre Eden Hazard, se je poteza izkazala kot srečno. V igro je vstopil Nemec Andre Schürrle in 15 minut kasneje zadel za 1 : 0. Za svoj prvi evropski gol v dresu Chelseaja je Nemec hitro stekel v kazenski prostor Parižanov in ugnal Salvatoreja Siriguja.

V 52. minuti so se znova zatresla vrata PSG, a je Schürrle zadel le prečko. Pred gostujočimi vrati sta lepo kombinirala Oscar in Willian, z močnim strelom pa je zgornji del vrat zadel Nemec. Tudi minuto je Siriguja rešila prečka, tokrat jo je s prostim strelom zadel Oscar.

Junak Demba Ba

Domači so nato igrali vse bolj odprto, veliko tvegali, s čimer so tudi Francozi prihajali do svojih priložnosti. V 72. minuti je Edinson Cavani meril previsoko. Urugvajec je bil premalo natančen tudi šest minut pozneje. V 87. minuti pa je le sledila nagrada za požrtvovalno igro Chelseaja. Samuel Eto'o je poskusil z razdalje, Alex je žogo odbil, a le do Dembe Baja, ki je premagal Siriguja za skupnih 3 : 3 in zaradi zadetka v gosteh za napredovanje Chelseaja v polfinale. V ključnih trenutkih rednega dela se je z dvema odličnima obrambama izkazal še domači vratar Petr Čech.

V sredo bosta na sporedu še drugi polfinalni tekmi, Bayern in Manchester United ter Atletico Madrid in Barcelona. Obe prvi tekmi sta se končali z izidom 1 : 1.

Deli s prijatelji