PRVA LIGA

Rdeči alarm za Maribor, čas je za slovensko ligo

Objavljeno 02. november 2014 11.29 | Posodobljeno 02. november 2014 11.31 | Piše: Marko Pigac

Več kot 4000 gledalcev je na derbiju prve lige v Ljudskem vrtu v štajerski prestolnici videlo vse prej kot šampionski Maribor.

Mariborčani so v krizi, Domžale pa so jim ušle za devet točk. Foto: MP Produkcija

Uroku, ki se vleče že vso jesen, zaradi katerega se slovenski prvaki kažejo v evropskih tekmovanjih, še posebno v ligi prvakov, in izgubljajo pomembne tekme na domačem prizorišču, ni konca. Po eni strani vsak poraz (ta je bil že četrti v jesenskem delu) v domačem prvenstvu pomeni oddaljitev od naslova (jesenskega) prvaka, po drugi strani pa slabi nastopi tik pred evropsko preizkušnjo (zdaj že tretjič zapored) statistično prinašajo dober rezultat v ligi prvakov.

Igralcem ne steče

Bržkone bi vsak privolil v ta scenarij, saj dobri rezultati v najelitnejši ligi na svetu prinašajo tudi dobre denarce in odskočno desko za posameznike, pa vendar le domača liga podeljuje vstopnice za razmišljanje o Evropi in sponzorski kolač. Domžale so resda dvakratni prvak Slovenije, a bi jih morali vijoličasti doma vendarle premagati. Derbi bi tudi moral biti dober trening za domač nastop v ligi prvakov z londonskim Chelseajem v sredo zvečer. Igralci, kot so Dare Vršič, David Biton, Jean Philippe Mendy, Sintayehu Sallalich, Welle Ndiaye, pa tudi Agim Ibraimi (ki na derbiju zaradi viroze ni igral), so prišli v nogometno prestolnico Slovenije z razlogom – da s svojim prispevkom odpravijo vse dileme, kajti venomeršnje opiranje na Tavaresa in upanje, da se Luka Zahovič morda znajde v dobrem položaju za strel, sta premalo.

Pri 12-kratnih prvakih so manjkali še poškodovana Aleksander Rajčević in Aleš Mejač ter bolni Filipović, ampak klop je dovolj dolga, da bi NK Maribor lahko v domačem prvenstvu igral z dvema ekipama, ne nazadnje je priložnost, da se izkažejo tudi tisti, ki se imajo za zapostavljene.

Zahovičeva smola

»Domžalčani so nas premagali praktično brez priložnosti,« pojasnjuje Ante Šimundža, trener NK Maribor, in dodaja: »Nadigrali smo Domžale, si ustvarili veliko priložnosti. Prevladovali smo v igri in po fizični plati, čeprav imamo skoraj deset tekem več od nasprotnika v tej sezoni. Prikazali smo več, bili boljši, toda sreča ni bila na naši strani. Domžale so srečno osvojile vse tri točke.« To priznava tudi mladi strateg Domžal Luka Elsner, ki se mu je v hramu slovenskega nogometa kar smejalo. Prebrisano je premagal veliki Maribor. »V Ljudskem vrtu se ne da zmagati brez sreče. Toliko želje, požrtvovalnosti, kot ju je bilo na igrišču, preseže vsakršno mejo, ki jo lahko postavimo v tem trenutku. To je bila najtežja tekma v sezoni, tako za igralce na igrišču kot tudi za nas na klopi. To so vojaki, ki so garali drug za drugega,« je derbi opisal Elsner, ki ima zdaj pred vijoličastimi s tekmo več 9 točk prednosti, a ga prvaki opozarjajo, da glavnina tekem še prihaja.

Osmoljenec tekme je prav gotovo Luka Zahovič, ki je v podaljšku s komolcem zlomil nos kapetanu Domžal Nejcu Skubicu, zaradi česar je sodnik Matej Jug pokazal rdeči karton. Najboljši strelec lige bo moral odsedeti, kot kaže, najmanj tri tekme domačega prvenstva.

Deli s prijatelji