KVALIFIKACIJE

Razočarani Novagol na Wembleyju: Ne vem, zakaj je bilo nekatere strah

Objavljeno 17. november 2014 09.28 | Posodobljeno 17. november 2014 09.28 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometaši kljub porazu proti Angliji v dobrem položaju za uvrstitev na euro.

Sloviti Wembley ostaja neosvojljiv za slovensko nogometno reprezentanco. Po porazu z Anglijo v prijateljski tekmi leta 2009 (1:2) so Slovenci na prekrasnem objektu, kjer je bilo tokrat 82.305 gledalcev, izgubili še dvoboj v kvalifikacijah za euro 2016. Izbranci selektorja Srečka Katanca so v prvem polčasu in potem še četrt ure v nadaljevanju zelo dobro onemogočali gostitelje. Nato so v 58. minuti celo povedli s pomočjo avtogola, ki ga je z glavo zabil Jordan Henderson. Veselje Slovencev je trajalo le minuto, saj je na drugi strani kapetan Boštjan Cesar (rekordni 81. nastop za izbrano vrsto) v kazenskem prostoru s hrbta spotaknil Wayna Rooneyja v njegovem stotem nastopu za angleško reprezentanco. Rooney je sam izkoristil strel z bele točke, to pa je Katančeve fante precej pretreslo, zato je sledila prevlada domačega moštva. Robustni in hitri napadalec Danny Welbeck je v 66. in 72. minuti poskrbel za zanesljivo zmago (3:1) vodilnega moštva v kvalifikacijski skupini E.

Vsi niso bili v formi

»Žal se nam ni izšlo tako, kot smo si želeli. To ni nič tragičnega. Prvi polčas smo korektno parirali, Angleži si niso ustvarili konkretne priložnosti za zadetek. Žal mi je, da po doseženem golu nismo zadržali še pet, deset minut, ker bi potem šla tekma v drugo smer. Z menjavami bi tudi stabilizirali ekipo, ampak nogomet je pač takšen. To ni nič pretresljivega. Žal nam je lahko, ker smo imeli priložnost za pozitiven rezultat,« je dejal Katanec, ki je priznal, da ni imel optimalno pripravljenega moštva: »Moramo biti realni z mano na čelu. V danem trenutku nismo bili na ustrezni fizični ravni iz različnih razlogov. Da bi premagali Angleže, bi morali biti vsi igralci v top formi, fizični in psihični. Mi žal tega tokrat nismo imeli. Želel bi si, da bi bila dva ali trije igralci na ključnih položajih v boljši formi, ampak niso bili. To pa je prevelik primanjkljaj za zmago proti Angliji. Proti kateremu drugemu tekmecu se še izvlečeš, tukaj pač ne.« Svojega dne ni imel Jasmin Kurtić, Kevin Kampl po celotedenskem zdravljenju poškodbe stegenske mišice prav tako ni bil v svoji najboljši izvedbi.

Ta poraz zares ne bi smel biti usoden na poti do prvenstva stare celine. Po štirih tekmah ima Slovenija 6 točk, kakor tudi Švica in Litva, torej je še vse odprto v boju za drugo mesto; za Anglijo, ki ima maksimalnih 12 točk. »Smo izgubili, a ni treba skloniti glav. Imamo šest točk, v prihodnje bomo igrali z Estonijo in Litvo doma, čakata pa še nas dve tekmi s San Marinom. Vse te tekme moramo dobiti. Morda bomo proti Angležem doma lahko iztržili kaj več,« je dejal Kampl, ki se je spomnil spodrsljaja v Estoniji: »Tam bi morali vzeti vsaj točko. Ampak moramo biti zadovoljni. Sem optimist.« Kampla čakajo novi zdravniški pregledi: »Bomo videli, kaj bodo pokazali. Morda bom še odigral nekaj tekem do zime ali pa bom imel malce odmora.«

Štiri obvezne zmage

Bolj nezadovoljen je bil prvi strelec reprezentance Milivoje Novaković, ki je imel osamljene bitke z angleškimi branilci v konici napada. V prvem polčasu je imel lepo priložnost, ko je po kotu z glavo dobro streljal, a je žoga zletela mimo angleških vrat. »Težko je bilo, ker nihče ne prevzame odgovornosti in zadrži žoge, kot denimo pri njih Wilshere (igralec tekme, op. p.). Toda če povedeš na Wembleyju, to nekaj pomeni. Bili smo nagrajeni za naš trud in igro, a smo potem prehitro prejeli dva zadetka po naših napakah. Seveda smo razočarani, toda s to tekmo se ne smemo preveč obremenjevati. Moramo pa priznati, da smo igrali slabo. Moramo si več upati, to so tekme, za katere se živi. Nobenega igralca ni treba biti strah, prisotna je lahko le pozitivna trema. Vsak lahko normalno ustavi žogo, saj vsi treniramo vsak dan. Dojel sem, da smo se kar malce bali. Ne vem, zakaj. Toda kot ekipa ostajamo enotni. Nihče nam ne more očitati, da se nismo borili. Vemo, katere tekmece moramo v nadaljevanju premagati, da ostanemo v igri za uvrstitev na euro do konca kvalifikacij.«

V 4. krogu je za presenečenje v skupini E poskrbel San Marino, ki je doma proti Estoniji iztržil točko (0:0). Švicarji so zlahka opravili z Litvanci, bilo je 4:0, vsi zadetki so padli v drugem polčasu (strelci Josip Drmić, Fabian Schär in Xherdan Shaqiri dvakrat). Kvalifikacije za EP se bodo nadaljevale marca prihodnje leto. Slovenija bo 27. marca v Ljubljani gostila San Marino. Potem sledijo tekme z Anglijo (14. junija v Ljubljani), Švico (5. septembra v Baslu), Estonijo (8. septembra v Ljubljani), Litvo (9. oktobra v Mariboru) in San Marinom (12. oktobra v Serravalleju).
 

Jutri spektakel s Kolumbijo

Po prihodu iz Londona se je reprezentanca nastanila v hotelu Kokra na Brdu pri Kranju. Včeraj je bil na programu regeneracijski trening, na Gorenjsko pa je prišla nova sedmerica igralcev, ki bodo v moštvu za jutrišnjo (ob 18. uri) prijateljsko tekmo proti Kolumbiji v ljubljanskih Stožicah. Selektor Srečko Katanec je dal prosto Samirju Handanoviću, Mišu Brečku, Boštjanu Cesarju, Valterju Birsi, Andražu Kirmu, Milivoju Novakoviću, Zlatanu Ljubijankiću, Daliborju Stevanoviću in Kevinu Kamplu. Svežo moč predstavljajo Robert Berič, Damjan Bohar, Goran Cvijanović, Džengiš Čavušević, Erik Janža, Petar Stojanović in Benjamin Verbič.

Z avtobusom čez cesto

Slovenski nogometaši so v Londonu bivali v hotelu Hilton, ki ga od stadiona Wembley loči le cesta. Na petkov trening so tako odšli peš, česa takšnega pa jim na dan tekme iz varnostnih razlogov ni dovolil delegat Evropske nogometne zveze (Uefa). Tako so morali v avtobus po protokolu kar dve uri pred začetkom dvoboja. Na stadionu so bili tako pol ure prezgodaj, saj je vožnja trajala pet minut, in ne pol ure, kakor je ocenil delegat. Zato je bilo kar nekaj nejevolje v slovenskem taboru, a so zatrdili, da to ni vplivalo na njihovo igro.

1. Domžale 17 13 2 2 24:6 41

2. Celje 17 9 6 2 29:9 33

3. Olimpija 16 9 5 2 31:11 32

4. Maribor 16 10 2 4 25:16 32

5. Zavrč 17 9 2 6 18:17 29

6. Rudar 17 6 4 7 18:18 22

7. Luka Koper 17 7 1 9 18:25 22

8. Gorica 17 3 3 11 13:22 12

9. Krka 17 2 3 12 13:32 9

10. Radomlje 17 1 2 14 9:42 5

Deli s prijatelji