GRENAK PRIOKUS

Razočarani Čeferin: Država ni dala niti centa

Objavljeno 07. oktober 2015 09.33 | Posodobljeno 07. oktober 2015 09.42 | Piše: Rok Tamše

Predsednik Nogometne zveze Slovenije o novem nacionalnem centru na Brdu pri Kranju.

Predsednik NZS Aleksander Čeferin. FOTO: Marko Feist

Oktobrski dež ne ovira najboljših slovenskih nogometašev, ki se na Brdu pri Kranju pripravljajo na tekmi z Litvo in San Marinom, zadnji v kvalifikacijski skupini E za nastop na euru 2016 v Franciji. Dodatni zagon izbrancem selektorja Srečka Katanca daje krasno prizorišče vadbe, saj prvič trenirajo v lastnem nogometnem domu, Nacionalnem nogometnem centru Brdo. Včeraj je bil na obisku tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije Aleksander Čeferin. »Vsa dela so praktično zaključena, za 12. oktober smo že naročili čistilni servis, konec tega meseca pa se iz Ljubljane selimo v naše nove prostore na Brdu,« je sporočil prvi mož slovenskega nogometa, pri katerem je čutiti močno olajšanje zaradi uresničitve zahtevnega projekta, ki se je pošteno zavlekel, pa tudi nekaj grenkobe. »Dve leti smo se morali boriti za gradbeno dovoljenje. Povsod v Evropi, od Portugalske do Kazahstana, so članicam Evropske nogometne zveze države pomagale pri podobnih projektih. Takoj so denimo dobile gradbena dovoljenja, države pa so jim tudi finančno pomagale. Mi smo se morali žal tožariti za gradbeno dovoljenje, država pa nam za ta projekt ni namenila niti centa, pa čeprav imamo med drugim registriranih 35.000 mladih nogometašev. Nekatere druge projekte pa je podprla z več deset milijoni evrov. Res je, da sta nam pomagali Evropska in Mednarodna nogometna zveza (Uefa in Fifa), toda njun denarni prispevek ni bil samoumeven. Na srečo smo zgradili dobre odnose z obema organizacijama, tako da smo dosegli njihovo konkretno sodelovanje,« je pojasnil po tej plati razočarani Čeferin, ugledni in vplivni odvetnik, kar je vsekakor izdatno pomagalo k temu, da Josip Iličić in kolegi že zdaj lahko vadijo na prekrasnem objektu, ki bi si ga lahko želela prav vsaka krovna nogometna organizacija.


Novagol trenira s soigralci

Reprezentanti so včeraj opravili popoldanski trening na Brdu, potem ko je bil dopoldanski odpovedan. Simbolično ali ne, ko se je trening začel, je dež pojenjal. Izbrani vrsti se je včeraj pridružil Kevin Kampl, ki pa še ni vadil, saj zaradi rumenih kartonov proti Litvi nima pravice nastopa. Že danes ob 17.30 bo izbrana vrsta opravila trening na prizorišču tekme z Litvo v Stožicah, jutri pa zadnjega v novem domu na Brdu. Litovci so v Ljubljani že od ponedeljka, saj imajo tu boljše razmere za vadbo kot v domovini. Trenirajo na stadionu ŽAK v Spodnji Šiški. Dvanajstega oktobra lani je Slovenija premagala Litvo v Vilni z 2:0, oba zadetka je dosegel Milivoje Novaković, ki dobro in hitro okreva po poškodbi ključnice ter vadi s soigralci. 

imagePreveč odprtih vprašanj

Celoten projekt je vreden skoraj 10 milijonov evrov, okrog 70 odstotkov denarja sta prispevali Fifa in Uefa, preostalo je financirala NZS. Glamurozna češnja na torti, slavnostno odprtje NCC Brdo, bo sledila prihodnjo pomlad. »Uradno odprtje centra načrtujemo maja, saj novembra ne bo primerno vreme za kaj takšnega. Takrat bodo z nami tudi vsi vodilni možje Fife in Uefe,« napoveduje Čeferin, ki je zdaj osredotočen na bližnji vroči tekmi v Stožicah (v petek, 9. oktobra) in Serravalleju (v ponedeljek, 12. oktobra). »Seveda vsi pričakujemo šest točk, čeprav prva tekma z Litvo sploh ne bo lahka. Toliko vprašanj je še odprtih, da je res nehvaležno kar koli napovedovati. Namreč, če bi Švica izgubila v Estoniji, potem ko je že s težavami zmagala v Litvi... Ob uvrstitvi v dodatne kvalifikacije bo vprašanje tudi, ali bomo na žrebu med nosilci ali nenosilci. Nemogoče je razmišljati vnaprej, toliko vsega je še odprtega,« je Čeferin iz vseh zornih kotov poskušal osvetliti perspektivo svoje reprezentance na poti do tako želenega nogometnega rendez-vousa v Franciji. Osvežimo spomin: na EP se neposredno uvrstijo prvouvrščene reprezentance iz devetih skupin, tretjeuvrščene po skupinah (razen najboljše od devetih, ki gre prav tako direktno na euro) gredo v dodatne kvalifikacije, ki bodo na sporedu sredi novembra (prve tekme med 12. in 14. ter povratne med 15. in 17. novembrom; žreb štirih parov bo 18. oktobra v Nyonu).


Mladi proti Italiji

Mlada reprezentanca Slovenije se v Kopru in Dekanih pripravlja na obračun z Italijo v kvalifikacijah za euro 2017 na Poljskem. Obračun bo jutri, v četrtek, ob 18.30 na koprski Bonifiki, izbranci selektorja Primoža Glihe pa se bi radi revanširali za septembrski poraz 1:0 v Italiji. To je četrta tekma mladih upov v skupini E, premagali so že Andoro in Litvo, obe doma.

 

Deli s prijatelji