PRIMITIVIZEM

Razgaljen primitivizem v slovenskem nogometu

Objavljeno 13. april 2016 14.35 | Posodobljeno 13. april 2016 14.36 | Piše: Rok Tamše

Športni direktor Maribora Zlatko Zahovič je svoj klub spravil v neprijeten položaj.

Kako se bo iz težav izvlekel športni direktor Maribora Zlatko Zahovič? Foto: Marko Pigac

LJUBLJANA, MARIBOR – To, kar se v zadnjih dneh dogaja na slovenski nogometni sceni, je velik korak nazaj za Prvo ligo Telekom Slovenije, ki smo jo v minulih mesecih radi izpostavili kot vse bolj všečno, uspešno in priljubljeno tekmovanje. Takšno je (bilo) zaradi obujenega rivalstva med Olimpijo in Mariborom za naslov prvaka, izjemne izenačenosti preostanka prvoligaške karavane, vse boljšega obiska na stadionih, udarne medijske, sploh televizijske podobe, donosnih in odmevnih prestopih Andraža Šporarja, Ezekiela Hentyja in Petra Stojanovića... Lahko bi omenili še kaj, kar je pripomoglo k boljšemu statusu nogometa v Sloveniji, toda zdaj se moramo ukvarjati z nedostojno, primitivno komunikacijo enega najvidnejših obrazov slovenskega nogometa, športnega direktorja Zlatka Zahoviča, ki je naredil medvedjo uslugo svojemu klubu, mestu in nogometu nasploh. Razkril ga je nihče drug kot eden njegovih najbolj priljubljenih varovancev, Agim Ibraimi, ki je doživel vrhunce igralske kariere prav v Mariboru.

Agim Ibraimi je razkril poplavo njegovih žalitev in zmerljivk prek SMS-sporočil

To ni Zahovičev prvi izpad, ki je ena izmed športnih ikon Slovenije, zato ima v medijih in pri navijačih poseben status. Bolj kot njegov konflikt na treningu z nekdanjim trenerjem Antejem Čačićem julija 2013, ko je za kratek čas odstopil kot športni direktor, verbalno divjanje na septembrski tekmi v Zavrču, netaktno komuniciranje s še enim bivšim trenerjem, Krunoslavom Jurčićem, tega je odpustil takoj po startu spomladanskega dela prvenstva; bolj kot vse to smo izpostavljali njegovo izjemno vlogo pri preobrazbi kluba, ki je segel celo do lige prvakov, in menedžerski instinkt pri sestavljanju moštva. Morda je vse to prispevalo k temu, da je Zahovič v Mariboru postal nedotakljiv, pa če je storil še tako veliko napako oziroma neumnost. Zaupanje vodstva kluba vanj je neomajno, zato so konec prejšnjega meseca z njim podaljšali sodelovanje celo do leta 2024. V kolektivu, ki se postavlja s sloganom En klub, ena čast, prihajajo na plan povsem porušeni odnosi, pomanjkanje medsebojnega zaupanja in profesionalizma, kar je odkrito izpostavil tudi eden največjih profesionalcev na slovenski športni sceni, Milivoje Novaković, ki je v klub prišel februarja letos. Mar v vijolični slačilnici res vlada kaos, kjer dobro plačani igralci vsak po svoje razumejo nogometni posel in zvezdništvo, ki gre s tem vštric? Se je v Ljudskem vrtu nekdaj delovna skupina fantov, lačnih uspehov in lovorik, prelevila v gručo razvajencev, ki so pozabili, kaj so skromnost, žrtvovanje in pošten odnos do svojega dela, šefov in navijačev? Na to bo bržkone odgovorilo vodstvo kluba, ko bo opravilo temeljito samoizpraševanje ter začrtalo novo smer, na kateri NK Maribor ne bo več tarča posmehov, norčevanja in privoščljivosti z vseh strani zaradi šibkih točk enega moža. Maribor je po lanskem zgodnjem izpadu iz evropskega tekmovanja spet na prelomnici, da dokaže, da je stabilen klub z jasno vizijo častnega delovanja.

Celje in Domžale v pokalu

V senci ekscesov bosta Celje, ki ga po novem vodi trener Robert Pevnik, in Domžale danes odigrala prvo polfinalno tekmo pokalnega tekmovanja. »Zelo dobro bi bilo, da ne prejmemo gola. V spomladanskem delu sezone smo na popolnoma vseh tekmah zatresli mrežo nasprotnika, tako da se glede tega ne bojim. Skrajni čas je že, da ohranimo prazno mrežo. Preleviti se moramo v bojevnike in si prigarati zmago, ki bi nam odprla vrata finala,« pravi domžalski strateg Luka Elsner. »Vsekakor bomo naredili prav vse, da presenetimo in napredujemo v finale. V prejšnjem krogu smo denimo že izločili enega absolutnega favorita (Olimpijo, op. p.), tako da bo tudi jutri in prihodnjo sredo mogoče prav vse,« napoveduje celjski kapetan Blaž Vrhovec. Jutri se bosta v drugem polfinalu pomerila Zavrč in Maribor.

Da bo mera polna, je razvpita komunikacija na relaciji Ibraimi– - Zahovič prek SMS-sporočil povsem zasenčila verbalni izpad Olimpijinega trenerja Marka Nikolića, ki je na zadnji tekmi svojega varovanca Blessinga Elekeja ozmerjal z izrazom »črni idiot«, ker je proslavljal izenačujoči zadetek na tekmi z Zavrčem, namesto da bi hitel z nadaljevanjem igre, ker je Olimpija še lovila zmago. No, Nikolić se je nemudoma javno opravičil vsem, tudi Elekeju, ki je opravičilo sprejel, predsednik kluba Milan Mandarić pa mu je izjavo v afektu odpustil. In kaj lahko pričakujemo od nepredvidljivega Zahoviča?

Deli s prijatelji