KRITIKA

Rastoder čisto razkurjen tolče po NZS in sodnikih

Objavljeno 23. julij 2013 11.48 | Posodobljeno 23. julij 2013 11.48 | Piše: Rok Tamše

Predsednik Olimpije Izet Rastoder hoče spremeniti položaj v slovenskem nogometu.

Gabriel Eteme Mbatama je vidna okrepitev Olimpije. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Dogajanje na nedeljskem nogometnem derbiju v Prvi ligi Telekom Slovenije med Luko Koper in Olimpijo, ki se je končal z neodločenim izidom 1 : 1, se še niti ni dobro poleglo, ko je predsednik ljubljanskega kluba Izet Rastoder sedmi sili predstavil svojo ogorčenost nad delovanjem Nogometne zveze Slovenije (NZS) in sojenjem. Šestnajst ur potem, ko je glavni sodnik Slavko Vinčić na Bonifiki oznanil konec tekme, so v 13. nadstropju znanega ljubljanskega hotela padale težke besede iz ust glavnega pokrovitelja in mecena Olimpije, ki po dveh krogih državnega prvenstva z eno osvojeno točko za vodilnim Mariborom zaostaja za pet točk.

Ugrabljen nogomet

»V slovenskem nogometu se je nakopičilo toliko slabih stvari, da je položaj že alarmanten. Slovenski nogomet so po mojem mnenju ugrabili posamezniki iz nogometne zveze in sodniške organizacije. Naše edino upanje je, da tudi s pomočjo medijev poskušamo nekaj spremeniti. Določeni ljudje naš nogomet jemljejo kot lastno delovno organizacijo. Do zdaj smo na vse mogoče legitimne načine opozarjali, da se ne dela prav. Tak primer je delegiranje zimskega derbija med Olimpijo in Mariborom, ko snežne razmere niso dopuščale odigravanja tekme, pa smo jo vseeno morali organizirati. Potem je bila prekinjena, z nevestnim delom pa so Olimpiji povzročili za 50.000 evrov stroškov. Vodstvo NZS smo prosili, da nam vrnejo ta denar, saj je bila organizacija tekem njihova odločitev, a ni odgovora. Preostane nam le, da jih tožimo. Primer slabega delegiranja je tudi naša nedeljska tekma z Luko Koper na Obali ob 18. uri, ko je bilo med 30 in 35 stopnijami Celzija. To pač niso bile normalne razmere za igranje. Dolžan sem skrbeti za zdravje igralcev. Kaj bi bilo, če bi včeraj kateri od njih umrl na igrišču? Po drugi strani je vprašljiv tudi obisk gledalcev ob tako neprimernem terminu. Kaj torej NZS stori, da bi bilo na tribunah več gledalcev? Gledalcev ni, klubi pa morajo vseeno poravnati stroške varovanja. Ali kdo sploh razmišlja o tem? Nekdo v klimatizirani pisarni na NZS o tem ne razmišlja, ampak delegira po svoje. Na NZS jim je super lepo, mi v klubih pa se vprašujemo, zakaj sploh obstajamo. Očitno so pri NZS samozadostni,« je kar bruhalo iz Rastoderja, a to še ni bilo vse. »Zadnja tekma v Kopru pomeni piko na i vsega, kar se dogaja. Kot veste, se po novem za tekmo delegira šest sodnikov, torej se zvišujejo stroški klubov, kakovost sojenja pa je slabša. Vse to plačujemo klubi. Nogometna zveza Slovenije je tudi prodala televizijske pravice, od tega pa naj bi vsak klub prejel 50.000 evrov. Pa veste, koliko dobimo izplačano? Morda ostane 10.000 evrov, ko poravnamo stroške sodniške organizacije. Nogomet pri nas torej ni namenjen gledalcem in navijačem, temveč ozkemu krogu ljudi, ki že 20 let izkoriščajo slovenski nogomet,« trdi predsednik Olimpije, sicer največji uvoznik banan v Evropi.

Dialog, stavka, odstop

In kaj zdaj? »Do septembra bomo poskušali doseči dogovor z vodstvom NZS in sodniške organizacije. Če nam to ne bo uspelo, bomo sklicali sestanek vseh prvoligaških klubov in poskušali zavzeti skupno stališče, kako naprej. Če še to ne bo uspelo, bomo organizirali stavko pred sedežem NZS. Tako bi pokazali, da položaj v nogometni Sloveniji ni več vzdržen. Če še to ne bo dovolj, bom zapustil slovenski nogomet. Nima smisla dajati denarja iz lastnega podjetja za interese določenih ljudi.« Rastoder je razočaran tudi zato, ker na Olimpijin predlog, da bi prvi derbi v tej sezoni med Olimpijo in Mariborom s 3. avgusta prestavili na poznejši datum, ko se v glavnem končajo dopusti, z NZS niso niti odgovorili. Pritožbe Rastoderja so povsem realne in legitimne, vprašanje pa je, ali bi se oglasil tudi v primeru, če bi Olimpija imela po dveh krogih šest točk.

Glažarjev in Vinčićev greh

Predsednik Olimpije Izet Rastoder meni, da je bil njegov klub oškodovan na domači tekmi prvega kroga DP proti Rudarju, ko je gostujoči igralec David Kašnik dosegel zadetek po tem, ko je storil prekršek, gol Olimpijinega branilca Antonia Delamee Mlinarja v podobnih okoliščinah pa je sodnik Roman Glažar razveljavil. Po njegovem so bili zeleno-beli oškodovani tudi v nedeljo na Bonifiki, ko Slavko Vinčić ni dosodil enajstmetrovke po igranju z roko domačega nogometaša v kazenskem prostoru Luke Koper. »Je to naključje, človeška napaka ali gre za načrtna dejanja? Dobili smo vtis, kot da bi nekateri v sodniški organizaciji stavili,« je dejal Rastoder.

Deli s prijatelji