NESTRPNOST

Rasizem ugonablja nogomet

Objavljeno 01. december 2012 10.51 | Posodobljeno 01. december 2012 10.51 | Piše: Rok Tamše

Na evropskih nogometnih stadionih ne mine več teden brez rasne nestrpnosti. Tarče so predvsem temnopolti igralci in Tottenham, klub z judovskim pečatom.

Igralci rimskega Lazia so rasnim nestrpnežem poslali jasno sporočilo.

LONDON, RIM – Doping in ilegalne stave še zdaleč niso edine strašljive težave sodobnega športa. Kot kuga se predvsem v nogometu širi tudi rasizem. »Utihni, opica!« je temnopoltemu nogometašu Chelseaja Johnu Obiju Mikelu na tekmi z Manchester Unitedom 28. oktobra menda zabrusil angleški sodnik Mark Clattenburg. Chelsea se je pritožil, to pa je sprožilo val kritik in groženj za Clattenburga in njegovo družino. »Naravnost strašljivo je, ko veš, da si nedolžen, pa ti nekdo vseeno hoče uničiti kariero,« je dejal Clattenburg. Končalo se je z obžalovanjem predstavnikov Chelseaja zaradi neupravičene gonje proti sodniku, ta pa še naprej opravlja svoj posel, dobrodošel bo tudi na stadionu Stamford Bridge, kjer domuje Chelsea. Njegov kapetan John Terry je od angleške nogometne zveze pred kratkim prejel kazen prepovedi igranja na štirih tekmah, ker je lani v dvoboju z moštvom Queens Park Rangers z rasističnimi toni ozmerjal Antona Ferdinanda.

Še povsem svež je spomin na divjanje italijanskih huliganov prejšnji teden v Rimu, kjer se je okrog 40 dobro pripravljenih in oboroženih napadalcev lotilo 10 navijačev londonskega Tottenhama, ki so prišli na tekmo z Laziem. Angleški klub je znan po tem, da ima močno podporo judovske skupnosti, v znamenju antisemitizma pa je minil tudi obračun v središču večnega mesta. Angleškega navijača Ashleyja Millsa so celo zabodli v glavo in nogo, v bolnišnici so mu rešili življenje, preostali so jo odnesli z lažjimi poškodbami. »Rad bi izrazil spoštovanje do vseh, ki so prišli na tekmo v Rim in pri tem tvegali svoje življenje. Naš klub je proti rasizmu, tako razmišljajo tudi naši navijači. Nočejo biti povezani s tem napadom, ki nima nobene zveze s športom. To je kriminal,« je izjavil predsednik Lazia Claudio Lotito, ki je v bolnišnici obiskal eno izmed žrtev brutalnega napada. Policija je ugotovila, da sta dva huligana tesno povezana z drugim rimskim klubom, Romo.

Igralci in navijači Tottenhama pa so se na muhi rasnih nestrpnežev znašli tudi v domačem okolju, ko so gostili mestnega tekmeca West Ham. »Viva Lazio«, »Vas smemo zabosti vsak teden?«, »Adolf Hitler prihaja po vas« in nacistični pozdravi so bili na repertoarju peterice primitivcev, ki se imajo za navijače West Hama. Policija jih je aretirala, enemu je klub odvzel sezonsko vstopnico in mu do nadaljnjega prepovedal vstop na stadion. Posebno prizadet je bil Izraelec, Jud v vrstah West Hama, Yossi Benayoun: »Zelo razočaran sem bil, ko sem slišal tiste pesmi. Toda to je počela manjšina. Prepričan sem, da jih bosta nogometna zveza in West Ham našla in kaznovala.«

Zaradi vsega naštetega se je oglasil tudi nekdanji reprezentant Francije in član številnih velikih klubov, Patrick Vieira, ki zdaj dela z mladimi selekcijami pri Manchester Cityju. 36-letni Vieria, ki se je rodil v Senegalu, je šokiran nad vse pogostejšimi pojavi rasizma: »Če se res hočete boriti proti rasizmu in ga pregnati iz nogometa, morate vpletene klube kaznovati z odvzemom točk ali izključitvijo s tekmovanja. Prepričan sem, da se ob takšnih ostrih kaznih rasistični izpadi ne bi ponavljali. To je treba ustaviti, še preden bo vse skupaj ušlo izpod nadzora.«

Deli s prijatelji