NOGOMET

Pušnik z vrha: Treba je vedeti, kdo je Maribor

Objavljeno 06. oktober 2015 09.53 | Posodobljeno 06. oktober 2015 09.54 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Olimpije med reprezentančnim odmorom na vrhu prvenstvene lestvice.

Podkapetan Olimpije Andraž Šporar je z devetimi goli sam na vrhu lestvice strelcev. Foto: Aleš Černivec

Trinajsti krog v nogometni Prvi ligi Telekom Slovenije je bil sicer dobro izveden, a je bil vendarle nesrečen za nekatere ekipe. Še najbolj za Luko Koper in Krško, ki sta doživela visoka poraza v Mariboru in Ljubljani. Kot zadnja je minuli vikend svoje več kot korektno opravila Olimpija, ki je Krčane domov pospremila s petardo in se utrdila na vrhu lestvice pred dvotedenskim odmorom zaradi aktivnosti reprezentanc. Trener zmajev Marijan Pušnik je bil lahko zadovoljen s pristopom fantov, prepričljivo zmago in ne nazadnje tudi z dvema zadetkoma novinca, Argentinca Lucasa Eliasa Ontivera, ki še vedno ni povsem nared po poškodbi, a je že tako pripravljen, da je dosegel prvenca na slovenski sceni. Nova izdatna zmaga in prvo mesto na lestvici Pušniku omogočata mirno delo v prihodnjih dneh, a še vedno ni povsem zadovoljen s tem, kar se dogaja okrog moštva. »Hotel sem, da moji fantje v drugem polčasu odigrajo še bolje, predvsem zaradi zvestih navijačev, da bi jih v prihodnje prišlo še več, tudi zaradi samozavesti, in pa zaradi tega, ker je bilo v minulih dneh velikokrat poudarjeno, da nam ne gre. Še enkrat bi poudaril, da je Olimpija v zadnjih desetih krogih zbrala 25 točk od 30 možnih, to pa je zame zelo dobra serija. Zato ne vidim potrebe po kakršnem koli negativizmu ali vprašanjih o eni točki v prejšnjih dveh krogih. Na koncu bo dober tisti, ki bo prvi po 36. krogih, in tisti, ki bo zmagovalec pokalnega tekmovanja,« je bil jasen Korošec na klopi Olimpije.


Cirkus Zavrč

Po remiju Krke in Zavrča v Novem mestu je s položaja trenerja Zavrča odstopil Slavko Matić. To je po njegovih besedah storil zaradi moralne obveznosti do športnega direktorja Dušana Petkovića, ki ga je pripeljal v haloški klub, a ga je sam prejšnji teden zapustil po nesoglasjih z glavnim mecenom kluba Miranom Vukom. Srb Matić je na klopi Zavrča zamenjal Hrvata Ivico Solomuna in v sedmih tekmah sploh ni doživel poraza (pet zmag in dva remija), najodmevnejši sta bili zmagi proti Mariboru doma in Olimpiji v Stožicah. Po 13 krogih torej Vuk išče že tretjega trenerja. Zavrč je vse bolj podoben cirkusu, ne pa resnemu klubu, ki hoče krojiti vrh slovenskega klubskega nogometa.

 

Očitno Olimpija z Ontiverom pridobiva raznovrstnost v napadu. »Dve leti ni odigral poštene tekme zaradi hujše poškodbe zadnje lože. Ko je prišel, sta dr. Drobnič in Srdjan Djordjević ugotovila, da bo potreboval vsaj štiri do pet tednov, da pride k sebi. Še vedno ni tisti pravi, a je bil kar velika nevarnost za nasprotnikovo obrambo. Ko bo pravi, bo tudi v igri ena na ena pokazal, česa vsega je sposoben. Če bo v takšnem stanju zabijal po dva gola, bom zelo vesel,« se je še pošalil Pušnik. Vsekakor bi rad videl njegov učinek proti najmočnejšim tekmecem, ko bo šlo zares; torej proti Mariboru, Domžalam, Gorici...

Pogled na lestvico razkriva, da ima Olimpija sedem točk naskoka pred Mariborom. Kaj to pomeni Pušniku? »Nisem spremenil mnenja. Ostajamo na trdnih tleh. Ne smemo pozabiti na napovedi pred začetkom prvenstva. Maribor ostaja prvi favorit, ne glede na to, da je slabše startal in da je imel določene težave po obračunu z Astano. To je bilo pričakovati, v zadnji tekmi s Koprom pa so pokazali, da so najnevarnejši zasledovalec. S tem ne podcenjujem Domžal niti Zavrča, toda treba je vedeti, kdo je Maribor. Ima po dva dobra moža na vsakem igralnem mestu in vse drugo. Mi ne smemo niti za trenutek pomisliti, da smo kar koli opravili. Z velikim zadovoljstvom delam tukaj, fantje napredujejo, imajo popolno strokovno podporo. Če bomo do konca jesenskega dela obdržali trenutno pozicijo in napredovali tudi v pokalnem tekmovanju, bom zelo vesel. Potem bo tudi vodstvo s predsednikom Mandarićem in generalnim direktorjem Stojićem na čelu po analizi storjenega dobilo dodaten zagon,« je prepričan Pušnik.

Realnost nogometašev iz nuklearnega mesta, ki jih je v Stožicah spodbujala kakšna stotnija Nuclear Power Boysov, je povsem drugačna. Pri njih gre za krvavi boj za obstanek do konca sezone. »Marsikaj moramo postoriti na več ravneh. V prihodnjem tednu bomo trdo trenirali, odigrali bomo tudi eno prijateljsko tekmo. Poskušali bomo storiti korak naprej. Vse naslednje tekme bodo za nas zelo pomembne, če želimo biti bolj konkurenčni ekipam v spodnjem delu lestvice. Seveda bomo morali dati svoj maksimum, dvigniti se bomo morali tudi psihološko. Povedati moram, da fantje dobro delajo, ozračje v moštvu je prav tako zelo dobro. V bistvu se od lani, ko smo osvojili drugo ligo, ni nič bistvenega spremenilo. Fantje se trudijo. Toda ko pride takšna tekma kot tokrat, je težko storiti kaj pametnega. Zavedamo se, da moramo poiskati svoje priložnosti, ne bomo se predali, z vsemi močmi bomo krenili v zadnji del prvenstva to jesen,« je napovedal strateg Zavrča Tomaž Petrovič.


Šporar prvi golgeter lige

Vsi izidi 13. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Maribor : Luka Koper 4:0 (4000 gledalcev; Dare Vršič 39., Marcos Tavares 59., 77., Agim Ibraimi 61.), Rudar : Domžale 0:0 (800 gledalcev), Gorica : Celje 1:1 (500 gledalcev; Matija Škarabot 90.; Danijel Miškić 6.; rdeči karton v 90. minuti za igralca Gorice Alena Jogana), Krka : Zavrč 1:1 (400 gledalcev; Marin Perić 34.; Veljko Batrović 52.), Olimpija : Krško 5:0 (2000 gledalcev; Lucas Ontivero 14., 54., Nik Kapun 39., 68., Andraž Šporar 87.-11m). Vrstni red strelcev: Andraž Šporar (Olimpija) 9 golov, Blessing Eleke (Gorica) 8, Rok Kronaveter (Olimpija) 7, Marcos Tavares (Maribor) 6... Pari 14. kroga: Zavrč – Gorica (v petek, 16. oktobra, ob 19. uri), Celje – Maribor (v soboto, 17. 10., ob 17.45), Krško – Rudar (v soboto, 17. 10., ob 20. uri), Domžale – Krka (v soboto, 17. 10., ob 20. uri), Luka Koper – Olimpija (v nedeljo, 18. 10., ob 17.45). 

 

Deli s prijatelji