VELIKA ZMAGA

Pušnik in Henty zrušila Maribor in Šimundžo

Objavljeno 18. avgust 2015 09.24 | Posodobljeno 17. avgust 2015 20.15 | Piše: Rok Tamše

Na slovenski nogometni sceni odmeva prepričljiva zmaga Olimpije v Ljudskem vrtu.

Napadalec Olimpije Ezekiel Henty se je znesel nad obrambo Maribora. Foto: Marko Pigac

Iz slačilnice nogometašev Olimpije v Ljudskem vrtu je odmevalo zmagoslavno kričanje. Zmaji so pred 10.000 navijači na kolena spravili serijske slovenske prvake. Zeleno-beli so bili v derbiju 6. kroga državnega prvenstva preprosto hitrejši, močnejši, taktično boljši, učinkovitejši pred vrati vijoličnih. Ezekiel Henty je že v prvem polčasu osmešil obrambo Maribora z dvema izjemnima zadetkoma, ob katerih je predstavil svojo hitrost in iznajdljivost. Piko na končnih 3:0 je postavil kapetan Olimpije Andraž Šporar v sodnikovem podaljšku, torej izdihljajih tekme. »Čestitke fantom za zelo dobro predstavo. Ambient je bil sijajen. Vesel sem zmage zaradi treh točk v gosteh. Bi pa rad, da bi fantje ostali trdno na zemlji, da bi dosegli še kaj več. Moštvo ima še možnost za napredek. Nedvomno so tri točke v Ljudskem vrtu pomembne za vsako ekipo, tako tudi za nas. Še posebno v derbiju. Maribor je najboljša slovenska ekipa zadnjih sedem let. Nisem evforičen, je pa jasno, da bo za nadaljnji razvoj kluba potrebna pomoč vseh subjektov v Ljubljani,« je le na videz mirno razlagal trener Olimpije Marijan Pušnik, ki je s to zmago v večnem derbiju dobil zadoščenje, veliko kot Triglav.

Spomnimo, da je Pušnika iz Ljudskega vrta pregnal prav Zlatko Zahovič, ki je poleti 2007 prišel pod Kalvarijo kot športni direktor in v naslednjih letih spisal najimenitnejšo zgodbo v zgodovini nogometnega Maribora. Zahovič je takrat Pušnika le za kratek čas zamenjal z Milkom Djurovskim, ki se ni obnesel, sledila pa je vsem znana zgodba z Darkom Milaničem. Pušnik je v maniri pravega športnika pokončno sprejel Zahovičevo nezaupanje, a je zdaj dočakal dan, ko mu je v njegovem domu prezentiral pravo nogometno lekcijo. Seveda je bilo to še kako boleče za Zahoviča, usodno pa za Anteja Šimundžo, ki je moral odstopiti, o čemer pišemo na sosednji strani.

Še štirje novi zmaji

Pušnik je z Olimpijo še potrdil napovedi o novem obdobju Olimpije, ki po nedavnem ustoličenju novega predsednika Milana Mandarića in športnega direktorja Ranka Stojića postopoma raste na vseh področjih, tako organizacijsko-logističnih kot športnih. Osnovni športni cilj v letošnji sezoni je jasen, to je uvrstitev na mesto, ki zagotavlja nastop v evropskem tekmovanju. Zmaga na derbiju v mestu ob Dravi je Pušnikovim varovancem zagotovo dala močan veter v jadra, vse to bodo morali zdaj preusmeriti v podobno kakovostne predstave v naslednjih tekmah. »To moštvo ima še veliko rezerv tako v fizični pripravljenosti kot v taktičnem razmišljanju. Imamo dovolj znanja za napredovanje, fantje dobijo veliko koristnih informacij. Na igrišču moramo poskrbeti za dobre rezultate, na tribunah hočemo imeti veliko navijačev, ob tem pa moramo še veliko postoriti v organizaciji kluba. Točno se mora vedeti, kdo kaj dela. Seveda je cilj priti na vrh, letos na mesta, ki zagotavljajo Evropo, v naslednji sezoni pa hočemo krojiti vrh skupaj z Mariborom,« je ponovil Pušnik, s 54 leti najstarejši strateg na prvoligaški sceni. Tudi zato si je dovolil pokroviteljsko potrepljati po ramenih kolega Šimundžo, ki mu je sicer spodnesel stolček: »Povsem razumem kolega v takšnih trenutkih. Zdaj ga novinarji napadate, toda igralci so iztrošeni, vseskozi so prisotni vzponi in padci. Kdor je pričakoval, da bodo ves čas igrali v ligi prvakov, je nerealen. Ampak raje me sprašujte o moji ekipi.«

Seveda ne zmanjka niti teh vprašanj. Je kadrovanje v Olimpiji, kjer je že kopica novincev, končano? »Iščemo še igralce za tri ali štiri položaje. Na vsakem bi radi imeli na voljo dva, da bomo imeli res ostro konkurenco za izbor prve enajsterice oziroma osemnajstih igralcev. Zaradi številnih novih fantov potrebujemo še precej časa za uigravanje, iščemo pa še levega bočnega branilca, zadnjega veznega igralca, krilnega napadalca in vratarja,« je zdiktiral Pušnik, ki je po včerajšnjem prostem dnevu ekipi danes namenil prijateljsko tekmo s Svobodo na Viču ob 16. uri. Tudi zaradi tega, ker je Olimpiji odpadla jutrišnja tekma 1. kroga v pokalnem tekmovanju z Rogaško. Nižjeligašu namreč ni uspelo organizirati tekme, tako da zeleno-beli napredujejo brez boja. Zato so zdaj vse misli Ljubljančanov usmerjene proti domačima prvenstvenima obračunoma s Celjem in velenjskim Rudarjem. Celjani so sicer sinoči v zadnji tekmi 6. kroga Prve lige Telekom Slovenije gostili Zavrč.

Pušnik o Hentyju in Šporarju

Junak tokratnega derbija je bil 22-letni Nigerijec Ezekiel Henty, trener Olimpije Marijan Pušnik pa je posebej pohvalil tudi leto dni mlajšega kapetana Andraža Šporarja: »Ko je razpoložen, je Henty res zelo hiter igralec. Najprej smo ga postavili igrati proti Vilerju, nato proti Boharju, taktični načrt je uspel. Prodiral je tako z leve kot z desne, kar je prineslo razliko. Fant se dviguje, začel je igrati tudi v obrambi. Pohvalil bi tudi Šporarja, ki je takoj po poškodbi ogromno delal za moštvo tudi v obrambnih nalogah. To me najbolj veseli. Fantje so začeli postajati odgovorni.« 

Deli s prijatelji