LIGA EVROPA

Pučko junak na Islandiji, Elsner bentil nad svojimi

Objavljeno 04. julij 2015 12.36 | Posodobljeno 04. julij 2015 12.36 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: liga evropa

V 1. krogu kvalifikacij za evropsko ligo zmaga Luke Koper v gosteh ter poraza Celja in Domžal doma.

Matej Pučko je v Reykjaviku z evrogolom poskrbel za zmago Luke Koper. Foto: FC Koper

Privrženci treh slovenskih nogometnih prvoligašev, ki so odprli novo sezono s prvimi tekmami v kvalifikacijah za evropsko ligo (EL), pretežno zmajujejo z glavo. Celje je po pričakovanjih izgubilo doma s Slaskom iz Vroclava, edini zadetek je dosegel Robert Pich v 32. minuti. Pettisočglava množica, 1500 je bilo poljskih navijačev, na tribunah Arene Petrol je dala krila gostiteljem, ki se niso predali, a je realno gledano četrtouvrščeno moštvo poljskega prvenstva v tem trenutku kakovostnejša zasedba, saj bi lahko zmagala še s kakšnim zadetkom več. Res pa je tudi, da v 76. minuti albanski sodnik Enea Jorgji ni pokazal na belo točko, ko je vratar gostov Mariusz Pawelek v svojem kazenskem prostoru zrušil Karla Težaka. To je bila evropska učna ura za mlado in poletno moštvo iz mesta ob Savinji, nadaljnje izobraževanje sledi na vročem terenu v Vroclavu, kjer bodo lahko varovanci trenerja Simona Rožmana igrali neobremenjeno. Takšni bi lahko vsaj malce zagrenili življenje prvaku Poljske iz leta 2012 na stadionu Miejski, ki sprejme 42.771 gledalcev.

Še bolj pekočo lekcijo so dobili igralci Domžal, ki so mlačno in prestrašeno začeli tekmo proti beograjskemu Čukaričkemu. Srbski pokalni prvak je pred 1500 gledalci povedel v 43. minuti z golom Igorja Matića po kazenskem strelu. Gostje so dobili drugo enajstmetrovko že po dveh minutah igre v drugem polčasu, ko je prekršek tudi za rdeči karton storil Gaber Dobrovoljc. Nejc Vidmar je drugi penal Matiću obranil in tako dvignil svojo ekipo. Domžalčani so prevzeli pobudo, nizali obetavne akcije, a bili zelo nespretni pri zaključkih. Ostali so celo brez strela v okvir vrat. »Mrtev prvi polčas, ko smo bili totalno pasivni. Ko gledamo razliko med prvim in drugim polčasom, se moram vprašati o izboru ekipe, ki sem jo poslal na igrišče. Hkrati pa mi to daje nekaj upanja, saj smo v drugem polčasu z igralcem manj začeli igrati. Žal mi je, da nismo izkoristili priložnosti. Upanje na napredovanje ostaja, ne moremo pa si dovoliti, da bi spet začeli tekmo tako pasivno,« se je s pepelom posul trener Domžal Luka Elsner. O razlogih za slab začetek je izpostavil strah. »Moramo najti igralce, ki bodo pogumno šli na zmago od začetka,« je še sporočil Elsner, ki je ob polčasu zamenjal Juninha in Slobodana Vuka.

Koprski kanarčki so kljub dežju in komaj 11 stopinjam Celzija lepo zažvrgoleli na Islandiji. Na slabo pripravljenem igrišču so hrabro prevzeli pobudo v igri od začetka tekme z Vikingurjem, nanizali nekaj priložnosti za zadetek, edino pa je z evrogolom s 25 metrov izkoristil Matej Pučko v 77. minuti. »Že pred tekmo smo se dogovorili, da bomo poskušali čim več streljati z razdalje. Ko se mi je ponudila priložnost, sem ustrelil in na srečo zadel. To je zagotovo eden najbolj pomembnih golov v moji karieri in želim si, da bi dobro predstavo tukaj na Islandiji potrdili tudi na domači Bonifiki,« je dejal Pučko. Tudi kapetan Ivica Guberac je bil eden ključnih akterjev težko pribojevane zmage: »Nasprotnik je bil neugoden. Nismo blesteli in verjamem, da smo lahko precej boljši, ampak težko je bilo igrati proti nasprotniku, ki ga ne poznaš dobro. Oni imajo nekaj dobrih igralcev, vse pa se vrti okrog Taskoviča in Tofta. V drugem polčasu smo ju dobro ustavili.« Luko Koper zdaj v petih dneh čaka zahtevna naloga; že jutri, v nedeljo, ob 20. uri se bodo s slovenskim prvakom Mariborom na svoji Bonifiki udarili za superpokal, v četrtek, 9. julija, pa je na sporedu povratni obračun z Vikingurjem. Ni skrivnost, da si želijo dobiti oba obračuna in nadaljevati uspešno domačo evropsko zgodbo.

 

Deli s prijatelji