KATASTROFA

Psihološko uničenim Brazilcem so Nemci pripravili Mineirazo

Objavljeno 10. julij 2014 10.15 | Posodobljeno 10. julij 2014 10.15 | Piše: Rok Tamše

Briljantna predstava elfa v polfinalu svetovnega prvenstva še odmeva.

Miroslav Klose in Nemci so izvedli nogometni blitzkrieg ... Foto: Reuters

Medtem ko se privrženci nemške reprezentance naslajajo nad briljantno zmago elfa v polfinalu svetovnega prvenstva proti Braziliji, ki bo ostala zapisana v zgodovini nemškega in svetovnega nogometa kot najbolj uničujoč prvi polčas, kaj polčas, prve pol ure, tako pomembne tekme na največjem odru; no, medtem privrženci brazilske izbrane vrste še prihajajo k sebi po katastrofi, debaklu, ponižanju in sramoti, ki so si jo privoščili njihovi ljubljenci na domačem terenu, na stadionu Mineirao v Belo Horizonteju. Ker je Brazilija vstopila v dvoboj z Nemci brez poškodovanega prvega zvezdnika Neymarja in kaznovanega kapetana Thiaga Silve, smo lahko slutili, da ne bomo spremljali moštva, ki bi lahko prepričljivo zakorakalo proti finalni tekmi 13. julija na kultnem stadionu Maracana.

Od Maracanaza do Mineiraza

Na njem je Brazilija leta 1950 izgubila finale SP z Urugvajem (1:2), najbolj boleč poraz doslej so kronisti poimenovali Maracanazo. Zato je zdaj po stadionu Mineirao, ki je bil prizorišče neslutenega razpada najbolj oboževanega moštva na svetu, logično ta poraz imenovati Mineirazo. Ko so Thomas Müller, Miroslav Klose, Toni Kroos dvakrat in Sami Khedira kot za šalo prerešetali mrežo gostiteljev v vsega pol ure tekme, je 200 milijonov Brazilcev že doživljalo drugo največjo športno moro v svoji zgodovini. Hujši od tega bi lahko bil le podoben poraz proti Argentini na finalni tekmi v Riu de Janeiru. Toda od te je današnja vrsta Brazilije zelo zelo oddaljena. Dosledni Nemci so bili neusmiljeni tudi v drugem polčasu, dva gola je zabil še rezervist André Schürrle, ki je zamenjal Kloseja. Častni zadetek za povsem razglašeno in razbito četo selektorja Luiza Felipeja Scolarija je v izdihljajih tekme dosegel Oscar. Brazilija, petkratna svetovna prvakinja, je doživela najhujši poraz v svoji zgodovini. Da sperejo ta ogromni madež v lastni nogometni zgodovini, bodo morali postati svetovni prvaki na domačih tleh. To pa se lahko zgodi šele čez kakšnih 30 let ali več. Morda bo objokovanje te velike športne tragedije za Brazilce ostalo večno. Štiriinšestdeset let so celili rane, zdaj pa so utrpeli novo, še veliko večjo.

Brazilci slabši 
tudi od Slovencev

»Želel sem, da bi bili moji ljudje srečni. Na žalost tega nismo bili sposobni narediti. Oprostite, oprostite, vsi Brazilci. Hotel sem vas videti nasmejane, vsi vemo, kako pomembna je bila ta tekma. Nemci so bili v najboljši možni formi, bolje so se pripravili na dvoboj, bolje so igrali, v šestih minutah smo jim dopustili, da so dosegli štiri zadetke. To je zelo žalosten dan, iz njega se bomo veliko naučili,« je pravzaprav vse povedal branilec David Luiz. Seveda bodo še leta aktualne razprave o tem, kaj se je zgodilo z moštvom, ki je naskakovalo naslov svetovnega prvaka. Pri tem bodo še največ besede imeli verjetno kar psihologi. Takšne črne luknje si ni privoščila niti Slovenija, ki je na Euru 2000 proti ZR Jugoslaviji po vodstvu s 3:0 v šestih minutah prejela tri zadetke in tekmo končala z remijem. Pa še ena zanimivost: Brazilci so doslej samo enkrat prejeli sedem ali več zadetkov; to je bilo leta 1934, ko jih je na prijateljski tekmi premagala Jugoslavija z 8:4.

Dostojanstveni Nemci

Medtem ko je nogometni svet, še posebno Brazilija, v popolnem šoku, so Nemci povsem trezno, a zelo dostojanstveno sprejeli zgodovinsko zmago, ki ji ni para. »Pet zadetkov v osemnajstih minutah; jasno je, da so bili v šoku in niso več vedeli, kaj bi storili. Vsi naši igralci so opravili svoje delo z veliko koncentracije. Tako moramo nadaljevati. Moramo ostati prisebni. Ne želimo si, da bi se zaradi te zmage prevzeli. Moramo biti osredotočeni na nedeljski finale,« je pojasnil selektor Joachim Löw, ki je prepričan, da ta mega zmaga ne bo odnesla igralcev ter da bodo ostali z nogami trdno na tleh. Elf torej strumno koraka proti Maracani.

To je bila perfektna predstava mannschafta, ki lahko zdaj upravičeno na glas napoveduje zmago tudi v finalu. A Nemci se ne bodo zaletavali po nepotrebnem. Toni Kroos je Brazilcem zabil dva gola in bil razglašen za igralca tekme. »Tekma je bila nadvse impresivna. Že od prve minute smo imeli vtis, da je mogoče nekaj takšnega. Videli smo namreč, da so Brazilci zelo vznemirjeni, njihove reakcije so bile od začetka precej zmedene. Težko je verjeti, da smo povedli s kar 5:0 tako zgodaj, toda bil sem tam, vem, kaj se je zgodilo. Jasno nam je, da smo pokazali čudovito predstavo. Če bi mi kdo pred tekmo dejal, da bomo zmagali s 7:1, mu seveda ne bi verjel. A nismo še svetovni prvaki. Tako smo se tudi vedli v slačilnici,« je povedal Kroos, ki se je na igrišču takoj po zadnjem sodnikovem pisku s soigralci malodane opravičeval tekmecem, ker so jim prizadejali tako boleči poraz.

Klose strelski kralj svetovnih prvenstev

Nemški napadalec Miroslav Klose je proti Braziliji zabil svoj drugi gol na tem svetovnem prvenstvu, skupno jih ima zdaj 16, kar pomeni, da je sam na vrhu lestvice strelcev SP s 16 doseženimi zadetki. Prehitel je tudi Brazilca Ronalda, ki jih je dosegel 15. To je še ena jagoda na smetani zgodovinske zmage nemške reprezentance, ki naskakuje svoj četrti naslov svetovnega prvaka (šampioni so bili v letih 1954, 1974 in 1990). »Res smo začeli super. V našem moštvu vlada velika harmonija, to se lahko opazi tudi na treningih. Resnično smo zelo enotni, kar smo pokazali tudi na igrišču,« je dejal 36-letni golgeter, ki je na 136 tekmah za elf dosegel 71 zadetkov. Kadar je zatresel mrežo nasprotnika, Nemčija ni izgubila!

Scolari: Najslabši dan v mojem življenju

Po velikem ponižanju v Belo Horizonteju selektorju brazilske reprezentance Luizu Felipeju Scolariju ni preostalo drugega, kot da iskreno prizna: »Če se spomnim svojega življenja kot igralec, učitelj telesne vzgoje in trener, je to vsekakor najslabši dan v mojem življenju. Verjetno bom ostal v spominu ljudi zaradi najhujšega poraza Brazilije v zgodovini (prej 6:0 proti Urugvaju leta 1920 na pokalu Amerike; op. p.), toda za to tveganje sem vedel že prej. Brazilce prosim, da nam oprostijo za to neverjetno napako. Žal mi je, da nismo prišli do finala. Poskušali smo, kar je bilo mogoče. Toda igrali smo proti moštvu, ki je spretno zaključilo tekmo že v sedmih minutah s štirimi goli.« Najhuje pri vsem je to, da mora Scolari svoje izbrance zdaj pripraviti še na tekmo za tretje mesto, ki bo v soboto v glavnem mestu Brasilia.

Deli s prijatelji