LIGA PRVAKOV

Prva usodna tekma za Kampla pri Borussii

Objavljeno 18. marec 2015 12.00 | Posodobljeno 19. marec 2015 16.58 | Piše: R. T.
Ključne besede: liga prvakov

Danes ob 20.45 zadnji povratni tekmi osmine finala v nogometni ligi prvakov.

Čudežna trojica Barcelone: Luis Suarez, Neymar in Lionel Messi Foto: Reuters

Na stadionu Westfalen v Dortmundu bo drevi 80.000 obiskovalcev spet pripravilo noro vzdušje, da bi njihova ljubljena Borussia nadoknadila zaostanek (1:2) za torinskim Juventusom po prvi tekmi osmine finala lige prvakov. Zimska okrepitev rumeno-črnih, slovenski reprezentančni vezist Kevin Kampl, se še vedno privaja na novo okolje, sistem igre in zahteve trenerja Jürgena Kloppa. Zadnji vikend je v bundesligi dobil priložnost šele po uri igre, potem ko njegovi soigralci niso mogli premagati čvrste obrambe Kölna. Tudi končni rezultat je bil 0:0, a je Kampl vsaj nekoliko poživil igro Borussie, kaj bolj konkretnega pa nismo videli. Nekateri špekulirajo, da so igralci štedili moči za obračun z Juventusom, a je to bolj slaba tolažba.

Res pa je, da se je Borussia izvila iz največjih težav. Še na začetku februarja je bila na dnu lestvice nemškega prvenstva (18.), potem pa je osvojila 14 od možnih 16 točk in je zdaj na 10. mestu. Toda v zadnjih dveh tekmah Kampl in tovarišija niso dosegli zadetka, tudi s HSV so iztržili izid 0:0. »Moramo samo nadaljevati trdo delo. Na zadnja rezultata ne gledam v slabi luči. Videli ste, zakaj imajo skoraj vsa moštva doma težave s Kölnom. Povlečejo se pred svoja vrata in ne prepustijo nič prostora,« je pojasnjeval Klopp, ki ga lahko precej skrbi, saj je Juventus pravi mojster taktike, ko mora braniti rezultatsko prednost. Torinčani se ob tem še spominjajo poraza v finalu lige prvakov leta 1997 ravno proti Borussii (1:3), ki je tedaj osvojila svojo edino lovoriko v elitnem tekmovanju. Pri gostiteljih zaradi poškodb še vedno manjkata branilec Lukasz Piszczek in vezist Kevin Grosskreutz, vrnitev vezista Nurija Sahina je še vprašljiva. V vrstah Juventusa od prve tekme z Borussio, kjer si je poškodoval gleženj, manjka glavni ideolog igre Andrea Pirlo, na seznamu poškodovanih je tudi eden izmed stebrov obrambe Martin Caceres.

Zgodovina se ponavlja

Poznavalci povsem drugačen (beri manj napet) dvoboj od tistega v Porurju pričakujejo v Kataloniji, kjer bo Barcelona branila prednost 2:1 s prve tekme v gosteh pri Mancester Cityju. Angleški prvak se je znašel v veliki zagati, pa ne samo zaradi omenjenega poraza v LP, ki jim daje le še minimalno upanje za napredovanje v četrtfinale. Zadnji vikend so meščani v premier league izgubili pri Burnleyju (1:0) in tako rekoč izpadli iz boja za naslov prvaka. Za Chelseajem, ki ima tekmo manj, namreč zaostajajo za šest točk, do konca prvenstva pa je še devet krogov. Glede na formo sinje modrih bi bil pravi čudež, če bi se na stadionu Camp Nou zgodil preobrat. Ob izpadu bo njihov trener Manuel Pellegrini skoraj zagotovo dobil odpoved. Barcelona ima izjemno napadalno trojico v Lionelu Messiju, Neymarju in Luisu Suarezu, ki je tudi zabil oba gola v Manchestru. Blaugrana je polna samozavesti, ker se je zavihtela na čelo lestvice la lige s točko prednosti pred Real Madridom, ki ga na svojem dvorišču na el clasicu pričakuje že to nedeljo. To je torej velik teden za štirikratne evropske prvake, ki so že lani ugnali City prav tako v osmini finala LP. Zgodovina se torej ponavlja, so prepričani privrženci Barcelone, pri kateri manjka le poškodovani vezist Sergio Busquets. Za goste bo po odsluženi kazni spet igral ključni igralec sredine igrišča Yaya Toure (leta 2010 je odšel iz Barcelone k Cityju), ne bo pa Gaëla Clichyja, ki je pordečel na prvi tekmi.

 

Katanec o Kamplu

Ko je selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec v ponedeljek razkril seznam igralcev za tekmi s San Marinom (27. marca v Ljubljani; kvalifikacije za euro 2016) in Katarjem (30. marca v Dohi; prijateljski dvoboj), je bil govor tudi o 24-letnem Kevinu Kamplu, članu Borussie iz Dortmunda. »Kevin je bil v prejšnjem klubu Salzburgu številka 1 tudi takrat, ko ni treniral, ampak je zaradi težav s poškodbo zgolj igral tekme. V Nemčiji bo to šlo malo težje, saj je prišel v okolje, kjer je nogomet hitrejši in močnejši, vse je na višji ravni. Upam, da se bo razvil, kakor si želimo, seveda pa bo moral biti tudi potrpežljiv. Kevin je naš pomembni član, sploh na takšni tekmi, ki prihaja, ko bo treba koga preigrati v napadu ali ustvariti višek igralca. Ker pa je še relativno mlad, od njega v določenih situacijah ne pričakujte preveč, saj še nima dovolj izkušenj iz najtežjih tekem.«

 

Deli s prijatelji