KVALIFIKACIJE

Proti Švici vsaj točka, v Litvo pa po zmago

Objavljeno 07. oktober 2014 11.11 | Posodobljeno 07. oktober 2014 11.12 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: kvalifikacije

Slovenski nogometaši se na Ptuju in v Kidričevem pripravljajo na nadaljevanje kvalifikacij za EP.

Kapetan reprezentance Boštjan Cesar pričakuje dobro igro proti švici in vsaj točko. Foto: Roman Šipić/Delo

Bližata se popravna izpita za septembrski spodrsljaj slovenskih nogometašev iz Talina, kjer so na startu kvalifikacij za evropsko prvenstvo proti Estoniji izgubili z 1:0. Selektor Srečko Katanec je že zbral svoje izbrance na Ptuju, včeraj popoldne so v Kidričevem opravili prvi trening, še prej pa se je nekaj asov v avli hotela Primus družilo z novinarji. V ospredju je četrtkova tekma proti Švici v mariborskem Ljudskem vrtu, tri dni pozneje sledi še gostovanje pri Litvi v Vilni. »Pred nami je pomembna tekma, vemo, kaj prinaša. Prav gotovo igramo proti reprezentanci, ki je favoritka te skupine. Vemo, da smo izgubili proti Estoniji, občutki po tekmi zato nikakor niso bili dobri. Treba je dobro odigrati, z dobro igro in podporo navijačev lahko dobimo pomembne točke, ni pa nujno zmagati. Rečem lahko, da gre za dve različni tekmi. Estonija se na igrišču bolj brani, je zaprta, pušča malo prostora vsem ekipam, ne samo slovenski. Švica pa igra bolj odprto igro, je čisto druga ekipa, morda se bomo morali mi bolj braniti. Mislim, da jim lahko z našo borbenostjo povzročimo težave,« je bistvo zadel kapetan Boštjan Cesar.

V reprezentančni bazi v najstarejšem slovenskem mestu je za zdaj mirno, prav nič nervozno ozračje. V prvem krogu so tudi Švicarji klonili, in to doma proti Angležem (0:2), zato je pričakovati, da bodo v Sloveniji napadli na vso moč. »Zmaga tokrat zaradi poraza proti Estoniji ni nujna, vemo, da je v igri še 27 točk. Treba je dobro odigrati, z našo dobro igro in s podporo navijačev lahko pridemo do pomembnih točk, ni pa nujno zmagati,« sporoča Cesar.

Biti ekipa 
tudi brez Iličića

»Točke moramo iskati proti Švici in Litvi. Lepo bi bilo, da bi zmagali že na prvi tekmi, ampak gremo lepo počasi. Moramo se dobro pripraviti, upam, da bo nam nekaj sreče prineslo tudi igranje v Ljudskem vrtu,« je dejal Valter Birsa, ki je skupaj s kolegi iz napadalne vrste ostal dolžnik iz Talina. Se bo spremenila igra v napadu Slovenije, ki ni zabila gola na zadnjih štirih tekmah, vse so bile letos? »Pravzaprav moramo v celoti igrati drugače, nogomet je celota. Dobri moramo biti spredaj in zadaj, se vsi braniti in vsi napadati. Delovati moramo kot ekipa, to pa bo prineslo dober rezultat,« je pragmatičen Cesarjev soigralec v italijanskem prvoligašu Chievu iz Verone (za ta klub igra tudi tretji slovenski reprezentant, Dejan Lazarević).

Nismo mogli mimo vprašanja glede odsotnosti Josipa Iličića, ki ga je Katanec tokrat črtal s svojega seznama in s tem dvignil nekaj prahu. »Veliko se govori o tem, a tega sam ne morem komentirati. Jojo je vrhunski igralec, zna narediti razliko na igrišču. Toda to je odločitev selektorja. Mi moramo nastopati kot ekipa, narediti dober rezultat, potem pa se bo nam Jojo spet pridružil in bomo skupaj spet dobro sodelovali. Vsak igralec v tej reprezentanci je zamenljiv, nimamo nobenega, ki bi lahko sam odločal tekme. Moramo biti dobra skupina,« je prepričan Birsa. Kot kaže, se je odsotnost Iličića še najbolj dotaknila Jasmina Kurtića, njegovega soigralca iz Fiorentine, ki je izvrstno krenil tudi z igrami v vijoličnem dresu člana serie A iz Firenc. »Vsi veste, kakšno mnenje imam o njem. Josip je eden mojih najboljših prijateljev, meni je kot brat. Kot nogometaš je že večkrat dokazal, da je vrhunski igralec, ki pomeni dodano vrednost, kjer koli igra. Tako je bilo tudi na zadnjih tekmah. Toda to je naša služba, enkrat si tukaj, drugič te ni. Tako pač je, zato je treba ohraniti trezno glavo in delati naprej. Selektor se je pač tako določil. Igralci, ki smo tukaj, moramo prispevati svoj maksimum za reprezentanco,« se je v slogu velikega profesionalca odzval Kurtić.

Deli s prijatelji