LEGENDE

Prosinečki vrh kreme, sicer pa tretji razred

Objavljeno 12. julij 2012 21.23 | Posodobljeno 12. julij 2012 21.23 | Piše: Marko Uršič

Slovenska nogometna prvenstva so od samostojnosti vedno zaznamovali tudi tuji igralci.

Robert Prosinečki na tekmi med Vego Olimpijo in Dravogradom leta 2003. Bil je najboljši tuji nogometaš v zgodovini samostojnih slovenskih prvenstev. Foto: Aleš Černivec

V slovenski nogometni ligi, nova sezona se bo začela v soboto s tekmo med Gorico in Mariborom, je doslej igralo nekaj zelo kakovostnih tujcev. Seveda je bilo največje ime Robert Prosinečki, Hrvat v ljubljanski Olimpiji, sicer že v jeseni svoje kariere, v mariborskem dresu pa sta svojo nogometno kakovost pokazala Albanec Kliton Bozgo in Hrvat Stipe Balajić.

Letos na razpolago 23 tujcev

V začetnih letih domače lige se je v celjskem in Olimpijinem dresu izkazal Kamerunec Roland N'Toko. Zanimivo, edini tuji trener, ki je s klubom osvojil naslov prvaka, je bil Hrvat Ivo Šušak v Mariboru. V letošnjem državnem prvenstvu je za zdaj klubom na razpolago 23 tujcev, a jih ti seveda lahko še registrirajo. Ker je pričakovati boj večnih tekmecev Maribora in Olimpije za naslov prvaka, je zanimiv pregled njihovih tujih nogometašev. Brazilski napadalec Marcos Tavares je tudi v vlogi kapetana že uveljavljeno vijoličasto ime, branilec Arghus Soares Bordignon pa je potrdil svojo igralsko vrednost. V zvezni vrsti bo tehnične prvine spet dokazoval Makedonec Agim Ibraimi. Pri zeleno-belih se bodo v obrambi zanašali na Srba Sretena Sretenovića in Baska Iñiga Sarasolo Laskuraina, v zvezni vrsti na Srba Đorđeta Iveljo, v napadu pa na Brazilca Williama Franklina Vicenteja in Črnogorca Nikolo Nikezića, ki pa trenutno še ni v formi. Pri Muri bo mreže spet tresel drugi strelec lanskega prvenstva, Bošnjak Nusmir Fajić, tu pa je tudi Hrvat Mate Eterović. Luka Koper ima med tujci po dva Hrvata in Srba, Domžale pa Srba, Hrvata, Makedonca ter Mata Šimunovića z avstrijskim državljanstvom in Michela Nacka Patricka Balokoga, zveznega igralca iz Kameruna. Trener je Srb Stevan Mojsilović. Celje in velenjski Rudar imata po enega tujca, zanimivo izbiro edinega tujca pa imata Gorica (senegalski napadalec Welle Ndiaye) in kranjski Triglav (branilec Sm Koli Ousman iz Gambije). Novi prvoligaš Aluminij nima igralca s tujim državljanstvom.

Če bi bili res kakovostni, bi igrali drugje

Kaj pa o kakovosti tujcev, ki zastopajo barve slovenskih klubov, meni nogometna legenda Brane Oblak? »Tujci so takšni, kolikor denarja je na voljo. Vsak tuji nogometaš, ki bi bil dober, bi šel rajši igrat drugam. Ne vem, koliko sta resnično vredna Brazilca pri Mariboru, koliko so vredni ti pri Olimpiji. To so tretjerazredni tuji nogometaši. Redki so resnične okrepitve za slovenske klube, niso pa dovolj kakovostni za mednarodne tekme. Kar zadeva domače prvenstvo, pa so na višji ravni kot domači igralci,« pravi. Oblak je pri Olimpiji vadil najboljšega tujca v domačem nogometu Roberta Prosinečkega. »Nisem še videl boljšega igralca, kot je bil on, niti pri Bayernu, ko sem še sam igral, niti v Olimpiji. Imel je tisto, česar sam nisem imel, in imel je takšne vrline, zaradi katerih sem ga občudoval. Igral je v Barceloni in Realu, to pove vse,« je svoje mnenje razkril Oblak.

 Bozgo dvakrat najboljši strelec

V slovenskih klubih so za časa samostojnega prvenstva igrali številni tujci, ki jim doseganje zadetkov ni bila španska vas. V sezoni 1996/97 je Bošnjak Faik Kamberović, igral je za celjski Publikum, postal kralj strelcev z 21 zadetki, sezono zatem je Ismet Ekmečić za Olimpijo zadel prav tolikokrat, v sezoni 1999/2000 pa je Kliton Bozgo za Maribor Teatanic dosegel 24 golov. Hrvat Romano Obilinović iz Primorja je nato v sezoni 2001/02 16-krat zatresel mrežo in postal prvi strelec slovenskega prvenstva, tri leta pozneje je bil spet najboljši Bozgo (Maribor Pivovarna Laško) z 18 zadetki. Sezona 2006/07 je izpostavila Nikolo Nikezića (HIT Gorica, 22 zadetkov), naslednjo sezono je enako število zadetkov zbral Dario Zahora za Domžale. V sezoni 2010/11 je Marcos Tavares kot najboljši strelec za Maribor prispeval 16 zadetkov.

Deli s prijatelji