NK MARIBOR

Prišli so Ante Šimundža, 
red, delo in disciplina

Objavljeno 01. oktober 2013 10.54 | Posodobljeno 01. oktober 2013 10.54 | Piše: Marko Pigac

Po ponesrečeni zgodbi s Hrvatom Antejem Čačićem nogometaše Maribora vodi domači trener.

Bosta Zlatko Zahovič in Ante Šimundža tvorila novi sanjski dvojec nogometnega Maribora? Foto: Marko Pigac

MARIBOR – Rezultatska kriza v Ljudskem vrtu je sporazumno odpihnila hrvaškega trenerja Anteja Čačića ravno na njegov 60. rojstni dan, le dva dni po dopolnjenem 42. letu pa je novi trener Maribora postal Ante Šimundža. Še v nedeljo je na klopi drugoligaša Aluminija remiziral v Šmartnem ob Paki, v četrtek pa bo vodil največji slovenski nogometni klub v evropski ligi proti angleškemu Wiganu. Da bo teden res popoln, ga v nedeljo čaka še veliki derbi z Olimpijo na domačem stadionu.


Peti Zahovičev trener

Zlatko Zahovič je postal športni direktor Maribora avgusta 2007, ko je takratnega trenerja Marijana Pušnika zamenjal s svojim nogometnim »očetom« Milkom Đurovskim. Ta je nanizal slabe rezultate, zato ga je že novembra zamenjal Branko Horjak, ki je ostal trener do konca sezone. Poleti 2008 je na vijolično klop sedel Darko Milanič in ostal do letošnjega poletja. Njegov naslednik je bil Hrvat Ante Čačić, ki je na klopi slovenskega prvaka zdržal le 117 dni. Na vrsti je Ante Šimundža

24 ur v službi kluba

»Ante je bil vedno naša prva izbira. Mislim, da je prišel ob pravem času,« je sedmi sili dramatično, kot to zna le on, povedal športni direktor Zlatko Zahovič, ki se je živčno presedal na stolu, novi šef Šimundža pa je bil kratek in jedrnat: »Od sebe bom zahteval ambicioznost, ki ni vprašljiva in ki velja za Maribor pri lovu na največje uspehe. Naredil bom vse, kar je v naši moči, da dvignemo klub na najvišjo možno raven. Kaj to pomeni, bomo videli v procesu dela. Moram povedati, da sem izjemno zahteven tako do sebe kot do ekipe. To pomeni, da sem 24 ur na dan trener Maribora in igralci so 24 ur na dan igralci Maribora. Zahteval bom maksimalni red in disciplino!« Dodaja, da želi ekipo čim prej stabilizirati in pripraviti na nadaljnje preizkušnje. V javnosti so se pojavile tudi govorice, da nekateri vijolični asi v prostem času ne gojijo najbolj športnega načina življenja.

Pozna vse, uveljavljal bo svoje

»Nikakršen Milaničev in nikakršen Čačićev sistem igre. Igral bom svojega,« je odgovoril na novinarska vprašanja, kakšno igro bo gojil. »Najprej je treba s sodelavci podrobno pogledati ekipo, jo razčleniti, potem pa postaviti sistem, ki bo najustreznejši. Sistem ne igra nikakršne vloge, če ni igralcev,« je odločen nekdanji napadalec vijoličnih. Zahovič ga je dopolnil: »Prepoznavnost Maribora je, tako kot je prepoznavnost vsakega kluba, ki ima športno kulturo, sistem igre. Tu so Real Madrid, Barcelona, Ajax ali pa tudi manjši klubi, kot je Maribor. Tisti, ki imajo pravo strategijo, pravo vizijo, nadaljujejo kulturo kluba. Mislim, da je Anteju popolnoma jasno, saj je eden od tvorcev temeljev našega kluba.« Športni direktor, ki je že drugič letos ekspresno našel novega trenerja, je še pojasnil: »Šimundža pozna vse skrivnosti tega kluba. Miselnost, mentaliteta in pripadnost klubu nam, Mariborčanom, nikoli niso bile vprašljive. Želim mu veliko sreče, ki nam bo na tej poti še kako potrebna. Prepričan sem, da bo s svojo vnemo, ambicijo in željo dodal klubu tisto, kar v tem trenutku pričakujemo.«

Doma zahtevno, a urejeno

Šimundža je Ljudski vrt leta 2011 zapustil kot pomočnik tedanjega trenerja Darka Milaniča. Postal je trener Mure 05, s katero se je presenetljivo uvrstil v evropsko tekmovanje. Zaradi neurejenih razmer v Murski Soboti je odšel v avstrijski GAK iz Gradca, a tudi tam naletel na podoben položaj in hitro končal avanturo pri severnih sosedih. To poletje je prevzel vodenje drugoligaša Aluminija iz Kidričevega. Ne skriva, da je najtežje delati doma: »To je moje mesto, zahtevno mesto, in moj klub. Vedno je treba narediti korak naprej.« Kot igralcu Maribora mu je to odlično uspevalo, med drugim je na 296 tekmah zabil 103 gole in je peti na klubski lestvici strelcev. In še nekaj: Šimundža ne velja za »kimavca«, takšen značaj pa v navezi z Zahovičem prinaša še kako pestro jesen.

Deli s prijatelji