NOGOMET

Primorci še niso zreli za velike evrozgodbe

Objavljeno 25. julij 2014 10.58 | Posodobljeno 26. julij 2014 10.58 | Piše: Rok Tamše

Po izpadu Luke Koper in Gorice na evropski nogometni sceni ostajajo le nogometaši Maribora.

18-letni Domen Črnigoj se je zelo trudil, a tokrat s soigralci ni zmogel zatresti mreže Nefčija. Foto: Aleš Černivec

KOPER, NOVA GORICA – Slovenski klubski nogomet je še pred avgustom ostal samo z enim predstavnikom v evropskem tekmovanju. Zastavonoša je še naprej Maribor, ki bo že v sredo v Ljudskem vrtu odigral prvo tekmo 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov z izraelskim Maccabijem iz Tel Aviva. Od kvalifikacij za evropsko ligo pa so se poslovili nogometaši Luke Koper in Gorice. Koprčani so imeli lepo izhodišče v zmagi z 2 : 1 v gosteh, toda azerbajdžanski Nefči iz Bakuja je na povratni tekmi na Bonifiki vrnil udarec, zmagal z 2 : 0 in napredoval v naslednji krog tekmovanja. Gorica je bila po porazu s 4 : 1 na Norveškem v brezizhodnem položaju, na povratni tekmi proti Moldeju pa je le poskrbela za častno slovo z neodločenim izidom 1 : 1.

Koprčanom manjkajo izkušnje

Moštvo Luke Koper je v obračunu z Nefčijem pred 1800 gledalci v prvi vrsti plačalo davek neizkušenosti na evropski sceni. Gostje so povedli v 21. minuti prek Mirhusejina Sejidova, ključni dogodek tekme pa je bil v 51. minuti, ko je zaradi nespametnega prekrška na nasprotnikovi polovici še drugi rumeni karton prejel napadalec Luke Koper Jaka Štromajer in tako moral zapustiti igrišče. Podoben prekršek na polovici tekmecev je storil že v prvem polčasu, česar od 30-letnega igralca z bogatimi izkušnjami iz tujine ne bi pričakovali. Črno-bele iz Bakuja je številčna premoč kar nekoliko zmedla, vseeno pa so po podaji iz kota in veliki gneči v kazenskem prostoru v 84. minuti le prišli do vodstva z 2:0, strelec je bil Carlos Cardoso. Matej Pučko je imel v izdihljajih tekme v nogi izenačenje skupnega izida, kar bi omogočilo podaljšek, a je po njegovem strelu žoga končala v prečki.

»Igralcem se lahko zahvalim za ves trud in čestitam za prikazan pristop in igro. Lahko smo ponosni nanje. Na tej tekmi bi morali bolje izkoristiti predvsem prvi polčas, a so bili moji fantje zaradi pomanjkanja tovrstnih tekem nekoliko negotovi, noge so se jim nekoliko tresle. Vidi se, da jim manjka evropskih izkušenj. Z desetimi igralci se je bilo težko braniti, vseeno pa smo bili blizu našemu zadetku. Zahvalil bi se navijačem in mestu, ki so tako strastno spremljali to tekmo. Žal mi je, da smo izpadli,« je bil realen trener kanarčkov Rodolfo Vanoli.

Vsekakor so imeli Primorci v dvoboju s klubom, ki se lahko med drugim pohvali z nekajkrat višjim proračunom, dobro šolo za prihodnje evropske nastope in boj za lovorike na domači sceni. Med drugim se je Nefči leta 2012 že uvrstil v skupinski del evropske lige, te izkušnje pa je s pridom uporabil tudi v Sloveniji. Priznanje je gostiteljem izrekel tudi vratar azerbajdžanskega moštva, Srb Saša Stamenković: »Če bi se v nadaljnje tekmovanje uvrstili Koprčani, bi bilo to zasluženo. Do zadnjega so bili v igri, ob strelu Pučka sem žogo že videl v mreži, a je na srečo zadela okvir vrat.«

20-letni Pučko zapušča Koper, saj bo v nadaljevanju sezone kot posojeni igralec nosil dres hrvaškega prvoligaša Hajduka iz Splita. Veselje nad selitvijo je izrazil tudi po tekmi z Nefčijem, ki jo je pokomentiral: »V drugem delu smo bili z igralcem manj celo boljši kot v prvem, žal pa dveh, treh priložnosti nismo izkoristili. Škoda, ker so zadeli prav iz prekinitve, kjer smo običajno najboljši in ne prejemamo poceni zadetkov. Nefči se je predstavil kot dobra ekipa in le čestitam jim lahko za zmago.«

Častno slovo Goričanov

Pokalni prvaki iz Nove Gorice so se precej manj dramatično poslovili od evropskega tekmovanja. V dvoboju z norveškim Moldejem so možnosti za napredovanje zapravili že prejšnji teden, ko so v Skandinaviji izgubili s 4 : 1. V domačem športnem parku so pred 700 gledalci igrali za čast, načrt pa so le delno uresničili. Gostje so namreč povedli prek Brazilca Agnalda v 49. minuti, za izenačenje pa je poskrbel domači kapetan Alen Jogan v 63. minuti. Goričani so potem krenili še po zmagoviti zadetek, a se jim ni izšlo, delo jim je otežila tudi izključitev Amedeja Vetriha v 77. minuti.

Trener Goričanov Luigi Apolloni, ki ima v tej sezoni bolj slovensko obarvano moštvo, je povedal: »Ponovno se nam je pripetilo, da svojih priložnosti nismo izkoristili. Na prvi tekmi smo jih sicer imeli več in menim, da smo tam tudi izgubili napredovanje. Molde je zelo čvrsta ekipa, ki kaznuje vsako napako. Na drugi strani mi nimamo kakovosti, da bi izkoristili napake nasprotnikov in jih obrnili sebi v prid. Žal mi je zaradi fantov, ki so se trudili in pustili srce na igrišču. Ta zgodba je za nami. Želeli smo si zmage, toda tudi remi je sprejemljiv izid za tokratno tekmo. Zdaj moramo vse moči usmeriti v prvenstvo.«



Mariborčani potujejo na Ciper

Slovenski prvak Maribor bo prvo tekmo 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov z Maccabijem iz Tel Aviva odigral v sredo, 30. julija, ob 20.30 v Ljudskem vrtu. Povratni obračun bo v torek, 5. avgusta, na Cipru, saj zaradi zaostrenih političnih razmer izraelski klub ne sme igrati v domovini. Tekma bo na stadionu Antonisa Papadopulosa v Larnaki, kjer domuje ciprski prvoligaš Anorthosis Famagusta (nekdanji klub bivšega reprezentanta Tončija Žlogarja). To prizorišče bi lahko bilo tudi prednost za Mariborčane, saj Maccabi slovi kot moštvo, ki precej več da od sebe na domačem stadionu kot v gosteh.

 

Deli s prijatelji