MENJAVA

Prihaja nova tuja metla, Mandarić šef Olimpije

Objavljeno 02. junij 2015 09.18 | Posodobljeno 02. junij 2015 09.19 | Piše: Rok Tamše

Milan Mandarić je bil pred desetletjem v Kopru, zatem pa v angleških klubih.

Milan Mandarić. Foto: Ljubo Vukelič

»S 1. junijem 2015 sem z Milanom Mandarićem sklenil dogovor o predaji kluba, zato odstopam s položaja predsednika ŠD NK Olimpija Ljubljana. Do skupščine, ki bo na sporedu 15. junija 2015 ob 11. uri v hotelu Lev, bom opravljal nujne tekoče posle,« je v odstopni izjavi zapisal Izet Rastoder, ki se po šestih letih poslavlja od ljubljanskega kluba brez ene same osvojene lovorike in z veliko grenkobe. V klub torej prihaja nova tuja metla, za zdaj je znano le še to, da je novi generalni direktor Olimpije postal nekdanji srbski vratar Ranko Stojić, ki se v zadnjih letih ukvarja z menedžerskim poslom. Zanimivo je, da je včeraj v Beogradu oznanil, da bo iz Partizana potegnil tri igralce, ki so pod njegovim patronatom (Lazar Ćirković, Predrag Luka in Nemanja Kojić). Tudi izbira novega trenerja zmajev naj bi bila v njegovi domeni. Kot kandidat številka 1 kotira nekdanji selektor slovenske reprezentance Slaviša Stojanović, drugi izbor naj bi bil Marko Nikolić, nekdanji trener beograjskega Partizana. Olimpijo bodo torej še naprej imeli v rokah tujci, morda bo njihova avantura v Ljubljani uspešnejša kot z Rastoderjem. A ne pozabite, Mandarić je v nogometnem poslu neprimerno bolj izkušen igralec kot njegov predhodnik pri Olimpiji. Med drugim mu glede finančnih in davčnih zadev svetuje nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije Ivan Simič.

Čeprav je sprva Rastoder zavrnil Mandarićevo ponudbo, da ga izplača s tremi milijoni evrov, je pozneje uspešen trgovec z bananami le privolil v štirimilijonsko vsoto. Zdaj se čaka le še denarna transakcija in upravljanje kluba bo ob izvolitvi na skupščini v rokah novega moža. Šestinsedemdesetletni Mandarić je v zadnjih letih kupil, finačno saniral in stabiliziral tri angleške klube, Portsmouth, Leicester City in Sheffield Wednesday, ki ga je letos prodal tajskemu poslovnežu Dejphonu Chansiriju. Sheffield W. je vzel v svoje roke decembra 2010, z 9,8 milijona evrov se je znebil 28 milijonov funtov klubskega dolga. Letos januarja je po neuradnih podatkih Chansiriju prodal 100-odstotno lastništvo kluba za 42 milijonov evrov. Že leta 2013 je potožil, da na letni ravni klub prinaša izgubo 7 milijonov evrov, zato je odkrito iskal – in našel – spodobnega kupca z veliko denarja.

Kaj se bo dogajalo z Olimpijo v rokah spretnega nogometnega poslovneža, je za zdaj velika uganka. Mandarić je v prvi vrsti prišel poslovat, zato ne bo prostora za sentimentalnost. To so pred desetletjem že spoznali v Kopru, kjer je moral razočaran zapustiti projekt s kanarčki, saj ni šlo vse po pričakovanjih in dogovorih. Mandariću na Obali ni uspelo z nobenim načrtovanim poslom zunaj nogometa, klub z Bonifike mu je pomenil goli strošek. Tudi zato morajo Koprčani še danes vračati posojeni denar klubu. Ta čas dolg do Mandarića znaša še okrog pol milijona evrov. Ni nemogoče, da bosta s koprskim predsednikom Antejem Gubercem ta dolg prebila s selitvijo kakšnega nogometaša z Bonifike v Stožice. Z njunim morebitnim zavezništvom bi se oblikovala še močnejša konkurenca serijskemu prvaku iz Maribora.

 

Deli s prijatelji