PROPAD

Pri Muri se grejo še samo ljubezen

Objavljeno 19. januar 2013 18.46 | Posodobljeno 19. januar 2013 18.48 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši še nočejo zapustiti prekmurske ravnice, čeprav so prosti brez odškodnin.

Erik Janža je najbolj vroč igralec Mure 05. Foto: Tadej Regent/Delo

V črno-beli nogometni družini iz Fazanerije poskušajo čim hitreje rešiti, kar se rešiti da. Predstavniki potencialnega nizozemskega investitorja Readen Holding Corporation so se očitno umaknili iz projekta Mura 05, ne da bi sploh začeli resneje sodelovati. Denarja za obubožanega prvoligaša iz Pomurja torej ni. Predsednik Miroslav Topič je na nedavnem sestanku z nadzornim odborom bolj kot ne sadil rožice, navijači so ga na začetku tedna pozvali, naj odstopi do včerajšnjega dne, isto so storili še igralci. Konec negotovosti okrog načina vodenja kluba pa naj bi bilo 25. januarja, ko je sklicana izredna skupščina Nogometnega društva Mura 05. Nadzorni odbor, ki ga vodi Robert Celec, bo članom najprej predlagal, da se spremeni statut društva, saj bi s tem lahko takoj zamenjali sedanji upravni odbor s Topičem na čelu. Če bodo spremembe dobile podporo članstva, bodo muraši v petek dobili novo vodstvo. Kdo ga bo sestavljal, je velika uganka.

Igralci nočejo s potapljajoče se barke

Medtem člansko moštvo že teden dni zamuja s pripravami za drugi del sezone. Trener Oliver Bogatinov je nemočen in čaka na razplet. Akcijo pa so po svoje začeli igralci, ki so Topiča pozvali k takojšnjemu in nepreklicnemu odstopu. »Predsednik Topič svoje naloge do okolja in igralskega kadra ni izpolnil. Njegov odstop je edina možnost, da bomo igralci naprej igrali v črno-belem dresu. V nasprotnem primeru naše prihodnosti v Fazaneriji ne vidimo. To je za nas najtežja odločitev v karieri. Poudarjamo, da imamo Muro 05 in Fazanerijo radi, a naša prihodnost s predsednikom Topičem ni mogoča pod nobenimi pogoji. Preveč je bilo predsednikovih obljub,« so kapetan Fabijan Cipot in še 17 drugih igralcev zapisali v izjavi za javnost.

Večina jih je na komisiji za status igralcev pri Nogometni zvezi Slovenije dobila proste roke zaradi neizplačanih obveznosti Mure 05. »Igralci smo tako prosti in bi lahko brez odškodnine zapustili naš klub, a smo pripravljeni še naprej dati prednost domačemu klubu pred drugimi klubi v Sloveniji in tujini. ND Mura 05 je naš klub in zato se čutimo dolžne, da mu še naprej pomagamo po svojih najboljših močeh, saj menimo, da bi se ta zgodba lahko razpletla precej drugače in bolje. V tem trenutku bi bilo za večino nas najlažje uveljaviti pozitivne odgovore zgoraj omenjene arbitraže. Se podati v nove klube, novo okolje in pozabiti vse skupaj. Toda to nismo mi. Mi imamo Muro 05, Fazanerijo in njene navijače radi. Ljubimo Muro, nismo krivi! Ljubili jo bomo, dokler smo živi!« so z navijaškim sloganom čustveno zaključili izjavo za javnost.

Janža k Olimpiji, Bohar v Maribor

Zanimivo je, da med podpisniki izjave ni 19-letnega vezista Erika Janže, ki ima trenutno največ možnosti za donosen prestop. Vprašanje je, ali bo kariero nadaljeval v tujini ali ga bomo tudi v spomladanskem delu prvenstva spremljali na slovenskih igriščih. Po naših informacijah je Janža zavrnil ponudbo nemškega Kaiserslatuerna, ki mu je ponudil začetno mesečno plačo v višini 13.000 evrov. Že lani so ga hoteli pri Luki Koper, a so prepričali zgolj drugega muraša Mitjo Lotriča. Menda je zdaj najbližje Olimpiji.

Drugi najbolj vroč igralec v črno-belem dresu je 21-letni napadalec Damjan Bohar. Čeprav je med podpisniki omenjene izjave, to ne pomeni, da zanj ni zanimanja. Iz dobro obveščenih krogov smo izvedeli, da je dogovorjen njegov prestop v Maribor, a ne v januarskem prestopnem roku, temveč poleti. Če pa bo Mura 05 doživela nov potop, bo v drugem delu prvenstva bržčas okrepil katerega drugega prvoligaša po nareku športnega direktorja vijoličnih Zlatka Zahoviča.
 

Deli s prijatelji