1. SNL

Pretreseni vijolični po nov zagon na Obalo

Objavljeno 08. april 2017 11.58 | Posodobljeno 08. april 2017 12.00 | Piše: Rok Tamše

Vodilno moštvo nogometne Prve lige Telekom Slovenije drevi gostuje v Kopru.

Luka Zahovič bo poskušal prekiniti strelski post v kopru, Aris Zarifović in Mario Jurčević pa bosta prvo spomladansko zmago Olimpije v DP lovila v Celju. Foto Marko Pigac

Na koprskem stadionu Bonifika bo na startu zadnje četrtine državnega prvenstva danes gostovalo vodilno moštvo Prve lige Telekom Slovenije Maribor. Štajerci so v sredo dobili močno zaušnico v prvi polfinalni tekmi pokalnega tekmovanja, ko jih je v Ljubljani premagala kaotična Olimpija z 2:1. V vijoličnem taboru sicer poskušajo skriti, da v tem obračunu niso dobili resnih ran, a je jasno, da se jim po mislih plete velika revanša v sredo, 12. aprila, v razprodanem Ljudskem vrtu. Ker imajo Mariborčani po odigranih treh četrtinah državnega prvenstva skoraj zagotovljen naslov državnega prvaka ob prednosti 13 točk pred najbližjima zasledovalcema, je zdaj sveta naloga moštva izpod Kalvarije, da osvoji še pokalni naslov. Izpad proti Olimpiji bi bil za Štajerce zelo zelo boleč. »Časa ni veliko, niti za regeneracijo niti za pripravo tekme. Bo pa pogovor, ki smo ga opravili v petek na treningu, pripomogel k temu, da bomo v Kopru v pravi podobi. Proti nasprotniku, ki je glede na sestavo ekipe našel ustrezen način, da ugaja njihovim najizkušenejšim igralcem in jim gre dobro, bo treba nameniti pozornost prav temu. Igrajo drugače, kot je običajno, z dvema igralcema v konici napada, ki nista klasična napadalca. Imata tehniko, natančnost, veliko izkušenj, zato je pomembno, da se osredotočimo na zahtevno preizkušnjo,« pravi trener Maribora Darko Milanič, ki bo v ogenj zagotovo poslal kombinirano udarno postavo. Manjkal bo s kartoni kaznovani štoper Rodrigo Defendi, na voljo ni niti poškodovanih Marwana Kabhe in Denisa Šmeja, v konkurenci sta spet Dino Hotić in Sintayehu Sallalich, ki sta odslužila kazni. Milanič torej nima težav z rotacijo, igralski kader Maribora je širok in kakovosten. »Če pogledamo zadnje tekme, bi morali biti učinkovitejši in jih prej odločiti, pripeljati do želenega razpleta. Nismo zadeli in smo potem porabili veliko energije ter si povzročili nepotrebne težave. Verjamem, da bomo tokrat uspešnejši,« je prepričan Milanič. Povedano drugače: če ne zadane prvi strelec Luka Zahovič, Maribor skorajda ne more zmagati. Na Obali jih čaka eno najskromnejših moštev po doseženih zadetkih, Koprčani na zadnjih dveh tekmah niso dosegli zadetka, ko so doma izgubili s Krškim in v gosteh remizirali z Gorico v primorskem derbiju. Če danes ne premagajo Maribora in bosta ekipi pred njimi (Celje in Gorica) uspešni, se bo njihov boj za četrto mesto in uvrstitev v evropsko tekmovanje spremenil v misijo nemogoče. Trener Igor Pamić ima na voljo skoraj vse igralce, mladi branilec Jan Andrejašič je uspešno prestal operacijo prednjih križnih vezi na levem kolenu. Kozlički so nabrušeni za to, da vzamejo skalp psihološko pretresenim gostom, ki so v sredo podarili zmago največjemu rivalu.

Grofje zrejo v Evropo

Olimpija bi znala jutri tudi po točkah gledati v hrbet Domžalam na lestvici PLTS, če ne bo polnega izplena na celjski Areni Petrol. Gostitelji so vse prej kot mačji kašelj za tekmece, toda Olimpija prihaja v knežje mesto z zmagovito sredino spodbudo. »To bi lahko bil nov začetek. Prizadevali si bomo stabilizirati se, uravnovesiti in začneti zmagovati,« pravi novi trener Safet Hadžić. Toda Celjani pod taktirko trenerja Igorja Jovičevića, ki ga zaradi kazni tokrat ne bo na klopi, so odločeni, da osvojio »evropsko« četrto mesto. »Spomladanski del sezone smo začeli dobro, gremo proti začrtanemu cilju, četrtemu mestu. Od 18 možnih točk smo jih osvojili 12. Olimpija je dobra tako v obrambi kot tudi v napadu, tako da bomo morali biti stoodstotni. Verjamem v najboljše,« pravi vezist Celja, Hrvat Lovro Cvek, korpulentni portugalski napadalec Jucie Lupeta pa meni: »Ne vem, zakaj bi razmišljali o Olimpiji. Razmišljati moramo o sebi in opraviti svojo nalogo. To je še ena tekma, v kateri želimo zmagati.« Olimpija je to pomlad še brez prvenstvene zmage, osvojila je zgolj točko.

Krško in Aluminij, tekmeca za osmo mesto, ki sta v prejšnjem krogu povzročila glavobol Mariboru in Olimpiji (po porazu v Kidričevem je celo odletel trener zmajev Marijan Pušnik), sta spet v vlogi gostiteljev. Zdi se, da bodo imeli težje delo Kidričani z razigrano Gorico kot Krčani s sicer nepredvidljivim Rudarjem, ki igra po sistemu toplo-hladno. V nuklearno mesto prihajata prvi golgeter lige Dominik Glavina in tretji strelec PLTS John Mary, ki je proti Radomljam dosegel hat-trick. Pri knapih zaradi kazni ne bo igral steber obrambe Darko Zec, domače moštvo bo igralo v popolni zasedbi. V občinskem derbiju v Domžalah ne bi smelo biti vprašljivo, kdo bo zmagovalec. Dodaten motiv za dvakratne državne prvake je možnost, da Olimpiji pobegnejo na drugem mestu, morda za kar tri točke.

Novo vodstvo Celjanov

V nogometnem prvoligašu Celje so na občnem zboru izbrali novo vodstvo kluba. Dosedanji predsednik dr. Stevan Đorđević bo imel le še častni naziv, nov upravni odbor pa tvorijo Izidor Krivec, Aljoša Džumhur, Miloš Rovšnik, Igor Dedišin in Andrej Krupenko. Na prvi seji bodo med sabo izvolili novega predsednika nogometnih grofov. S tem so upravljavci kluba iz Ukrajine povsem prevzeli vajeti v svoje roke. Odslej so v nadzornem odboru Darja Turk, Rafael Brance in Branko Kukec. V disciplinski komisiji so Božo Šola, Franci Klanjšek, Nataša Riva, Saška Kundih in Boštjan Štravs

Zahovič lovi Glavino

Pari 28. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije: Krško – Rudar (glavni sodnik Slavko Vinčić, danes ob 16. uri), Radomlje – Domžale (Roberto Ponis, danes ob 18. uri), Koper – Maribor (Rade Obrenović, danes ob 20.15), Aluminij – Gorica (Alen Borošak, jutri ob 15. uri), Celje – Olimpija (Andrej Žnidaršič, jutri ob 16.55). Lestvica strelcev: Dominik Glavina (Rudar) 15 golov, Luka Zahovič (Maribor) 14, Miran Burgić (Gorica) in John Mary po 12... Pari 20. kroga v 2. slovenski nogometni ligi: Veržej – Triglav, Drava – Brežice (obe danes ob 16.30), Brda – Ankaran-Hrvatini (jutri ob 15. uri), Zarica – Dob (jutri ob 16.30).



 

Deli s prijatelji