TEKMA

Prepovedana naivnost, potrpežljivo do zmage

Objavljeno 27. marec 2015 11.44 | Posodobljeno 27. marec 2015 11.45 | Piše: Rok Tamše

Drevi slovenski nogometaši v kvalifikacijah za EP gostijo izbrano vrsto San Marina. Izbranci Srečka Katanca so nesporni favoriti, poleg agresivnosti nujne tudi ideje v igri.

Vse je jasno: San Marino mora pasti! (Foto: Aleš Černivec)

Bojevniki selektorja Srečka Katanca so pripravljeni, da drevi od 20.45 naprej navdušijo slovensko nogometno javnost v kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo s San Marinom. Stožice, jasno, niso razprodane, saj nasprotnik spada v najnižji razred svetovnega nogometa. To pa ne zmanjšuje pomembnosti dvoboja, saj je treba osvojiti vse tri točke s čim manj slabe volje. Dobrodošlo bi bilo, če bi bila napolnjena dobra polovica stadiona, ki sprejme 16.000 obiskovalcev. »Vse je v redu. Pripravljeni smo, želimo si tri točke pred naslednjima dvema obračunoma. Nič pa ni samoumevno. Ogledali smo si posnetek tekme, na kateri je San Marino vzel točko Estoncem. Sicer pa vsak dan fante opozarjam na to, da ne gre ničesar jemati zlahka. Predvsem zaradi tega, ker sem se sam opekel že kot igralec in kot trener. Tako da v življenju spoštujem vsakogar,« je na včerajšnjem druženju s sedmo silo dejal Katanec, preden se je z izbranci odpravil na zadnji trening v Lesce. Igralna površina v Kranju zaradi dežja ni bila optimalna za resno vadbo. Dodal je opozorilo: »Tudi Angleži so jim v prvem polčasu prvi gol zabili po neumnosti vratarja, drugega pa z bele točke. Dokler so fizično sposobni, se igralci San Marina znajo braniti.«

 Bolnišnica pri Angležih

Vodstvo angleške nogometne reprezentance se še naprej sooča s številnimi odpovedmi zaradi poškodb. Zadnji je s seznama selektorja Roya Hodgsona odpadel še Danny Rose. Igralec Tottenham Hotspurs je vpoklic v ekipo dobil, potem ko je s seznama odpadel branilec Luke Shaw, a tudi Rosa pesti poškodba. Angleži so pred tem za kvalifikacijsko tekmo za euro 2016 proti Litvi in prijateljsko tekmo proti Italiji ostali še brez Daniela Sturridgea, napadalec Liverpoola ima težave s kolkom. Hodgson je že pred tem ostal tudi brez vezista Adama Lallane in vratarja Fraserja Forsterja. Pod vprašajem je prav tako nastop vezista Fabiana Delpha, ki ima težave z želodčnim virusom. Tretja tekma v kvalifikacijski skupini E, v kateri igra tudi Slovenija, bo Švica – Estonija v Luzernu (vse danes ob 20.45).
 



Izbrano vrsto je zaradi težav s stegensko mišico zapustil desni bočni branilec Martin Milec, kar pa na srečo ne povzroča posebnih preglavic. Na tem položaju je prva izbira še vedno Mišo Brečko, napet kot puška pa v ozadju čaka Petar Stojanović. Kakor koli obrnemo, je glede na kakovost, izkušnje in ugled vse odvisno od igre slovenske izbrane vrste. »Ne smemo biti naivni, ampak potrpežljivi. Estonci niso pokazali dovolj agresivnosti in ideje v igri. Zato moramo koga preigrati, poslati komu žogo med nogama. Nekdo mora to narediti, imeti samozavest. To rešuje vsako tekmo na tej ravni. Kar nekaj igralcev z dodano vrednostjo bomo imeli v postavi in ti morajo to pokazati. Treba je iskati višek v igri, dvojne podaje. Fantje vedo, kaj jih čaka,« je še pojasnil šef.

Verjetna prva postava Slovenije: Samir Handanović, Mišo Brečko, Boštjan Cesar, Branko Ilić, Andraž Struna, Jasmin Kurtić, Valter Birsa, Kevin Kampl, Josip Iličić, Andraž Kirm in Milivoje Novaković.

 Mladi upi izgubili

Slovenska reprezentanca do 21 let je v prijateljski tekmi v Kopru izgubila proti Ukrajini z 2:0. Za Ukrajino je v 43. minuti zadel Oleksander Svatok, v 92. minuti pa Dmitro Khljobas. Izbranci selektorja Primoža Glihe bodo v ponedeljek, 30. marca, ob 15. uri, igrali še eno prijateljsko tekmo proti Makedoniji. Junija bodo mladi upi začeli kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2017, v skupini 2 bodo njihove tekmice Italija, Srbija, Irska, Litva in Andora.

 

 

Deli s prijatelji