ZASUK

Preobrat: Guberac je spet glavni na Bonifiki

Objavljeno 20. junij 2013 10.26 | Posodobljeno 19. junij 2013 23.30 | Piše: Rok Tamše

Potem ko je nogometnemu klubu Luka Koper grozil mrk zaradi denarnih dolgov, se je zgodil zasuk.

Ante Guberac ostaja alfa in omega koprskega nogometa (foto: Marko Pigac).

KOPER – Kakšna drama je bila v Kopru v torek in sredo! Iz Nogometne zveze Slovenije (NZS) so namreč v torek preostalemu vodstvu Luke Koper (pred dobrim tednom sta odstopila predsednik Andrej Poljšak in podpredsednik Ante Guberac) postavili ultimat, da se do včerajšnjega opoldneva izjasnijo, ali bo njihovo moštvo sodelovalo na prvoligaškem tekmovanju v sezoni 2013/2014. Pod velikim vprašajem ni bil samo prvoligaški status rumeno-modrih, temveč tudi preživetje kluba, saj njegov uradni dolg znaša 1,9 milijona evrov.

Toda včeraj dopoldne je sledil veliki preobrat

Potem ko je poskušal po dogovoru z upniki preživetje kluba zagotoviti Anej Sirk, nekdanji član klubske uprave, odgovoren za marketing, je naletel na pretrd oreh. Po njegovih besedah njegovega predloga ni podprl koprski župan Boris Popovič, dosegel pa ni niti sporazuma z enim od upnikov, podjetjem Grafist, katerega lastnik in direktor je Guberac, klub pa mu dolguje 300.000 evrov. Sirk je sicer omenil, da je dosegel sporazum z največjim upnikom Milanom Mandarićem, toda ameriško-srbski poslovnež je že prej, pred odstopom, z Gubercem dosegel dogovor, po katerem ne bo terjal 1,3 milijona evrov, ampak 800.000 evrov, in še to postopoma, brez točno določenega časovnega roka. Tudi v podjetju Luka Koper, ki je glavni pokrovitelj nogometašev, se za zdaj še ne morejo odločiti, ali bodo nadaljevali pokroviteljstvo. V Luki namreč čakajo na skupščino predvidoma na začetku julija, na kateri bodo imenovali novo ali potrdili sedanje vodstvo, zato ima predsednik uprave Bojan Brank s sodelavci za zdaj še zvezane roke glede podpisa nove pogodbe o sponzoriranju.

Popolno zmešnjavo je bilo treba preprosto končati

Guberac se je po pogovoru s Sirkom odločil, da se bo vrnil v klub, seveda pa tega zagotovo ne bi storil brez vsaj tihe podpore Popoviča in pozitivnega namiga iz Luke Koper. Telefonske linije na Obali so gotovo pregorevale, po naših informacijah križemrok ni sedel niti predsednik NZS Aleksander Čeferin, ki si kot prvi mož slovenskega nogometa ne more dovoliti, da bi po Muri 05 v njegovem mandatu ugasnil še en pomemben klub s tradicijo. Med drugim bo danes po glasovanju članov IO NZS jasno, ali bo deseti prvoligaš v novi sezoni Aluminij ali Krka. Guberac pa je medtem že spet v nogometnem sedlu: »Ne morem dovoliti, da se čez noč vse podre, da klub izgine. Do skupščine podjetja Luke Koper ga bom vodil. Mislim, da je najbolje, da Luka Koper še naprej ostane povezana s klubom ter da njihov predstavnik zasede predsedniško vlogo v klubu. Do takrat bom poskrbel, da bosta klub in prvoligaško moštvo normalno delovala in da bomo konkurenčni na prvoligaškem tekmovanju. Naš cilj sta obstanek v prvi ligi in to, da postopoma rešimo vse dolgove.« Tekoče poslovanje kluba v zadnji sezoni ni bilo v težavah, tudi zdaj bodo menda igralci in trenerji, ki so v ponedeljek začeli priprave na novo sezono, pravočasno dobili plače. Rumeno-modri tabor so že zapustili Jean-Phillipe Mendy (Maribor), Davor Bagarić (Olimpija), Goran Galešić (Hajduk) in Ivica Guberac (trenutno na preizkušnji v Hajduku), na izhodnih vratih pa se bo gotovo znašel še kdo. »Mislim, da bomo potrebovali še dva ali tri izkušene igralce za obstanek v prvi ligi,« je dejal Guberac. Da vse le ni tako črno, pove podatek, da Koprčani v kratkem na svojem računu pričakujejo nakazilo v višini 250.000 evrov od italijanskega prvoligaša Catanie, ki je podpisal profesionalno pogodbo s koprskim upom, 18-letnim Maksom Barišićem.
 

Deli s prijatelji