NOGOMET

Prenovljeni vijolični so igrali pod stresom

Objavljeno 16. julij 2016 12.20 | Posodobljeno 16. julij 2016 12.21 | Piše: Rok Tamše

Slovenska predstavnika v kvalifikacijah za evropsko ligo iztržila remi. Maribor po 0:0 na gostovanje v Sofijo, Domžale doma nadgrajujejo 1:1.

Po tem strelu Marcosa Tavaresa je žoga končala v prečki. Foto: Tadej Regent.

Tako trener Maribora Darko Milanič kot njegov starejši kolega na klopi Levskega iz Sofije Ljupko Petrović sta bila zaskrbljena po prvi tekmi svojih moštev v 2. krogu kvalifikacij za evropsko ligo, ki se je končala z izidom 0:0, 7345 kupcev vstopnic v Ljudskem vrtu pa je videlo le kopico priložnosti za zadetek. Najlepšo je imel kapetan vijoličnih Marcos Tavares v 82. minuti, ko je po predložku Dina Hotića streljal z glavo in stresel prečko. Štiri minute prej so prvič nevarneje zagrozili gosti, ko je izkušeni Jasmin Handanović spretno ustavil strel neoviranega Tundeja Adenijija. Domače občinstvo je še enkrat zadržalo dih, ko je tik pred koncem tekme žogo le malo mimo mariborskih vrat poslal Georgi Kostadinov. In to je bilo to, bi lahko rekli o zahtevni taktični bitki izenačenih ekip, v kateri nihče ni hotel preveč tvegati.

V sofijski pekel

»Nasproti nam je stal tehnično in taktično zelo dober tekmec. Zelo dober je bil v fazi branjenja, ni nam pustil veliko prostora za igro. Tudi takrat, ko smo mislili, da bi lahko nekaj ustvarili, da bi bili s hitrim pretokom žoge nevarnejši, nam to ni uspelo, tako kot smo želeli. Videl sem moštvo, ki je bilo malce pod stresom, ne dovolj sproščeno v sprejemih žoge, igranju naprej, tu nas je malo zmanjkalo. Kot moštvo v izgradnji in s posamezniki, ki še nimajo izkušenj na mednarodni ravni, smo dobili dragoceno izkušnjo,« je Milanič umirjeno sprejel nesproščeno igro z napakami nekaterih svojih mladcev in nezadosten naboj pri izkušenih igralcih. Ob polčasu je hotel dvigniti dinamiko igre s kar dvema menjavama, Gregor Bajde je zamenjal Sintayecha SalallichaDare Vršič pa okrepitev iz Celja Blaža Vrhovca. Bilo je nekoliko živahneje, a šele v končnici tekme, potem ko je v 75. minuti znova zadržanega Milivoja Novakovića zamenjal drugi novinec Sunny Omoregie. »Izkazalo se je, da je bila ta prva tekma na domačem igrišču za nas le prevelik zalogaj, močno smo jo čutili. Sprva sem misli, da bo to le prvih 10, 15 minut, pa je trajalo kar precej dlje,« je Milanič hotel povedati, da je nervoza ob sezonski premieri prenovljeni zasedbi spodsekala noge.

Možnost: Olimpija proti Legii

Na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) v Nyonu so izžrebali pare 3. kroga kvalifikacij za ligo prvakov. Če bi Olimpija dobila dvoboj 2. kroga s slovaškim prvakom Trenčinom (prva tekma v Ljubljani se je končala z zmago Slovakov s 4:3, povratna pa bo 20. julija v Žilini), bi se potem udarila z zmagovalcem dvoboja med poljskim prvakom Legio iz Varšave in prvakom BiH Zrinjskim. Prvi obračun v Mostarju se je končal z izidom 1:1, povratni pa bo v torek ob 20.45 v glavnem mestu Poljske.

Maribor in Levski sta torej tudi po 90 minutah boja na izhodišču, pri izidu 0:0, ki ga lahko spremenita prihodnji četrtek na stadionu Georgi Asparuhov v Sofiji, kjer jih čaka navijaški pekel na objektu, ki sprejme 25.000 obiskovalcev. Že tisoč privržencev Levskega je v LV prepričljivo premagalo domačo publiko v navijanju. »Na povratni tekmi pričakujem njihov napad, a ne bodo napadli brezglavo, saj točno vedo, da smo tu močni. Jasno, da je vse odprto, bodo pa oni zaradi domačega terena izvajali pritisk. Tako se bo ponudilo nekaj prostora, ki ga bomo poskusili izkoristiti. Prepričan sem, da nimamo manj možnosti za napredovanje od Levskega,« je napovedal Milanič.

Domžalčane čaka West Ham

Če bodo Domžalčani v 2. predkrogu nogometne evropske lige izločili Šahtjor iz Soligorska, jih v 3. predkrogu čaka poslastica. Žreb v Nyonu jim je namreč namenil angleškega prvoligaša West Ham, ki ga vodi hrvaški trener Slaven Bilić. Maribor se bo ob morebitnem uspehu proti Levskemu boril z zmagovalcem dvoboja med Aberdeenom in Ventspilsom. Prvo tekmo je Aberdeen doma dobil s 3:0.

Bolgarski podprvak je potrdil, da gre za čvrsto in homogeno moštvo s podpisom starega trenerskega lisjaka Petrovića. Ta je odlično onemogočil mariborski napad, manj navdušen je bil lahko z zaključki akcij. »Obe ekipi sta imeli možnost za zmago, morda smo bili za nianso bližje, a nam ni uspelo. Izid 0:0 je aktiven rezultat, vem, kaj nas čaka na povratni tekmi. Morali bomo zadeti in pri tem ne prejeti zadetka. Če ga že bomo, moramo zabiti dva gola. Bolj zadovoljen bi bil z izidom 1:1, zdaj pa so možnosti obeh ekip 50:50,« je dejal evropski in svetovni klubski prvak s Crveno zvezdo leta 1991. Petrović je tudi iskreno priznal: »Spremljam slovenski nogomet, vem, kako uspešen je bil Maribor v evropskih tekmovanjih v zadnjih petih letih. To je bilo presenečenje za vse v Evropi. Da klub iz tako majhnega mesta pride do takšnih rezultatov, je pravi čudež. Dobili smo torej nasprotnika, ki je po koeficientu najboljši. Sem pa od Maribora morda pričakoval nekoliko več. Analizirali smo moštvo, več smo pričakovali od Sallalicha, saj smo videli, da zna preigrati po dva, tri igralce. Njegov prispevek je bil tokrat minimalen. Morda je to ena izmed težav v mariborski ekipi.«

Elsnerjevi z odličnim izhodiščem

Izjemno dobro pa so svoje delo v Belorusiji opravili nogometaši Domžal. Varovanci trenerja Luke Elsnerja so pri Šahtorju v Soligorsku v zahtevnih razmerah iztržili neodločen izid 1:1, za Domžalčane je izenačujoči zadetek dosegel bočni branilec Dejan Trajkovski v 52. minuti, potem ko so gostitelji povedli z golom Nikole Ignjatijevića v 35. minuti. »Lahko bi iztržili tudi več. V prvem polčasu smo bili nenevarni, vendar smo imeli ogromno možnosti, da bi kaznovali nasprotnika. Imeli smo podobne možnosti kot v drugem polčasu, a jih nismo znali izkoristiti. Ko smo začeli igrati bolj proti golu, smo postali nevarnejši. Dosegli smo zadetek, ki nam daje upanje, imeli pa smo tudi nekaj situacij, da bi jih še bolj kaznovali. Fantom seveda ne morem ničesar zameriti, saj smo igrali v izjemno soparnem ozračju, v katerem je težko dihati. Na koncu nam je zmanjkovalo sape, a pol dela je opravljenega. Tako kot smo napovedovali, imamo možnosti, da gremo naprej,« ocenjuje strateg Elsner. Rumeno-modri bi lahko na povratni tekmi v četrtek, 21. julija, ob 20.30 prišli do odličnega dosežka z uvrstitvijo v 3. krog kvalifikacij za evropsko ligo. Smola za Domžale je edino v tem, da zaradi rumenih kartonov ne bosta smela igrati Trajkovski in Matic Črnic. »Nismo v prednosti, zagotovo pa se je lažje vrniti domov z remijem kot z zaostankom 0:1, ki smo ga imeli po prvem polčasu. Zdaj morajo tekmeci loviti rezultat, kar je za nas pozitivno. Morali bomo biti bistveno bolj učinkoviti. Danes smo številne priložnosti izpustili, a smo na koncu še vedno zadovoljni. To je neverjetno za takšno tekmo,« je še dejal Luka Elsner.

 

Deli s prijatelji