LEGIONAR

Premierkin sin po poti svetovnih asov

Objavljeno 10. avgust 2014 12.53 | Posodobljeno 10. avgust 2014 12.53 | Piše: Drago Perko

Poudari, da še posebno z mamo rada rečeta kakšno o nogometu, politiki pa se ogibata.

Dres Domžal je nosil eno leto. Foto: NK Domžale

DOMŽALE — Slovenski nogomet bo dobil novega predstavnika na Otoku. V angleškega prvoligaša Southampton FC se seli 16-letni branilec Oskar Cvjetičanin, še en talent iz domžalskega kluba, ki gre v svet.

Po poti asov

Vsaj dve leti bo preživel na jugu Anglije. Sprva bo klubski štipendist, po dveh sezonah pa bo smel skleniti prvo profesionalno pogodbo. Talent bo brusil v priznani nogometni akademiji, kjer so se za odhod v visoko nogometno družbo kalili Gareth Bale (zdaj Real Madrid), Theo Walcott (Arsenal), Alex Oxlade-Chamberlain (Arsenal) in Wayne Bridge (Chelsea, Manchester City, pred koncem kariere Reading).

»Občutki so dobri,« pripoveduje Oskar, ki se je v sredo vrnil iz Anglije. Pozimi je bil na preizkušnji, Otočane je navdušil, v minulih dneh pa sta klubski pisarni v Domžalah in Angliji našli skupen jezik. Prihodnji teden bo Oskar že odšel na tuje.

»Ogledal sem si vse, kar premorejo na nogometni akademiji in v klubu. Navdušen sem, predvsem pa so me navdušila nogometna igrišča. Vsa z naravno, ne pa umetno travo,« opisuje. Dve leti bo živel pri družini, ki sodeluje s klubom. Imel bo dva treninga na dan, poleg tega bo čas namenjal učenju, saj bo del angleškega izobraževalnega sistema, za nameček pa bo dopisno obiskoval še drugi letnik domžalske gimnazije. »Sprva bom igral v mladinski ekipi. Moj cilj pa je, da se kar se da hitro prebijem med člane!« pravi ambiciozni Oskar. Med tokratnim obiskom si je segel v roke tudi z glavnim trenerjem članske ekipe Nizozemcem Ronaldom Koemanom.

Pomoč staršev

Nogometni klub Southampton je bil ustanovljen leta 1885, lastnica kluba je bogata Švicarka Katharina Liebherr, predseduje pa mu njen rojak in nekdanji hokejski trener Ralph Krüger. »Menda sem jih prepričal s svojim odločnim branjenjem,« razkrije Oskar, kako si je odprl vrata v Southampton, osmouvrščeno ekipo minule sezone v prestižni angleški ligi.

»Prijazno so me sprejeli,« še doda Oskar, ki brca od 1. razreda osnovne šole. »Sem otrok kranjskega Triglava.« Matičnemu klubu je hvaležen za razvoj, NK Domžale pa za pridobljeno znanje in izstrelitev v svetovno nogometno orbito. V Domžale se je preselil lani, eno leto je vadil pod mentorstvom Dejana Dončića. V Anglijo odhaja sam, v Sloveniji bosta zanj stiskala pesti mama Alenka Bratušek, predsednica vlade v odhodu, in oče Mitja Cvjetičanin.

»Seveda ju bom pogrešal,« prizna, a v isti sapi doda, da si je vedno želel, da bo nekoč odšel v širni svet kot nogometaš. Staršem je hvaležen za mogočno podporo. Poudari, da še posebno z mamo rada rečeta kakšno o nogometu, politiki pa se ogibata. Prav tako Oskar v Angliji ni na glas razglašal, da je njegov vzornik Dejan Lovren. Hrvat je namreč 
letos poleti zapustil Southampton in se za mastne denarje odpravil v Liverpool. Dres Domžal je nosil eno leto.

Deli s prijatelji