NOGOMETAŠ

Prekaljeni Novagol ima na zalogi še kopico golov

Objavljeno 04. september 2014 13.49 | Posodobljeno 03. september 2014 23.01 | Piše: Rok Tamše

Eden ključnih igralcev slovenske nogometne reprezentance optimist pred kvalifikacijami za EP. Na Japonskem, kjer si služi kruh, se s klubom bori za obstanek, s Slovenijo hoče na euro 2016.

Milivoje Novaković tudi v dresu japonskega prvoligaša Shimizu S-Pulse neusmiljeno trese mreže tekmecev.

Najboljšim slovenskim nogometašem in selektorju Srečku Katancu te dni malce nagaja vreme. Včerajšnji dopoldanski trening so kar odpovedali, saj sta bili zelenici na stadionih v Kranju in Lescah preveč razmočeni za normalno vadbo. To pa ne zmanjšuje delovne vneme in popolne osredotočenosti na prvo tekmo v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki jih čaka v ponedeljek v Estoniji. S profesionalnim pristopom že od svojih prvih dni v izbrani vrsti prednjači izkušeni napadalec Milivoje Novaković, ki si kruh služi na Japonskem. Letos je član kluba Shimizu S-Pulse, pred tem je leto in pol igral za drugega prvoligaša iz dežele vzhajajočega sonca, Omiyo Ardijo, kjer še naprej trese nasprotnikove mreže njegov reprezentančni kolega Zlatan Ljubijankić. Novaković ohranja zavidljivo golgetersko formo, v letošnjem prvenstvu v J-league je na 18 tekmah zabil 10 golov, na treh pokalnih tekmah je trikrat zatresel mreže nasprotnikov.

Kljub njegovemu prispevku Shimizuju ne cvetijo rožice. »Kar se tiče mene osebno, sem zelo dobro pripravljen in strelsko razpoložen. V tem pogledu je vse pozitivno, toda v klubu, ki je sicer zelo dobro organiziran, je veliko mladih igralcev. Ti se morajo še veliko naučiti, jaz pa imam nalogo, da jim pri tem pomagam. Naš cilj je obstanek v ligi in upam, da ga bomo izpolnili,« je klubsko življenje razgrnil 35-letni golgeter oranžno-modrih, ki so po 22 krogih na 12. mestu osemnajstčlanske lige (sezona je od marca do decembra, izpadejo pa trije klubi). Ali mu boj za obstanek povzroča nezadovoljstvo? »Morda malo, toda v mojih letih gledam na vse skupaj malo drugače. Razmišljam o tem, kako bi lahko mlajše igralce spravil na višjo raven. Mnogi si želijo oditi v Evropo, zato jim pomagam s svojimi izkušnjami. Tako sem v drugačni vlogi kot denimo v reprezentanci ali prej, ko sem igral v Nemčiji.«

Brez obljub, od tekme do tekme

No, tudi v izbrani vrsti kot prekaljeni as z veseljem sprejema nove obraze. »Vsi, ki so tukaj, so si to zaslužili. Pri tem bi čestital Mariboru za uvrstitev v ligo prvakov. Vidimo, da v nekaterih slovenskih klubih delajo zelo dobro. Novi igralci ne bodo imeli nobenih težav, saj jih vse hitro sprejmemo. Vsak pač mora dati svoj maksimum na treningih. Maksimalno hočem pomagati ekipi, saj lahko le kot močan kolektiv dosežemo dobre rezultate.« Pa je na startu novega kvalifikacijskega ciklusa v sveti slačilnici zadosti bojevit duh, prisotna lakota po uspehu? »Seveda. Mislim, da smo v zadnjih tekmah res dali vse od sebe. Kakovostno smo se nekoliko dvignili, ampak potrebujemo še nekaj stvari, da bi igrali nogomet kot nekoč. Imamo kakovostne igralce, ki napredujejo. Zato menim, da bi morale biti te kvalifikacije za nas boljše kot zadnje.« Novagol ne skriva, kaj je osnovni cilj nacionalnega moštva: »Na vsaki tekmi moramo igrati na zmago. Mislim, da ni dobro, da se že zdaj obremenjujemo s končnim dosežkom. Moramo iti iz tekme v tekmo, zavedamo se, da ne bo lahko. Vsi nasprotniki so težki, seveda pa je prva tekma zdaj najpomembnejša. Ne moremo nečesa obljubljati, ampak se moramo kar najbolje pripraviti najprej za dvoboj z Estonijo. Če bomo igrali tako, kot znamo, se ne bojim za nas. Imamo še precej rezerv za napredovanje, v vsakem primeru pa bomo šli na zmago. Vsak izmed nas mora poskrbeti, da bo tudi dobro psihično pripravljen. Selektor bo že poskrbel za ustrezno taktiko, mi pa bomo morali pokazati tudi pravi karakter na igrišču,« je prepričan Novaković, ki je na namig o njegovi vlogi prvega napadalca, saj mu Katanec zelo zaupa, skromno odvrnil: »Mislim, da tu ni prvega napadalca, mi smo ekipa. Tisti, ki je najboljši na treningu, si zasluži, da igra. O tem pa odloča selektor.« Verjetno Milivoje Novaković nima nič proti, če za potrebe slovenske reprezentance malce priredimo moto njegovega kluba z Daljnega vzhoda: Eno moštvo, eno poslanstvo – euro 2016!

Deli s prijatelji