NOGOMETNA

Predsednik 
z Zahovičem, učili premierkinega sina

Objavljeno 11. november 2013 08.45 | Posodobljeno 11. november 2013 08.45 | Piše: Drago Perko

NK Triglav premore skoraj pol milijona evrov proračuna, premagali so Maribor in Olimpijo, zdaj lovijo prvoligaški obstanek.

Veselje ob zmagi proti Mariboru. Foto: Marko Pigac

Gorenjska si na vse kriplje prizadeva, da obdrži prvoligaški nogomet. Redki so bili pred časom, ki so to verjeli. Menda celo igralci Triglava ne, ki pod taktirko Dušana Kosiča niso našli ne točk ne golov, izostal je tudi rezultat. Kosič se je poslovil, triglavani pa so nagovorili nekdanjega trenerja Sinišo Brkiča, da se vrne.

Vabili v Dominikansko republiko

»Ni bilo pomislekov. Ko sem odšel po porazu proti Olimpiji, sem se sam odločil za to,« pojasni Brkič, kako je pričakal klic iz Triglava. Pred tem so ga snubili na klop Slobode iz Tuzle, zanj pa se je zanimala še ena od nogometnih akademij iz Dominikanske republike. Ponosni oče treh otrok ni želel tvegati s potjo v neznano, in kocka je padla – odločil se je pomagati kranjskemu ligašu.

»Vsem fantom sem na prvem treningu povedal, da je konec heca in da morajo sveti dres Triglava zaslužiti na treningu,« razkrije svojo nemilosti in neizprosnost, prepleteni z željo, da klub ostane v elitni ligi. Opazil je, da ekipa ni ravno zgledno fizično pripravljena, na roko pa mu je šel reprezentančni premor. »Strnili smo glave, predvsem pa trdo delali, vmes sem poskušal fantom povrniti načeto samozavest,« dodaja Brkič, ki je na enem prvih treningov pozval vse skupaj, »naj manj filozofirajo in več igrajo«. Obrestovalo se je, saj sta po porazu proti Luki Koper sledila skalpa Olimpije in Maribora. Predvsem zadnji je bil sladek in mu je narisal nasmeh do ušes in še čez. »Bili smo nepopustljivi, igrali smo do zadnje sekunde. Nismo hoteli le točke, ampak tri, bili smo nagrajeni,« da jasno vedeti. »Da bi bili malce mirnejši pred pomladjo, potrebujemo še šest točk, predvsem pa moramo ugnati Celje in Krko,« ostaja odločen Brkič, ki vsako dopoldne služi kruh s prevažanjem dializnih bolnikov.

Skoraj pol milijona

Ker so se Gorenjcem vremena zjasnila, je vesel in ponosen tudi predsednik kluba Beno Fekonja. Iz Štajerske je prišel v Kranj, danes dela na kranjski Komunali, v kadetskih časih pa si je v Mariboru delil slačilnico z Zlatkom Zahovičem. Mandat se Fekonji izteče marca prihodnje leto, rad bi nadaljeval in doživel nove svetle trenutke kranjskega žogobrca. »Smo skromen in urejen klub, držimo se svojih omejitev, prek katerih ne smemo,« opozarja na pretirane apetite. Klub ima okoli 450.000 evrov letnega proračuna. Veseli so, ker so ohranili vse pokrovitelje iz minule sezone, radi bi dodali še kakšnega novega, v prihodnjih sezonah pa računajo, da kakšen cekin pridobijo na račun prodaje mladih asov; 230 jih vadi v mladinskih selekcijah, 170 pa je najmlajših v NK Rožle. »Okolje nas sprejema in spodbuja, to je dobro vedeti in čutiti. Kljub porazom se nam je obisk malenkostno povišal,« še pristavi predsednik.

Premierkin sin

V kranjskem klubu je športno pot začel sin premierke Alenke Bratušek. Oskar Cvjetičanin (priimek ima po očetu) je star 14 let in velja za obetavnega obrambnega igralca. Otrok kranjskega Triglava se je v anale gorenjskega prvoligaša vpisal v lanski sezoni, saj je s soigralci slavil v državnem nogometnem prvenstvu v kategoriji do 14 let, bil pa je tudi kapetan moštva. Po sila uspešni pretekli sezoni je iz Triglava prestopil v NK Domžale in že zaigral na odmevnem mednarodnem tekmovanju, ki so ga Domžalčani osvojili v Manchestru. Cvjetičanin je tudi reprezentančni kandidat najmlajših državnih selekcij.

Deli s prijatelji