NA ZELENICAH

Pred turbo aprilom v Olimpiji vlada molk

Objavljeno 01. april 2016 12.00 | Posodobljeno 01. april 2016 12.00 | Piše: Rok Tamše

Nadaljevanje državnega prvenstva nogometašev prinaša šest krogov v mesecu dni.

Trener Maribora Darko Milanič s svojimi varovanci napoveduje zmagovito igro v Novi Gorici. Foto: Tadej Regent

Nova informacijska blokada! Pri trenutno vodilnem slovenskem nogometnem prvoligašu Olimpiji si od poletja nadvse prizadevajo pri gradnji kakovostnih mostov do javnosti, da bi ja prebudili zaspano nogometno Ljubljano. Na manjše spodrsljaje v njihovem komuniciranju mediji nismo dali kaj veliko, saj se dogajajo tako rekoč vsem. Toda zdaj je v zmajevem gnezdu zaznati kar majhno paniko, potem ko jim je spodletela registracija največje zimske okrepitve, izkušenega srbskega napadalca Danka Lazovića. Kako si naj drugače razlagamo njihovo vedenje, potem so v ljubljanskem klubu pred nadaljevanjem državnega prvenstva medijem zaprli vrata. Najprej so sami določili četrtkovo dopoldne kot idealen čas za pomenek s trenerjem in igralci pred novimi tekmami. Tokrat so tovrstno druženje odpovedali. Menda pa ja ne zato, ker bi se preveč govorilo o spodrsljaju z Lazovićem, s tem pa bi samo vnašali dodatno nejevoljo v slačilnico med pripravo na obračun s Krko v Novem mestu? Tema Lazović je zdaj kajpada povsem nezaželena, nepotrebna in tudi neproduktivna za zeleno-bele, saj jih čaka deset peklenskih preizkusov, da bi obranili štiri točke prednosti pred drugouvrščenim Mariborom v Prvi ligi Telekom Slovenije (PLTS). Vseeno majhen namig: mirno bi lahko priredili novinarsko konferenco s trenerjem in igralcem(a), na kateri bi prijazno pojasnili, da ta ni namenjena nesrečnemu dogodku z Lazovićem. Če si že tako vneto želijo stikov z navijači in drugo zainteresirano publiko in odlične medijske podobe.

Napaka Stojića

Trener Marko Nikolić in moštvo sta prekaljenega asa Lazovića nestrpno pričakovala, saj je po zimskih odhodih Andraža Šporarja in Ezekiela Hentyja v napadalni vrsti zazevala velika luknja, blagajna pa se je napolnila z 8,8 milijona evrov, kolikor sta bila težka oba prestopa. Dosedanje štiri tekme v pomladnem delu prvenstva so medtem pokazale, da je 800.000 evrov težka okrepitev iz Gorice, Nigerijec Blessing Eleke, povsem izgubil golgeterski občutek, drugi prišlek, Srb Miroslav Radović, pa po letu igralnega odmora ni niti dovolj dobro fizično pripravljen, da bi nosil vso odgovornost v napadu. Drugih resnih napadalcev Olimpija preprosto nima, čeprav hoče osvojiti naslov državnega prvaka. Če ji bo spodletelo, lahko vsi privrženci zmajev s prstom mirno pokažejo na športnega direktorja Ranka Stojića, ki je verjetno tudi ideolog odpovedi četrtkovega sodelovanja z novinarji. Dolgoletni menedžer nogometašev – menda njegovo agencijo med njegovim službovanjem pri Olimpiji vodi njegov sin – je v projektu Lazović pogrnil na celi črti. Podobnega scenarija si Ljubljančani ne želijo jutri v Novem mestu, kjer bo Krka brez kaznovanega Luke Bogdana na vse pretege lovila priložnost, da pobegne iz cone izpada, kjer so ta čas še Krško, Rudar in Luka Koper.

Vijolični optimizem

Medtem so vrata Ljudskega vrta v Mariboru odprta, vijolični komunikacijski kanali so prava avtocesta, na njih pa je toliko informacijskega prometa, da tudi ob vsaki akciji članske reprezentance rade volje še dodatno začinijo nogometni dan s svojimi novicami. Prvake ta konec tedna čaka gostovanje v Novi Gorici, s čimer začenjajo evropski ritem v aprilu, ob prvenstvenih tekmah jih čakata tudi obračuna v polfinalu pokalnega tekmovanja. »Zelo zadovoljen sem, da prihaja ta ritem. Pokazali bomo, da smo pravi, da imamo dovolj kakovosti za pripravo na tekme v kratkem času,« pravi trener vijoličnih Darko Milanič, ki od Gorice ne pričakuje presenečenj: »Igrali bodo v svojem znanem slogu, paziti bomo morali predvsem na njihove hitre prehode v nasprotni napad. Toda mi moramo biti osredotočeni na svojo igro, igrati moštveno in dinamično, to ponavljam ves čas. Maribor je odigral precej odličnih tekem v Novi Gorici in tako bo tudi tokrat.« Prepoved igranja ima le Dare Vršič. Po sili razmer desni bočni branilec Aleš Mertelj je prav tako poln optimizma pred zadnjimi desetimi krogi državnega prvenstva: »Reprezentančni odmor smo dobro izkoristili, opravili smo kakovostno vadbo. V Novi Gorici pričakujem to, kar se od Maribora pričakuje, to je zmaga. Gorica bo trdno stala na svoji polovici in čakala na nasprotne napade. Vso tekmo moramo stati zbrani, takoj preprečiti njihove poskuse nasprotnih napadov in pokazati kakovost v napadu.«

Na drugi strani bi radi Goričani podaljšali niz neporaženosti na petih zaporednih tekmah. Trener Miran Srebrnič ne more računati na kartoniranega branilca Uroša Celcerja, a vseeno pogleduje proti tretjemu mestu na lestvici, ki ga za zdaj zasedajo Domžale. Branilec Tine Kavčič napoveduje: »Pričakujem težko tekmo. Zadovoljni bi bili tudi s točko, a bomo igrali na zmago. Nikakor se ne mislimo samo braniti. Za tekmo smo še bolj motivirani, saj Maribora že dolgo nismo premagali, na kar nas je opozoril tudi trenerski štab. Srčno si želimo polnega stadiona. Če bi bilo vzdušje takšno kot jeseni, bi bila za nas še dodatna spodbuda več. Pozivam vse ljubitelje nogometa, da nas pridejo podpret.«

Peklenski ritem tekem

Za zgoščen aprilski spored lahko rečemo, da spada v razred turbo. Prvoligaši bodo odigrali šest krogov, vmes pa so na programu še polfinalni dvoboji pokalnega tekmovanja Zavrč – Maribor in Celje – Domžale (prvi tekmi 13. in 14. aprila ter obe povratni tekmi 20. aprila). Pari 27. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije: Krka – Olimpija (v soboto ob 15. uri), Gorica – Maribor (v soboto ob 16.55), Celje – Rudar, Domžale – Krško (obe v soboto ob 19. uri), Zavrč – Luka Koper (v nedeljo ob 16.55). Tekme 28. kroga bodo odigrali že v sredo, 6. aprila, nato pa sledijo še igralni dnevi 9., 16., 23. in 30. aprila.

 

Deli s prijatelji