PRIPRAVE NA ŠVICO

Pred bitko s Švicarji je Birsa v odlični formi

Objavljeno 02. september 2015 09.56 | Posodobljeno 02. september 2015 09.57 | Piše: Rok Tamše

Slovenski nogometaši se vneto pripravljajo na sobotno tekmo s Švico v Baslu.

Valter Birsa hoče v reprezentanci ponoviti igro iz italijanskega prvenstva. Foto: Roman Šipić

LJUBLJANA – Končno! V vrste slovenske nogometne reprezentance se je naselil še blaženi mir, kar se tiče avgustosvske vročice prestopov igralcev. Kevin Kampl je že minuli vikend obljubil zvestobo novemu klubu Bayerju Leverkusen, Robert Berić pa v ponedeljek Saint-Etiennu. Zdaj sta oba povsem osredotočena na reprezentančne obveznosti, te pa narekujeta dvoboja s Švico (v soboto v Baslu) in z Estonijo (v torek v Mariboru) v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Franciji. Selektor Srečko Katanec je prvi, regeneracijski trening v ponedeljek izpeljal v Lescah, včeraj popoldne so naši asi trenirali v Stožicah, danes pa bosta na programu dva treninga (dopoldne v Lescah, popoldne pa v Stožicah). Časa do obračuna s Švicarji ni veliko, Katanec mora na petih treningih poiskati dobitno kombinacijo, predvsem kar se tiče igre na sredini igrišča.

Tu ima po eni strani sladke skrbi, saj sta sezono v italijanski serie A izjemno razpoložena začela Josip Iličić (Fiorentina) in Valter Birsa (Chievo Verona), vemo pa tudi, da je tudi Kampl bolj kot ne vselej udarna sila izbrane vrste. Več negotovosti vlada v defenzivnem delu zvezne vrste, kjer Katanec ob domnevno zasidranem Jasminu Kurtiću izbira med Daliborjem Stevanovićem, Rajkom Rotmanom in povratnikom v elitno nacionalno moštvo Renejem Krhinom. Kot rečeno pa veliko upanja vliva forma Birse, ki je novo klubsko sezono začel z dvema zadetkoma in dvema podajama za gol v prvih dveh krogih italijanskega prvenstva. »Kar se tiče učinkovitosti, moram potrkati na les za srečo. Včasih se ti vse skupaj nekako odpre in je dosti lažje. Lani se ni, a če obupaš, lahko gre hitro vse skupaj navzdol. Vedel sem, da z dobro predstavo ekipe, kakršni sta bili v zadnjih dveh tekmah, vse pride na svoje mesto, tudi moja igra. Za zdaj vse teče kot po maslu,« nam je na Brdu zadovoljno pripovedoval 29-letni Birsa, ki je dobre občutke prinesel tudi v reprezentančni tabor. »Pomembno je, da smo vsi pozitivno naravnani. Tukaj je že težko biti negativen, saj po dolgem času prideš med prijatelje in soigralce, s katerimi z zadovoljstvom treniraš in igraš tekme. To je velik plus pri vsem skupaj, če pa si še v dobri formi, je toliko bolje. Toda, kar je bilo včeraj, ostane za nami, treba se je spet dokazati danes in jutri,« zrelo odgovarja ofenzivni vezist Slovenije.

Sledi nov obračun s Švicarji, ki so jih fantasista Birsa in kolegi s slabo igro oktobra lani premagali v Ljudskem vrtu. Na gostovanjih v deželi čokolade, sira in ur pa so se slovenski nogometaši vsaj dvakrat že dobro izkazali. Še vedno se govori o tisti zmagi leta 2001 z golom Sebastjana Cimerotiča, bolj grenko pa je bilo v prejšnjem kvalifikacijskem ciklusu, ko so morali Katančevi fantje kljub zelo dobri igri predlani v Bernu Švici priznati premoč (1 : 0). Izkušnje s tem tekmecem so torej zelo pisane. »Ja, vse skupaj je kar malce čudno. Če bi upoštevali te izkušnje in poslušali glas medijev, je torej bolje, da igramo slabo. No, vsekakor so pomembne tri točke, bo pa treba temu prilagoditi tudi našo igro. Iz Švice pač moramo nekaj prinesti. O drugem mestu v skupini in direktni uvrstitvi na euro še ne moremo razmišljati, gremo iz tekme v tekmo, vsako moramo pošteno odigrati, pred nami so še štirje dvoboji. Zdaj moramo dati svoj maksimum proti Švicarjem, upati na najboljše in potem podobno igrati do konca kvalifikacij,« je recept, na katerega ne stavi zgolj Valter Birsa, ampak vsi v slovenskem taboru.
 

Deli s prijatelji