POMOČ

Pravljica v Gorici: nov vzpon s Parmo

Objavljeno 01. junij 2013 12.00 | Posodobljeno 01. junij 2013 12.00 | Piše: Rok Tamše

Obubožani nogometaši Gorice bodo po besedah predsednika Roberta Vrtovca dobili partnerja v italijanskem prvoligašu Parmi.

Bo Miha Gregorič še igral za prerojeno Gorico (foto: Roman Šipić)?

NOVA GORICA – Dovolite, da naravne zakonitosti obrnemo na glavo: sonce prihaja z zahoda. Vsaj za goriški nogomet, če bo le dokončno zapečaten dogovor o sodelovanju med slovenskim prvoligašem Gorico in uglednim članom italijanske serie A Parmo. Predsedniku Goričanov Robertu Vrtovcu, ki ima za sabo petmesečno kalvarijo brez denarja, štrajke igralcev, nezadovoljstvo v klubu in okrog njega ter še marsikaj drugega, je naposled uspelo najti poslovnega partnerja, ki obeta znatno boljše čase. »S Parmo smo tik pred dokončnim dogovorom o športnem, finančnem, strokovnem in zdravstvenem sodelovanju. Gorica bo v vseh pogledih bolje organiziran klub in tudi močnejša na igrišču. Še nekaj malenkosti je odprtih, a mislim, da je to to. Nekoliko se bo spremenila sestava izvršnega odbora, jaz ostajam predsednik, v klubu bo še naprej deloval tudi podpredsednik Miha Uršič, Parma pa bo imela v odboru svojega vidnega predstavnika. Naj poudarim, da ne gre za nikakršen prevzem kluba. Gorica ostaja samostojen klub, ki bo imel uglednega in močnega partnerja,« je razkril Vrtovec.

Obetavni projekt postavlja Gorico, ki se je znašla pred prepadom, v povsem nov položaj. »Do konca lanskega leta smo plačali vse obveznosti. Od novega leta do danes pa smo pridelali 300.000 evrov dolgov do igralcev in preostalih upnikov. Od decembra smo nelikvidni. Toda zdaj bomo ves dolg poravnali, ob tem pa načrtujemo, da bomo za novo sezono zmogli proračun največ do 1,5 milijona evrov. Vem, da ne bo šlo vse čez noč, trdo delo nas čaka, toda na vsak način želimo imeti moštvo, ki bo konkurenčno za vrh slovenskega nogometa,« odločno napoveduje Vrtovec. V kriznih časih, kjer se skoraj vsi prvoligaški klubi otepajo pomanjkanja, se vse to sliši kot najlepša pravljica.

Kolikšna bo finančna pomoč Parme, desetouvrščenega moštva serie A, ostaja poslovna skrivnost. Vrtovec je povedal, da bo sodelovanje sklenjeno vsaj za obdobje štirih let, iz italijanskega prvoligaša pa bo v Novo Gorico prišlo nekaj igralcev. »To za naš klub ne bo poseben strošek, saj bo te okrepitve plačevala Parma. Rad bi poudaril, da nam italijanski partnerji ne bodo kar preprosto dali denarja, temveč nam bodo pomagali na vseh naštetih področjih, odprli nam bodo tudi vrata do novih pokroviteljev. Upam, da bo to sodelovanje naletelo na pozitiven odziv pri domačih pokroviteljih. Klub bo še naprej odgovorno skrbel za razvoj mladih igralcev in izobraževal trenerje. Upam, da bodo to prepoznali tudi navijači. Z močno Gorico bo zanimivejše tudi slovensko prvenstvo, tako da si obetamo boljši obisk na naših tekmah.«

Vse pa le ni rožnato. Trije vidni igralci modro-belih, Dejan Žigon, Miha Gregorič in Miha Mevlja, hočejo po številnih slabih izkušnjah zapustiti klub, ki jim dolguje menda še dve plači. Za zdaj imajo vsi veljavne pogodbe s klubom, čeprav menda čakajo na ugodno odločitev komisije za status igralcev pri Nogometni zvezi Slovenije. »Vsem trem smo ponudili roko sodelovanja, a so jo zavrnili. Preostanek dolga bodo tako kot drugi dobili poplačan do začetka priprav v juniju. Z nami imajo pogodbe, pričakujem, da se bodo udeležili začetka priprav. Naše ambicije so zdaj povsem drugačne. Če se bodo videli v naši zgodbi, bodo dobrodošli, sicer pa lahko zapustijo klub ob plačani odškodnini, ki je določena v pogodbah,« je jasen predsednik štirikratnega slovenskega prvaka, ki je očitno pred novim vzponom.

Deli s prijatelji