NOGOMET

Pravični polfinale brez Skomine

Objavljeno 26. junij 2012 13.17 | Posodobljeno 25. junij 2012 21.54 | Piše: Rok Tamše

Polfinalna para nogometnega EP sta Španija – Portugalska in Nemčija – Italija.

Nemci so Slovenca označili za brezkompromisnega sodnika.

KIJEV – Po Portugalski, Nemčiji in Španiji se je v polfinale 14. evropskega prvenstva (EP) nogometašev na Poljskem in v Ukrajini kot zadnja povsem zasluženo uvrstila Italija, čeprav je odločitev padla šele po izvajanju kazenskih strelov. Ne glede na izid 0 : 0 so bili po 120 minutah igre azzurri vidno boljši tekmec. O tem priča tudi statistika, žoga je bila v njihovi posesti 64 odstotkov časa, proti vratom Anglije so sprožili kar 35 strelov, Italijani so poskusili devetkrat.

Češnja na torti je bila učinkovitost italijanskih igralcev pri izvajanju enajstmetrovk, vse to pa je dodatno začinil mojster Andrea Pirlo, ki je s tako imenovanim strelom panenka (spodkopana žoga po sredini vrat) ugnal angleškega vratarja Joeja Harta, ki se je vrgel v svojo desno stran in nemočno opazoval let žoge.

»Videl sem, da je Hart močno nakurjen, zato sem pomislil, da bi bilo najbolje udariti na takšen način. Tako je bilo še najlažje. Verjamem, da se je potem znašel pod dodatnim pritiskom,« je pojasnil odlični vezist, ki pri 33 letih vrhunsko vodi igro Italije.

Skomina čaka na odločitev

Spremljali bomo povsem pravični polfinale, saj so vse omenjene izbrane vrste pokazale največ, imajo najbolj raznovrsten izbor igralcev in, kar je morda še najpomembneje, premorejo še nekaj rezerv, ki jih lahko aktivirajo že jutri v Donjecku (Portugalska – Španija, sodil bo Turk Cuneyt Cakir) oziroma v četrtek v Varšavi (Nemčija – Italija; sodil bo Francoz Stephane Lannoy).

Delegiranje omenjenih sodnikov pomeni tudi, da je slovenski delivec pravice Damir Skomina s svojo ekipo še vedno kandidat za sojenje velikega finala 1. julija v Kijevu. V igri pa je tudi Anglež Howard Webb – 40-letni poklicni sodnik, nekdanji policijski narednik, je pet let starejši od Skomine, leta 2010 pa je sodil tako finale lige prvakov kot tudi finale svetovnega prvenstva v Republiki Južni Afriki. Manjka mu torej le še finale EP.

Iberski derbi

Portugalci živijo v veri, da bo Cristiano Ronaldo jutri nadaljeval svojo odlično igro in učinkovitost, ki ju je prikazal na tekmah z Nizozemsko in Češko. Moštvo mu odlično sledi, v tekmi s Španijo pa bo doživelo le eno spremembo. Poškodovanega napadalca Helderja Postigo bo skoraj zanesljivo zamenjal Hugo Almeida. »Ohranili bomo pristop z zadnjih tekem, saj stvari delujejo. Spoštujemo Španijo, ki je svetovni in evropski prvak, toda kaj več od tega ne pride v poštev. Igramo 11 proti 11 in mi igramo dober nogomet,« je pogumen branilec João Pereira.

»Zelo težko bo proti Portugalski. Imajo močne posameznike, igrajo odprto, zelo dobri so v nasprotnih napadih. Zelo se bomo morali potruditi za uspeh. Imajo Ronalda, Nanija, Raula Meirelesa, Joãa Moutinha, vsi so zelo dobri nogometaši,« tekmecem laska Cesc Fabregas, »nepravi« napadalec v španski izbrani vrsti. Selektor Vicente Del Bosque je namreč ofenzivnega vezista uvrstil v konico napada, ne da bi dal v udarni zasedbi priložnost kakšnemu klasičnemu napadalcu. No, po vseh kritikah zdaj razmišlja, da bi morda od začetka tekme igrala klasična devetica Fernando Torres. To pa bo tudi edina morebitna sprememba v furiji.

Kako so prišli do polfinala

Izidi četrtfinala so: Češka – Portugalska 0 : 1 (Ronaldo), Nemčija – Grčija 4 : 2 (Lahm, Khedira, Klose, Reus; Samaras, Salpingidis), Španija – Francija 2 : 0 (Xabi Alonso 2), Anglija – Italija 2 : 4 po kazenskih strelih (Gerrard, Rooney; Balotelli, Pirlo, Nocerino, Diamanti). Med igralci, ki so še na turnirju, sta najboljša strelca Cristiano Ronaldo (Portugalska) in Mario Gomez (Nemčija) s po 3 zadetki.

Deli s prijatelji