NOGOMET

Pozor, vijoličaste napada šaljivec in ljubitelj piva

Objavljeno 20. avgust 2013 15.46 | Posodobljeno 20. avgust 2013 15.48 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši Maribora na poti v elitno ligo prvakov drevi gostujejo pri Viktorii v Plznu.

Virtuoz Maribora Agim Ibraimi. Foto: Tadej Regent/Delo

V domačem kraju najslavnejšega češkega piva bodo drevi ob 20.45 nogometaši Maribora na zelo zahtevni preizkušnji. Na prvi tekmi play-offa za ligo prvakov bodo namreč na drugi strani stali vladarji češkega nogometa zadnjih treh let, igralci Viktorie. O moči rdeče-modrih iz Plzna priča tudi njihova evropska pot v prejšnji sezoni, ko so prišli celo do osmine finala evropske lige, kjer jih je izločil turški Fenerbahče. Mariborčani imajo torej opraviti s prekaljenim moštvom in premetenim 49-letnim strategom Pavelom Vrbo, ki je od leta 2008 skrbno selekcioniral moštvo za podvige, ki so prišli. Zanimivo je, da je v svojo zasedbo imenitno vključil številne izkušene igralce, ki so se jim odpovedali pri slavnih praških klubih Sparti in Slaviji.

Osrednja osebnost Viktorie je vsekakor kapetan Pavel Horvath, ki pri 38 letih na igrišču mojstrsko vodi mlajše kolege, redno pa je v središču medijskih žarometov tudi zunaj igrišča. Čeprav še zdaleč ni med najhitrejšimi in ga v igri ovira tudi kakšen kilogram preveč, je Horvath na sredini igrišča s številko 10 na hrbtu nesporni dirigent Viktorijinih predstav (ob sebi ima še odličnega 23-letnega vezista Vladimirja Darido). V Plzen je prišel pred petimi leti, tako kot trener Vrba, z njima se je začelo pisati najbogatejše poglavje kluba iz pivovarskega središča. Horvatha so lani razglasili za najboljšega igralca Viktorie vseh časov.

Toda pri nekdanjem igralcu Jablonca, Slavije, Sparte, Teplic, portugalskega Sportinga, japonskega Kobeja in kratek čas tudi turškega Galatasarayja ne gre zgolj za nogometne veščine. Horvath je resnično poseben lik češkega nogometa. Lani je na knjižne police prišla njegova avtobiografija z naslovom Moja zgodba še ni končana, ki je postala velika prodajna uspešnica. Odličnega vezista namreč krasi izjemen humor, tako da njegovih posrečenih izjav ne manjka. Poleg tega so njegov razpoznavni znak zobje, zaradi katerih ga primerjajo z bobrom. V televizijskih oglasih tako lovi žogo z zobmi ali dobi priložnost za igro, ker je trener pred tekmo z avtom povozil bobra. Legendarna je njegova izjava: »Ko ob koncu tekme na domačem stadionu nimam več moči, pogledam proti dimniku pivovarne in sem spet motiviran, saj vem, da me po tekmi čaka odlično pivo.« Ali pa tale šala na svoj račun pred tekmo z Barcelono v ligi prvakov v sezoni 2011/12: »Xavi me opazuje in se verjetno sprašuje, ali sem res igralec ali zgolj maskota Viktorie.« In še: »Tekmeci so nazadnje slišali za Sparto iz Prage, ko sem jaz igral zanjo.«

Seveda se Horvath danes na zelenici stadiona Štruncovy Sady pred 11.700 gledalci ne bo mogel ravno hecati. Slovenski prvaki bodo hudomušnega veterana zagotovo prisilili, da pokaže vse, kar premore. No, vmes bo Horvath morda malce preizkusil znanje portugalščine iz časov pri Sportingu, če bo klepetal z glavnim sodnikom, Portugalcem Olegariom Manuelom Bartolom Faustinom Benquerenco.

Deli s prijatelji