KVALIFIKACIJE

Pozor, na tromejo prihaja trio Birsa-Iličić-Kampl!

Objavljeno 04. september 2015 10.57 | Posodobljeno 03. september 2015 23.39 | Piše: Rok Tamše

Slovenska nogometna reprezentanca danes odpotuje na osrednjo tekmo kvalifikacij za EP.

Josip Iličić bi lahko izkoristil šibke točke švicarske obrambe. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Zajtrk na Brdu pri Kranju, dopoldanski polet proti Švici, kosilo v Baslu, večerni trening na stadionu St. Jakob Park prav tako. Tu bo slovenska nogometna reprezentanca poskušala uprizoriti podvig, premagati favorizirano Švico. Na tromeji Švice, Nemčije in Francije bo poskušala uprizoriti podvig, premagati favorizirano moštvo v boju za drugo mesto v kvalifikacijski skupini E, ki še vodi neposredno na evropsko prvenstvo v Franciji prihodnje leto. Selektor Srečko Katanec po včerajšnjem zadnjem treningu v domovini verjetno nima več nobenega pomisleka glede začetne enajsterice. Kakovost nasprotnika narekuje previdno, a odločno, pogumno in trdno igro kompaktnega in homogenega moštva. Pet treningov v Lescah in Stožicah mu je dalo odgovore na vprašanja o pripravljenosti posameznikov in njihovih zmožnostih na glavni tekmi tega kvalifikacijskega ciklusa doslej.

S kom napasti?

Najbolj intrigantno je ugibati zasedbo zvezne vrste. Delo na treningih, uigravanje in potrebe moštva, da ne deluje zgolj defenzivno, temveč mora na poti do zmage tudi ustvarjalno napasti, vse to nas sili v tole kombinacijo na sredini igrišča: defenzivna vezista Jasmin Kurtić in Dalibor Stevanović, pred njima pa supertrio Josip Iličić, Valter Birsa in Kevin Kampl. »Na treningih dobro delamo, na Švico se temeljito pripravljamo, postoriti moramo še kaj pri taktiki. Ogledali smo si posnetke njihove igre, analizirali tudi našo prvo medsebojno tekmo v Mariboru. Poznamo pomanjkljivosti v naši igri, k jih moramo odpraviti. V prvi vrsti moramo biti pravi, če bo tako, bo vse vredu,« pravi Stevanović, ki se ne obremenjuje z odločitvijo Katanca o njegovi vlogi. »Kdor koli od nas bo igral, bo zagotovo dal vse od sebe,« je bil kratek in jedrnat izkušeni 30-letni član ruskega prvoligaša Mordovie iz Saranska, ki je še poudaril: »Vedno mora biti naš cilj zmaga. Proti reprezentanci, kot je Švica, moramo biti stoodstotni in še več. Le tako ji lahko vzamemo točke. Predvsem na sredini igrišča moramo dobro pokrivati prostor, da nam ne bi uhajali za hrbtom.« Stevanović še meni, da je švicarska zasedba kakovostnejša od angleške, vodilne v skupini. »Predvsem tehnično so Švicarji bolje podkovani kot Angleži. Morda fizično niso tako močni, toda igrajo taktično in tehnično na zelo visoki ravni, njihovi igralci so vrhunski, vsi igrajo v močnih klubih.«

Glavnega fantasista v slovenski vrsti Josipa Iličića smo že vajeni gledati, kako z ležernim korakom stopa na nogometno zelenico in pri tem, kako niti med pogovorom z novinarji ne porablja preveč energije. Bolje da zaspano deluje ob igrišču kot na njem. Javnost pričakuje, da bo 27-letni as Fiorentine na kolena spravil še švicarsko obrambo, potem ko je z zelo dobro igro začel novo sezono v italijanski serie A. Z dobro voljo v moštvu bo to lažje dosegljivo. »Vzdušje v reprezentanci je vselej dobro, mi pa moramo na igrišču pokazati, kaj znamo. Sami od sebe smo odvisni pri tem, kako bomo zaključili te kvalifikacije. Dober začetek v klubu precej prispeva h krepitvi samozavesti, toda po drugi strani so klubske tekme nekaj povsem drugega. Pomembno je, da gremo v tekmo kot moštvo, in to dobro pripravljeni. Radi bi že enkrat zmagali tudi v Švici. Imajo kompaktno ekipo, poznam precej njihovih igralcev iz italijanske lige. Nujno potrebujemo te tri točke,« pravi Jojo, ki ga pričakujemo pri delu v paru z Valterjem Birso. »Selektor preizkuša vse možne variante za našo ekipo. Verjetno se bo pravilno odločil. Švicarje dobro poznamo, tu ni posebnih skrivnosti. Vemo, da so kakovostni v zvezni vrsti in napadu, ostati moramo zbrani in biti čim bolj agresivni. Odzvati se moramo na njihov napad, čim več moramo igrati in ne izgubljati žog, kot smo jih v Mariboru,« je deviza Iličića, čigar poteze z dodano vrednostjo pričakujemo tudi v Baslu.

Osmerica zamenjala klube

Švica je od zadnjih 16 tekem na domačih tleh izgubila le dvakrat, obakrat proti Angliji, leta 2010 je bilo 1:3, lani pa 0:2. Tri tekme so Švicarji igrali neodločeno. Kar osem izbrancev selektorja Vladimirja Petkovića je poleti zamenjalo klube. Kapetan in vezist Gökhan Inler, gonilna sila moštva, je po osmih letih zapustil Italijo in se iz Napolija preselil k angleškemu premierligašu Leicester Cityju. Xherdan Shaqiri ni več soigralec Samirja Handanovića pri milanskem Interju, saj je prestopil v Stoke City, Blerim Džemaili se je iz Turčije vrnil na Apeninski polotok k Genoi, Admir Mehmedi pa si po novem deli slačilnico s Kevinom Kamplom v Leverkusnu. Seznam švicarskih reprezentantov za jutrišnji obračun s Slovenijo in torkov (8. septembra) z Anglijo v Londonu. Vratarji: Yann Sommer (Borussia Mönchengladbach), Roman Bürki (Borussia Dortmund), Marwin Hitz (Augsburg); branilci: Stephan Lichtsteiner (Juventus), Steve von Bergen (Young Boys), Ricardo Rodríguez (Wolfsburg), Fabian Schär (Hoffenheim), Timm Klose (Wolfsburg), François Moubandje (Toulouse), Silvan Widmer (Udinese), Fabian Lustenberger (Hertha); vezisti: Gökhan Inler (Leicester City), Valon Behrami (Watford), Gélson Fernandes (Rennes), Xherdan Shaqiri (Stoke City), Blerim Džemaili (Genoa), Granit Xhaka (Borussia Mönchengladbach), Valentin Stocker (Hertha), Pajtim Kasami (Olympiacos); napadalci Admir Mehmedi (Bayer Leverkusen), Haris Seferović (Eintracht Frankfurt), Josip Drmić (Borussia Mönchengladbach), Breel Embolo (Basel).

 

Skomina sodi Špancem in Slovakom

V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo bo v soboto aktiven tudi najboljši slovenski sodnik Damir Skomina. Sodil bo na tekmi v skupini C med Španijo in Slovaško, ki bo na sporedu ob 20.45 v Oviedu na stadionu Nuevo Carlos Tartiere. Oktobrsko tekmo na Slovaškem so dobili gostitelji z izidom 2:1. Skomini bodo asistirali stranska sodnika Jure Praprotnik in Robert Vukan, dodatna pomočnika Matej Jug in Slavko Vinčič ter četrti sodnik Andraž Kovačič.

 

Švica 17., Slovenija 45. na lestvici Fife

Slovenska nogometna reprezentanca je pridobila eno mesto na jakostni lestvici Mednarodne nogometne zveze (Fifa) in je trenutno na 45. mestu. Med prvo trojico ni sprememb: vodi Argentina pred Belgijo in Nemčijo. Od tekmecev Slovenije v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo prihodnje leto v Franciji je najvišje uvrščena Anglija, ki je z osmega nazadovala na deseto mesto. Švica je ostala na 17. mestu, Estonija je z 78. nazadovala na 80., Litva s 107. na 109., San Marino pa s 192. na 193. mesto.

 

Deli s prijatelji