LIGA PRVAKOV

Porto in Barcelona z lepima izhodiščema za polfinale

Objavljeno 16. april 2015 01.12 | Posodobljeno 16. april 2015 01.12 | Piše: STA, T. L.

Porto je gladko premagal Bayern s 3 : 1, Barcelona pa v gosteh Paris St. Germain z enakim izidom.

LJUBLJANA – Potem ko je v torek Juventus na prvi četrtfinalni tekmi nogometne lige prvakov z 1 : 0 premagal Monaco, Atletico in Real iz Madrida pa sta se razšla z 0 : 0, je danes Porto malce presenetljivo gladko premagal Bayern s 3 : 1, Barcelona pa v gosteh oslabljeni Paris St. Germain prav tako s 3 : 1.

Parižani brez Ibrahimovića

V Parizu je Barcelona unovčila dejstvo, da za domače nista igrala Zlatan Ibrahimović in Marco Verratti. Parižani so za nameček že v 21. minuti ostali brez poškodovanega Thiaga Silve, ki ga je zamenjal David Luiz.

A že tri minute pred tem je Barcelona povedla, potem ko je po protinapadu in podaji Lionela Messija zadel Neymar. Argentinski zvezdnik je nekaj minut pred tem zadel tudi okvir vrat. Barcelona bi lahko dosegla še kakšen zadetek več, čeprav je ob koncu polčasa tudi pariški klub opozoril nase.

Toda Barcelona je v 67. minuti prišla do vodstva, ki ji je zagotavljalo precej mirnejše čakanje na povratni obračun. Luis Suarez je slalomiral med pariškimi branilci in na koncu zadel za 2 : 0. Isti igralec je v 79. minuti povišal na 3 : 0, spet je osmešil Davida Luiza in zadel v desni zgornji kot za napredovanje Barcelone v polfinale.

Nekaj upov pred povratnim obračunom je sicer v 82. minuti obudil Gregory van der Wiel, ki je sprožil z roba kazenskega prostora, Jeremy Mathieu pa je žogi spremenil smer in premagal lastnega vratarja za 3 : 1. Parižani so imeli zatem še eno lepo priložnost, a se je obramba Špancev pravočasno odzvala.

Porto hitro do vodstva

Na drugi, zelo dinamični tekmi je Porto izvrstno začel tekmo in hitro povedel z 2 : 0. Že v tretji minuti je enajstmetrovko, potem ko je prekršek v kazenskem prostoru storil vratar Bayerna Manuel Neuer, zanesljivo izvedel Ricardo Quaresma v spodnji levi kot. Le sedem minut pozneje je isti igralec povišal na 2 : 0, odvzel je žogo Danteju in jo pod Neuerjem poslal v mrežo.

Bayern se je vrnil v igro v 28. minuti. Jerome Boateng je z desne strani podal na oddaljeno vratnico, kjer je čakal Thiago Alcantara in zadel svoj prvi gol v ligi prvakov. Z izidom 2 : 1 sta se moštvi podali na glavni odmor.

Po njem je najprej resneje zagrozil Porto v 57. minuti, ko je Hector Herrera Neuerja prisilil v atraktivno obrambo. V 67. minuti pa so Portugalci znova premagali nemškega čuvaja mreže. Alex Sandro je podal do Jacksona Martineza, ki je imel pred sabo prazno mrežo in je žogo le potisnil vanjo za 3 : 1.

Sebastian Rode je nekaj trenutkov pozneje sprožil z roba kazenskega prostora, toda Fabiano je preprečil zadetek Nemcev, ki jih čez slab teden dni čaka težko delo za polfinale.

Že v torek je torinski Juventus doma premagal Monaco po zadetku Artura Vidala z enajstmetrovke, medtem ko je madridski Atletico v mestnem derbiju z Realom po izvrstni predstavi slovenskega reprezentančnega vratarja Jana Oblaka igral 0 : 0.

Deli s prijatelji