ZLATAN VELIKI

Popolni nogometni kralj je le Zlatan v Franciji

Objavljeno 20. maj 2014 16.02 | Posodobljeno 20. maj 2014 16.02 | Piše: Rok Tamše

V najboljših nogometnih ligah uspešni trenerji debitanti, Zlatan Ibrahimović pobral vse.

V vseh najmočnejših nogometnih ligah so končali tekmovanje za naslov državnega prvaka. Šampionski ples petih najmočnejših tekmovanj na stari celini je zaključil Atletico Madrid pod vodstvom argentinskega strokovnjaka Diega Simeoneja, ki si je svoj 10. naslov španskega prvaka priigral v zadnjem krogu na gostovanju v Barceloni, kjer je iztržil neodločen izid 1:1. Münchenski Bayern si je v Nemčiji zagotovil 24. naslov prvaka že konec marca, kar je rekord v bundesligi. Bavarce je prvo sezono vodil španski strateg Pep Guardiola. Juventus iz Torina je z domačim trenerjem Antoniem Contejem osvojil že 30. italijanski scudetto, črno-beli so v 38 prvenstvenih tekmah osvojili kar 102 točki, kar je nov rekord v najmočnejših evropskih ligah. Na Otoku je Manchester City osvojil šele svoj četrti naslov angleškega prvaka, drugega v zadnjih treh sezonah. Nebeško modre je v tej sezoni premierno vodil čilenski trener Manuel Pellegrini. Pariški PSG je prvo sezono s Francozom Laurentom Blancom na klopi osvojil svoj četrti naslov francoskega prvaka.

ANGLIJA: Največji poraženec letošnje sezone v premier league je Liverpool, ki je na koncu s katastrofalnimi predstavami zapravil lepo prednost na vodilnem položaju in osvojil drugo mesto. Njegov napadalec, Urugvajec Luis Suarez, je bil z 31 goli prvi strelec in tudi najboljši igralec prvenstva. Ob Cityju in Liverpoolu sta se v ligo prvakov uvrstila še Chelsea in Arsenal, v evropsko ligo pa Everton, Tottenham in Hull City (zanj je igral Robert Koren). Posebno razočaranje je sedmo mesto Manchester Uniteda. Izpadli so Cardiff, Fulham in Norwich. Tekme si je v povprečju ogledalo 36.657 ljudi.

ŠPANIJA: Prvič po desetih letih naslova španskega prvaka nista osvojila Real Madrid ali Barcelona. Šampion Atletico Madrid, omenjena velikana in Athletic Bilbao bodo igrali v ligi prvakov, v evropski ligi pa Sevilla, Real Sociedad in Villareal (Bojan Jokić). Izpadli so Betis, Osasuna in Valladolid. Prvi golgeter je Realov Cristiano Ronaldo z 31 zadetki. Povprečni obisk na tekmah je bil 26.702 gledalca.

NEMČIJA: Bayern je igral tako rekoč svoje državno prvenstvo in ubranil naslov prvaka, v evropsko ligo prvakov so se uvrstili še Borussia Dortmund, Schalke in Bayer Leverkusen, v EL pa Wolfsburg, Borussia Mönchengladbach in Mainz 05. V drugo bundesligo se selita Nürnberg in Eintracht Braunschweig. Največ golov je dosegel Robert Lewandowski (20), ki se bo poleti iz dortmundske Borussie preselil k prvaku Bayernu. V prihodnji sezoni elitne bundeslige bosta igrala tudi slovenska reprezentanta Mišo Brečko in Dominic Maroh, člana drugoligaškega prvaka Kölna. Prvoligaške stadione sta v povprečju obiskala 43.502 gledalca.

ITALIJA: Predvsem Roma pa tudi Napoli sta poskušala prekrižati račune Juventusu, ki pa je vendarle na koncu suvereno ubranil naslov prvaka. Ti trije klubi bodo zastopali zahodne sosede v ligi prvakov. V evropsko ligo so se uvrstili Fiorentina (Josip Iličić), Inter (Samir Handanović) in Parma, izpadli pa so Livorno, Bologna (Rene Krhin) in Catania. Prvi golgeter serie A je Ciro Immobile, soigralec Jasmina Kurtića pri Torinu. Veronski Chievo s kapetanom slovenske reprezentance Boštjanom Cesarjem in Dejanom Lazarevićem si je zagotovil obstanek med elito. To sezono je zaznamovala velika kriza Milana (Valter Birsa), ki je končal na skromnem osmem mestu. Povprečen obisk na tekmah serie A je bil 23.458 ljudi.

FRANCIJA: PSG je osvojil drugi zaporedni naslov prvaka, potem ko je pristal v lasti katarskega investicijskega sklada. Prvi zvezdnik kluba in francoskega prvenstva ostaja švedski reprezentant Zlatan Ibrahimović, najboljši igralec in prvi strelec ligue 1 s 26 goli. V ligo prvakov sta se uvrstila še Monaco in Lille, v EL pa Guingamp, Saint-Etienne in Lyon, medtem ko so iz elitne druščine izpadli Valenciennes, Ajaccio in Sochaux. Bordeaux, kjer brani slovenski vratar Ažbe Jug, je bil osmi. Tekme je v povprečju obiskalo 20.629 gledalcev.

 

Deli s prijatelji