LIGA PRVAKOV

Poljub sreče za Real, v finalu ga čaka Atletico

Objavljeno 06. maj 2016 09.43 | Posodobljeno 06. maj 2016 09.45 | Piše: R. T.

V finalu nogometne lige prvakov se bosta udarila madridska kluba Atletico in Real.

Igralci Reala Madrid so proslavili 14. uvrstitev svojega kluba v finale lige prvakov. Foto: Reuters

»Hotel sem podati, a zdaj pravzaprav sploh ni pomembno, kako je žoga končala v mreži,« je zvezdnik Reala Madrid Gareth Bale navdušeno priznal, potem ko je v 20. minuti povratnega polfinalnega dvoboja z Manchester Cityjem s pomočjo gostujočega branilca Fernanda premagal vratarja Joeja Harta. Šestindvajsetletni Valižan oziroma Fernando je dosegel edini zadetek v obračunu omenjenih tekmecev in Realu priigral 14. nastop v finalu najelitnejšega klubskega tekmovanja na svetu. Osemindvajsetega maja bomo tako na stadionu San Siro v Milanu spremljali ponovitev finala LP iz leta 2014, ko so si galaktiki proti Atleticu Madrid priborili rekordni 10. evropski naslov. Spektakel bo imel tudi slovenski pečat, saj bo vrata Atletica čuval reprezentančni vratar Jan Oblak.

Navijači Reala, pa tudi mnogi drugi, so pričakovali, da bodo Madridčani bolj prepričljivo premagali meščane z Otoka, toda povratnik po poškodbi Cristiano Ronaldo ni bil najbolj razpoložen v zaključku napadalnih akcij. Medtem ko je bila boginja sreče Fortuna pred 78.000 gledalci tokrat naklonjena španskemu velikanu, so se težave gostov začele že po desetih minutah igre, ko je moral zaradi poškodbe stegenske mišice z igrišča njihov kapetan in komandant obrambe Vincent Kompany. V 44. minuti se je potrdilo, da to ne bo večer Cityja, saj je po strelu Fernandinha žoga oplazila vratnico. V drugem delu je okvir vrat stresel še Bale, Ronaldo pa kot rečeno ni našel recepta za tresenje mreže. Uvrstitev Reala v finale je zaslužena, navsezadnje je v šestih domačih tekmah v ligi prvakov v tej sezoni vselej zmagal, dosegel 19 golov, medtem ko ni prejel nobenega.


CR7 in Skomina z briljantino

Na kultnem stadionu Santiago Bernabeu so odlično opravili svoj posel slovenski sodniki z Damirjem Skomino na čelu. Zanimiva je bila sproščena komunikacija med prvim zvezdnikom Reala Cristianom Ronaldom in Skomino, ko si je Portugalec v eni od akcij pomagal tudi z rokami. CR7 se je opravičil primorskemu arbitru in ga potrepljal po glavi, a mu pričeske, močno utrjene z briljantino, le ni pokvaril. Kdo ve, morda je Ronaldo, ki veliko da na svoj videz, po tekmi celo vprašal Skomino, kakšen gel za lase uporablja. 
 

»Zelo navdušeni smo, da smo v finalu. Uživamo v slavju. Obe tekmi z Manchester Cityjem sta bili zelo zahtevni, zato smo zadovoljni, da smo svojo mrežo ohranili nedotaknjeno in dosegli zadetek za finale. Pokazali smo profesionalno predstavo. Delujemo kot ekipa, to smo znova dokazali. Tudi navijači so nam bili v izjemno pomoč v vsakem trenutku tekme. Ko smo postali utrujeni, so nas dvignili. Bili so neverjetni in verjamem, da bodo takšni tudi na finalni tekmi. To bo še ena zelo težka tekma. Dobro poznamo Atletico in njegov slog igre, prepričani smo, da ga lahko ponovno premagamo,« meni Bale, ki je Atleticu zabil gol tudi v finalu 2014 v Lizboni, in to v podaljšku, potem ko se je redni del tekme končal z izidom 1:1, na koncu pa je bilo 4:1 za Real.


Oblak v enajsterici kroga

Slovenski nogometni vratar Jan Oblak, ki se je z madridskim Atleticom uvrstil v finale lige prvakov, se je po izvrstni polfinalni predstavi na povratni tekmi v Münchnu proti Bayernu pričakovano znašel v najboljši enajsterici kroga. »Slovenski vratar je bil varna zadnja linija obrambe, imel je niz izvrstnih posredovanj, najpomembnejše pa pri obranjeni enajstmetrovki Thomasa Müllerja,« so pri Uefi pojasnili Oblakov izbor. V najboljši enajsterici so iz Atleticove ekipe še JuanfranDiego Godin in Antoine Griezmann. Atleticovega tekmeca v finalu, Real Madrid, zastopajo Dani CarvajalToni KroosLuka Modrić in Gareth Bale, Bayern pa David AlabaXabi Alonso in Arturo Vidal. Manchester City je ostal brez igralca v naj postavi polfinala lige prvakov.
 

Trener Reala Madrid Zinedine Zidane lahko že v svoji premierni sezoni stratega članskega moštva doseže to, kar je doslej uspelo le šestim kolegom, namreč da so osvojili ligo prvakov kot igralci in trenerji. »Trpeli smo, a to smo vedeli že pred polfinalom. Na koncu nam je uspelo in zato smo zelo veseli. Igralci so si to zaslužili. Navijači so bili z nami v vsakem trenutku, kar nam je bilo v veliko pomoč. Ronaldo je igral kot vselej, toda vsi igralci so trdo garali in zato smo v finalu. Navdušen sem nad vsem. Finale bo perfektna tekma, čeprav se zavedamo, da nas čaka še en kompliciran obračun z Atleticom. Toda zdaj lahko uživamo v slavju, nato si moramo odpočiti in se pripraviti na nedeljsko tekmo,« je na žogo stopil Zizou, ki je s svojimi varovanci še vedno v boju za naslov španskega prvaka, čeprav dva kroga pred koncem prvenstva zaostaja točko za Barcelono in Atleticom. Doslej so bili evropski klubski prvaki kot igralci in trenerji Miguel Muñoz (Real Madrid; Real Madrid), Giovanni Trapattoni (Milan; Juventus), Johan Cruyff (Ajax; Barcelona), Carlo Ancelotti (Milan; Milan, Real Madrid), Frank Rijkaard (Ajax, Milan; Barcelona) in Pep Guardiola (Barcelona; Barcelona).

Deli s prijatelji