DRŽAVNO PRVENSTVO

Pol lige se bo borilo
 za vrh slovenske scene

Objavljeno 17. julij 2015 10.24 | Posodobljeno 16. julij 2015 18.44 | Piše: Rok Tamše

Drevi se s tekmo Maribor - Zavrč začenja 25. sezona državnega prvenstva nogometašev.

Minilo je zgolj 48 dni, odkar smo 30. maja pospremili tekme zadnjega kroga v prejšnjem državnem prvenstvu nogometnih prvoligašev. Danes se začenja nov ples v Prvi ligi Telekom Slovenije v sezoni 2015/16, ki zna biti najzanimivejši v zgodovini samostojne Slovenije. Najboljši slovenski klubi po silnih denarnih in organizacijskih težavah, h katerim je izdatno pripomogla tudi globalna finančna in gospodarska kriza, so se, vsaj tako upamo, v glavnem rešili navad slabega poslovanja, iskanja rezultatskih bližnjic, kampanjskega sestavljanja moštev in prekomernega trošenja na kredit, ki ga potem nikoli ni bilo mogoče odplačati. Zadnji primer je bilo naivno sodelovanje Gorice z bankrotiranim italijanskim prvoligašem Parmo ter drugimi spornimi partnerji z Apeninskega polotoka, ki je skoraj pripeljalo do popolnega mrka modro-belih. Klub spet rešujejo in spravljajo v normalne tirnice domači ljudje, kdo pa drug!

V mesecu in pol so bili vsi zelo dejavni na tržišču igralcev, zanimivo pa je, da so samo pri povsem prenovljeni Olimpiji z novim predsednikom Milanom Mandarićem na čelu imenovali tudi novega trenerja; namesto Darka Karapetrovića zmaje vodi izkušeni Marijan Pušnik. Tudi novinec Krško v elitno druščino prihaja s starim strategom Tomažem Petrovičem. Favorit številka ena za nov naslov državnih prvakov v 25. sezoni prve slovenske lige je ponovno Maribor, ki je zbral že rekordnih 13 zvezdic, sledijo pa mu Olimpija in Gorica (po 4), Domžale 2 in Luka Koper (1). Vsekakor gre pričakovati, da bo vijoličnim še močneje kot v zadnji sezoni dihala za ovratnik vrsta tekmecev. Visoke ambicije vzdržujejo tudi pri podprvaku Celju, tretjeuvrščenih Domžalah in četrtouvrščeni Olimpiji, pokalni zmagovalec Luka Koper prav tako meri na najvišja mesta, medtem pa so si tudi pri Zavrču za sveti cilj postavili osvojitev tretjega mesta. Kar šest klubov, torej več kot polovica prvoligaške druščine, želi krojiti vrh na domači nogometni sceni. To pa ne pomeni, da ni mogoče pričakovati preboja drugih iz ozadja, kjer so Gorica, Rudar, Krka in Krško precej bolj zadržani z napovedmi pred novo sezono. Vse to nakazuje, da lahko resnično pričakujemo nadvse privlačno sezono na slovenskih zelenicah.

Kakšen bo 
izkupiček trgovanja?

Vrnimo se na »mercato« v juniju in juliju. Maribor ima dva novinca, izraelskega vezista Marwana Kabho in italijanskega branilca Abela Giglija, zaenkrat pa Ljudskega vrta ni zapustil še nihče od ključnih mož. To bo odvisno od prihodnjih predstav na evropski sceni, glavna tarča je še vedno bočni branilec Petar Stojanović. Trener Ante Šimundža ima torej v rokah kakovosten, uigran in izkušen stoj, glavni cilj je spet osvojiti obe lovoriki. Celjani so izgubili prvega igralca lige Benjamina Verbiča, Igorja Jugovića, Matica Žitka in sveže upokojenega Sebastjana Gobca, glavne okrepitve pa so napadalec Ivan Firer, vezist Karlo Težak in branilec Jure Travner. Strateg Simon Rožman, najmlajši trener med elito, se razvija skupaj z izjemno potentnim moštvom, ki bo še naprej gojilo všečno in napadalno igro. Seveda računajo na korak naprej v novi sezoni. Domžalčani so po ponesrečenem sodelovanju napadalca Mateja Eterovića poslali na posojo k velenjskemu Rudarju, najvidnejše okrepitve pa so vezist Amedej Vetrih, napadalec in povratnik Sasha Aneff in 21-letni hrvaški vezist Marko Alvir, ki prihaja iz tretjega moštva Atletico Madrida. Od prvokategornikov je odšel branilec Uroš Korun.

Najbolj temeljite spremembe doživljajo pri Olimpiji. Novo vodstvo s prvim operativcem, generalnim direktorjem Rankom Stojićem, se je poslovilo od sedmih igralcev, zeleno-beli dres pa bodo po novem nosili branilci Dejan Kelhar, Denis Klinar in Aljaž Krefl, vezisti Rok Kronaveter, Ricardo Alves Coelho da Silva in Martin Mimoun ter povratnika s posoje, napadalec Dejan Djermanović, in vezist Anže Zorc. Kakor je razumeti filozofijo nove Olimpije, ne bodo brezglavo lovili in napadali primat največjih tekmecev iz Maribora, temveč bodo potrpežljivo gradili moštvo in pridobivali zaupanje navijačev za prihodnje sezone, ko si zagotovo želijo osvojiti vrh slovenskega nogometa. Luka Koper nadaljuje s praktično popolnoma identičnim moštvom, na Bonifiki bodo še več priložnosti dobili najbolj obetavni mladci, domov pa se je vrnil še izkušeni vezist Dalibor Radujko. Ta čas Koprčani iščejo še enega štoperja in bočnega, napadalno usmerjenega igralca. Kot običajno je bilo največ prometa v Zavrču, kjer so se zahvalili kar 11 igralcem, prišlo pa je 14 novih, pretežno hrvaških obrazov. Alfa in omega kluba Miran Vuk je k sodelovanju povabil še Srba Dušana Petkovića v vlogi tehničnega direktorja, s čimer je še dodatno potrdil, da ga najresneje zanima tretje mesto na koncu sezone. Preostala četverica klubov se bo naslanjala na doma ali v okolici vzgojene fante, v Gorico sta se vrnila izkušena napadalec Miran Burgič in branilec Uroš Celcer.

Maraton do 21. maja 2016

Že danes ob 20.15 bosta sezono 2015/16 v Ljudskem vrtu odprla Maribor in Zavrč. Za vijolične prvake je ta tekma le nujno zlo med obračunoma z Astano v kvalifikacijah za ligo prvakov. Pari 1. kroga so: Maribor - Zavrč, Rudar - Krka (jutri ob 18.30), Olimpija - Gorica (jutri ob 20.15; prenos na Kanalu A), Krško - Celje (v nedeljo ob 18.30) in Luka Koper - Domžale (v nedeljo ob 20.15; prenos na Kanalu A). Prvi derbi med Mariborom in Olimpijo bo 15. avgusta na Štajerskem, jesenski del se bo končal 12. decembra, drugi del se bo začel 27. februarja, konec prvenstva pa bo 21. maja. Še naprej se igra po štirikrožnem sistemu, prvoligaši bodo odigrali 36 krogov.

Nogomet je doma na Kanalu A

Televizijski gledalci bodo lahko po novem neposredne prenose tekem Prve lige Telekom Slovenije spremljali na Kanalu A. Pro plus je namreč od Nogometne zveze Slovenije odkupil pravice za spremljanje tekem. V vsakem krogu bodo neposredno prenašali po dve, komentatorji pa bodo Tomaž Lukač, Tomaž Klemenčič in Primož Podsedenšek. Na stadionih bodo imeli tudi studio, kjer bodo gostili igralce in trenerje. Delo sodnikov bo analiziral Milovan Nikolić. Sicer je Pro plus odkupil tudi pravice za prenose tekme lige prvakov in evropske lige, tam bosta studijski del vodila Andraž Hočevar in Nataša Gavranič.

Deli s prijatelji