LIGA EVROPA

Pod Kalvarijo brez kalvarije

Objavljeno 01. september 2012 16.26 | Posodobljeno 31. avgust 2012 21.33 | Piše: Marko Uršič

Nogometna smetana iz treh prestolnic na mariborskem prazniku lige Evropa.

Valižan Gareth Bale je udarna sila petelinčkov. Foto: Reuters

Igra kroglic pri žrebu je hazardiranje med srečo in nesrečo. In nogometaši Maribora so pri tem osvojili zlato odličje, zaigrali bodo namreč na olimpijskem stadionu v Rimu. Tottenham, Panathinaikos in Lazio prihajajo v skupinskem delu lige Evropa v Ljudski vrt, pod Kalvarijo bo spet nogometno rajanje za ljubitelje okroglega usnja. Še nekaj je zanimivo, vijolični bodo nastopili v prestolnicah Velike Britanije, Grčije in Italije, tokrat jih je žreb pomiloval, ne bo treba na potovanja v eksotični Izrael, Azerbajdžan ali neugodno Ukrajino.

Razvpiti novi portugalski Mourinho, sliši na ime André Villas-Boas, bo londonske petelinčke iz Tottenham Hotspura ščuval na vijolično barvo. Na stadionu White Hart Lane ni več Luke Modrića, a o kakovosti ni treba razglabljati. Valižanski biser Gareth Bale, angleška reprezentanta Scott Parker in Jermain Defoe ..., mojstrov ne manjka. Manjka jih niti v Laziu. To je občutila Mura, ki se je rimskemu velikanu uprla v zadnjem izločilnem situ za po kakovosti drugem evropskem klubskem tekmovanju. Sinjemodro-beli se bodo vrnili v Ljudski vrt, kjer so igrali s Prekmurci, vrnili se bodo tudi njihovi skrajni desničarski navijači, ki so na Štajerskem salutirali dučeju. »Zadovoljni smo, ker bomo igrali z zanimivimi tekmeci, kot sta Tottenham in Panathinaikos, to bo dogodek za naše navijače. Maribor sem nedavno gledal proti zagrebškemu Dinamu, odigrali so dobro tekmo. Če bomo dali od sebe sto odstotkov, menim, da imamo dobre možnosti, da napredujemo iz skupine,« je razmišljal trener Rimljanov Vladimir Petković.

Maribor je dober

Panathinaikos je seveda znana grška športna moč. V nogometu jih je v zadnjih dveh sezonah kot prvaka zamenjal Olympiacos, gospodarska kriza je zelo udarila po grškem športu, a zeleni bodo tudi po klubski barvi velik motiv za mariborske vijolične. V igralskem kadru je najzanimivejše ime dolgoletni francoski reprezentant, 32-letni srednji branilec Jean-Alain Boumsong. Senegalski obrambni zvezni nogometaš Pape Habib Sow, novinec v klubu, je skupino ocenil z naslednjimi besedami: »To ni najboljši žreb, na katerega smo lahko upali. Tottenham in Lazio sta velika evropska kluba. Kar zadeva Maribor, jih ne poznam tako dobro, a če so se uvrstili v skupinski del tega tekmovanja, pomeni, da so dobri.«

Letni proračun je napolnjen

Nogometni klub Maribor je tudi finančno profitiral. Evropska nogometna zveza bo mariborskemu klubu nakazala 640.000 evrov: za vsako tekmo v skupini (šest tekem) še 60.000 evrov. Zmaga je vredna 140.000, neodločen izid pa 70.000 evrov. Slovenski šampioni so že s sodelovanjem v zadnjem izločilnem krogu za ligo prvakov od Uefe prislužili 2,1 milijona evrov. Vijolični dobijo tudi 200.000 evrov kot državni prvak, ki se ni uvrstil v skupinski del lige prvakov, ter 140.000 evrov za zmago nad sarajevskim Željezničarjem.

Deli s prijatelji