MLADI UPI

Po stopinjah nogometnega asa Kurtića

Objavljeno 21. april 2015 15.33 | Posodobljeno 21. april 2015 15.33 | Piše: Drago Perko

Slovenski reprezentant Jasmin Kurtić se je odzval vabilu nogometnih zanesenjakov iz Novega mesta. V šoli z njegovim imenom se trudijo z razvojem mladih nogometašev.

Na obisku pri reprezentanci. Foto: ŠD Tian

NOVO MESTO – Na mladih svet stoji. Tako menijo tudi na Dolenjskem, kjer po novem deluje Nogometna šola Jasmin Kurtić, ki je nastala v sodelovanju s Športnim društvom Tian. Tilen Prus iz Novega mesta je velik športni navdušenec, pri osmih je tudi sam začel brcati v Krki. Klub je zapustil, a ostal zvest okroglemu usnju. Tako zelo, da je leta 2008 ustanovil športno društvo, kjer je začel s svojimi prijatelji igrati nogomet. Že takrat je bil odločen, da bo enkrat ves svoj čas namenil mladim rodovom. »Začeli smo rekreacijo, a smo vedeli, kaj hočemo. Še lažje pa je bilo potem, ko smo v Šmihelu pri Novem mestu naredili igrišče z umetno travo,« nam pripoveduje Tilen.

Jasmin prispeva opremo

Lotili so se dela, vmes pa k sodelovanju pritegnili reprezentanta in člana italijanske Fiorentine Jasmina Kurtića. »Povsem spontano se je to zgodilo. Vedel sem, da je tudi on zagovornik dobrega dela z mladimi. Zato sem se obrnil nanj, mu predstavil idejo ter vizijo. Hitro sva si segla v roke, takoj je bil pripravljen pomagati,« je Tilen vsakič znova hvaležen in vesel, da so dobili tako pomembnega strateškega in ključnega partnerja za projekt. »Saj je bila izbira kar logična. Jasmin je edini, ki mu je na območju Dolenjske ali Bele krajine uspelo priti tako daleč. Postal je izjemen igralec in standardni reprezentant Slovenije,« je razložil Tilen. Jasmin je tako šoli dal svoje ime, otrokom bo omogočil opremo in druge nujne zadeve, ki jih potrebujejo za delo. »Od 1. marca vadi 20 otrok, vpis je v polnem teku, vsak dan nas je več,« je Tilen ponosen, ker se je projekt prijel in naletel na odobravanje okolice. Tilen si želi, da bi malčki nekoč igrali v članski ligi. »Potrebujemo čas, veliko treningov in truda bo treba, da se to zgodi. Če bodo le vztrajali. Naša naloga pa je, da jim zagotovimo dobre razmere za delo,« se Tilen zaveda odgovornosti, ki jo je sprejel. Klub vodi petčlanski upravni odbor, predseduje mu prav Tilen, sodelujejo tudi športni direktor Mitja Brulc in trojica staršev. »Starši so nam v veliko pomoč,« poudari Tilen.

Na treningu reprezentance

Nekdanji prvoligaški nogometaš Mitja Brulc se je pred kratkim pridružil projektu. Prijatelja in skorajda soseda sila podobno gledata na razvoj in organsko rast kluba, zato sta hitro našla skupni jezik. »Vem, da je dober in pošten človek, zato sem ga prosil za pomoč. Veliko ljudi pozna, ambicij mu ne manjka. Tudi z njim v ekipi nam bo uspelo,« je prepričan Tilen. Petintridesetletni Mitja je svojo aktivno kariero (igral je tudi v Mariboru in v norveškem Moldeju) sklenil v dresu Krke, potem pa bil vabljen na nekaj koncev za športnega direktorja, a se je odločil in sprejel prijateljevo vabilo.

Trener prve skupine mladih upov (v njej sta tudi dve dekleti) je Gregor Erman iz Trebnjega, ki premore C-licenco, letos ga čaka nadaljnje šolanje. »Pa še katerega kakovostnega trenerja bomo dodali,« nadaljuje Tilen, Mitja pa pristavi, da bodo stavili na kakovost, ne na količino. »Želimo si tudi dobrega sodelovanja z drugimi,« še doda Mitja. Ekipa je že bila na dveh turnirjih, zasedba U10 je bila v Krškem druga, v Miklavžu na Dravskem polju pa četrta. »Do konca maja jim želimo omogočiti čim več tekem in turnirjev, da bodo lahko naučeno pokazali na igrišču,« še izvemo od Tilna, ki je hvaležen Jasminu in posameznikom v Nogometni zvezi Slovenije, da so otrokom omogočili ogled reprezentančnega treninga pred tekmo Slovenija – San Marino. »Otroci so bili navdušeni nad nogometaši, kot da so videli bogove. Lepšega darila jim ne bi mogli dati.« V ŠD Tian (ime je dobil po Tilnovem prvorojencu) se že spogledujejo z jesenjo, ko bi radi igrišče prekrili z balonom ter omogočili nemoteno vadbo kljub vremenskim nevšečnostim. Za vse podrobnosti in vpis pa so v ŠD Tian na voljo na telefonski številki 040-512-170.
 

Deli s prijatelji