OBRAČUN V STOŽICAH

Po pravljici v prvem polčasu prava nočna mora v Stožicah

Objavljeno 15. junij 2015 09.25 | Posodobljeno 15. junij 2015 09.25 | Piše: Rok Tamše

V šestem krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo je slovenska reprezentanca v tekmi preobratov izgubila z Anglijo s 3:2.

Milivoje Novaković je v prvem polčasu poskrbel za sanjsko vodstvo. Foto: Reuters

Pred 15.796 gledalci so slovenski nogometaši v kvalifikacijah za euro 2016 še drugič izgubili z Anglijo. Slovenci so sicer povedli z golom Milivoja Novakovića v prvem polčasu, v drugem so Angleži z dvema evrogoloma Jacka Wilshera prišli v vodstvo z 2:1. Rezervist Nejc Pečnik je v končnici tekme izenačil na 2:2, a kaj ko so bili potem domači nogometaši za trenutek nezbrani, veliki mojster Wayne Rooney pa je favoriziranim gostom priigral še šesto zmago (3:2) v tem kvalifikacijskem ciklusu. Anglija v skupini E vodi z 18 točkami, Slovenija je ostala pri 9. V drugi tekmi je Estonija premagala San Marino z 2:0, Litva in Švica sta se pomerili v nočni tekmi. »Vedeli smo, da nas bo čakala težka tekma. Če smo pošteni, pa v tem trenutku nismo telesno niti po znanju kos Angležem. Vedel sem, da bo težko, in nehajmo se zavajati. Jezi pa me napaka po izenačujočem golu. Takšna napaka se na koncu ne sme zgoditi, in še na takšni ravni. Treba je uporabljati glavo, žogo zadržati. Sicer pa je bila to nora tekma in zaslužena zmaga Angležev. Njim je običaj odigrati tekmo 90 minut, nam pa ne. Vsaj točko bi lahko vzeli, pa je nismo. Če ne bo fizike, bo tudi proti Švici težko, saj ima top posameznike,« je oceno tekme podal slovenski selektor Srečko Katanec. »Škoda, da smo odločilni zadetek dobili le dve minuti po našem in mojem izenačujočem golu. A to je nogomet, Anglija je velesila. V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo pa je še vse odprto. Gremo naprej,« je komentiral Nejc Pečnik, strelec za izenačenje na 2:2.

Do zadnjega smo ugibali, komu bo selektor slovenske izbrane vrste Srečko Katanec dal prednost v zvezni vrsti, Valterju Birsi ali Kevinu Kamplu. Odločil se je za drugega, kar je povsem logična odločitev, saj je Kampl nedvomno tekaško sposobnejši pa tudi raznovrstnejši v igri. Pred vratarjem Samirjem Handanovićem so bili v formaciji 4-2-3-1 Mišo Brečko, Branko Ilić, Boštjan Cesar in Bojan Jokić, defenzivna vezista sta bila Aleš Mertelj in Jasmin Kurtić, malce naprej ob Kamplu Andraž Kirm in Josip Iličić, povsem v konici napada pa Milivoje Novaković. Angleški selektor Roy Hodgson je opravil tri korekcije v primerjavi z zasedbo, ki je teden dni prej odigrala bledo partijo v testnem dvoboju z Irsko (0:0). V udarni postavi (4-3-3) so bili Joe Hart, Phil Jones, Kieran Gibbs, Jordan Henderson, Gary Cahill, Chris Smalling, Jack Wilshere, Fabian Delph, Raheem Sterling, Wayne Rooney in Andros Townsend. »Greh« iz Dublina so s sedenjem na klopi plačali bočna branilca Ryan Betrand in Nathaniel Clyne (prostor sta prepustila Jonesu in Gibbsu) ter napadalec Adam Lallana (zamenjal ga je Townsend). Že dobrih petnajst minut pred začetkom tekme v razprodanih Stožicah so pripravljenost glasilk preizkusili slovenski navijači s tisto znano Kdor ne skače, ni Sloven'c, medtem pa so skrbniki do samega začetka tekme namakali odlično pripravljeno zelenico, kar je omogočalo izredno hitro igro. O tem sta se z VIP-tribune med drugimi uglednimi obiskovalci prepričala tudi predsednik države Borut Pahor in premier Miro Cerar.

Sijajna akcija
 Joja in Novagola

Že v 4. minuti je Sterling izmenjal podajo z Rooneyjem, pričakal žogo v kazenskem prostoru slovenske reprezentance, potem ko so nanj pozabili domači branilci. Na srečo je slabo izvedel lob strel, tako da je žoga zletela prek vrat. Deset minut pozneje je Sterling nevarno streljal z roba kazenskega prostora, žoga je po tleh švignila mimo desne vratnice Handanovićevih vrat v kot po bloku slovenske obrambe. V 22. minuti je bilo še bolj vroče, ko je Rooney preigraval v kazenskem prostoru ter nato zelo zvito in natančno streljal mimo Ilića, Handanović pa je s konicami prstov žogo zbil v kot. V 25. minuti je po prostem strelu Iličića do strela z glavo prišel Ilič, a v težkem položaju ni mogel resneje ogroziti Harta. V 37. minuti so Stožice eksplodirale! Iličić in Novaković sta mojstrsko

izigrala obrambno linijo Anglije v nasprotnem napadu. Jojo je s sredine lepo potisnil žogo v prostor, Novagol je šel kot duh mimo para angleških štoperjev ter potem z natančnim strelom proti bolj oddaljeni vratnici zatresel angleško mrežo. To je bil že 30. zadetek Ljubljančana v reprezentančnem dresu. Ko je španski sodnik Alberto Undiano Mallenco igralce poslal v slačilnici na odmor, je občinstvo še enkrat huronsko pozdravilo vodstvo Slovenije.

Pristanek na realnih tleh

Drugi polčas je angleški selektor Hodgson začel še napadalneje, branilca Jonesa je zamenjal z napadalno usmerjenim Lallano, medtem ko je več obrambnih nalog na desnem boku dobil Henderson. V 53. minuti je Kurtić z leve strani poslal na videz nenevaren predložek pred angleška vrata, nepričakovano je žoga prišla do Novakovića v petmetrskem prostoru, a je presenetila tudi njega, tako da ni prišel do strela. V 57. minuti je v kazenskem prostoru Slovenije preigraval Lallana, Slovenci so ponesrečeno izbijali žogo, ta je prišla do osamljenega Wilshera na robu kazenskega prostora, odlični vezist pa je sprožil pravo bombo in premagal Handanovića. Že v naslednji minuti nova akcija gostov, Sterling je žogo s preigravanjem pripeljal do Handanovićevega prostora, podal do Rooneyja na desno stran, ta pa jo je na srečo poslal prek vrat. Sledil je nov nevaren napad razigranih Angležev, Rooney je žogo spet poslal prek vrat s kakšnih sedmih metrov. Katanec je uvidel, da je menjava potrebna, saj so bile to črne minute za njegove izbrance, namesto Iličića je v igro poslal Valterja Birso. Z njim je prišla tudi kratkotrajna poletna ploha in sveža sapa, ki sta vsaj malce osvežili izčrpane nogometaše. Sčasoma so fantje s stiliziranim Triglavom na prsih le nekoliko umirili moštvo treh levov, minute pa so se vlekle kot najbolj neprijeten ponedeljek. V 71. minuti je Srečko Nacionale namesto Andraža Kirma v igro poslal Nejca Pečnika. V 73. minuti je za evforijo med angleškimi navijači poskrbel Wilshere, ki je po hitri akciji s podobnega položaja kot ob prvem zadetku sprožil še bolj natančen strel, tako da je lahko Handanović le pospremil žogo, ki je končala v mreži ob stičišču vratnice in prečnika. Med slavjem je Townsenda zamenjal super hitri Theo Walcott. V končnici tekme je poskušal Katanec rešiti vsaj točko, namesto Kurtića je v 79. minuti v igro poslal ofenzivnejšega Dejana Lazarevića. V 84. minuti se je zdelo, da se bo lepotec iz Stožic podrl. Jokić je poslal predložek z leve strani, nebeški skok pa je uspel Pečniku, ki je bil višji od Delpha, s kakšnih sedmih metrov je po strelu z glavo matiral Harta. Toda že v 86. minuti velika napaka v obrambi Slovenije, ko Jokić in Cesar nista mogla izbiti žoge, Rooney pa se je spretno dokopal do nje in po samostojnem prodoru s filigransko natančnim strelom dosegel tretji gol za Anglijo za končni izid 3:2.

 

Septembra v Švico

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo se bodo nadaljevale 5. septembra, ko bo Slovenija gostovala v Švici, tri dni pozneje pa bo v Sloveniji gostovala Estonija. Devetega oktobra bodo Slovenci doma igrali proti Litvi, 12. oktobra pa sledi še zadnji obračun proti San Marinu v gosteh.

 

Izkupiček 206 tekem

To je bila 206. tekma slovenske reprezentance od osamosvojitve države. Izkupiček je 73 zmag, 85 porazov in 48 remijev, razlika v doseženih in prejetih zadetkih je 257:263.

 

Deli s prijatelji