1. SNL

Po porazu bodo Koprčani spoznali strožjega Vanolija

Objavljeno 07. april 2014 14.15 | Posodobljeno 07. april 2014 14.15 | Piše: Rok Tamše

V slovenski nogometni ligi je Maribor okrepil vodstvo, saj je Luki Koper spodrsnilo v Domžalah.

Saša Aleksander Živec, v rumenem dresu, je bil glavni igralec tekme med Domžalami in Luko Koper. Foto: Blaž Samec

Moštvo Maribora niti minulo soboto na Gorenjsko ni odpotovalo povsem brezskrbno, saj jim jo je kranjski Triglav že prevečkrat pošteno zagodel. Ob tem so Gorenjci na zadnjih tekmah iztržili remija proti Olimpiji v Ljubljani in Luki Koper na domačem stadionu. Vijolični so tokrat kljub neugodni tradiciji suvereno zmagali in povečali razliko pred najbližjim zasledovalcem na lestvici na pet točk, Triglav pa ostaja na dnu razpredelnice. »Bal sem se te tekme, saj sem vedel, da nam bo težko. To je bila tretja zahtevna tekma v tednu dni, kar je za nas preveč. Nismo imeli dovolj moči, utrujenost je opravila svoje,« je priznal trener Triglava Siniša Brkić, ki ga v naslednjih krogih čakata obračuna s Celjem in Krko, ki ta čas zasedata osmo in deveto mesto. Mariborčane čaka domači obračun z ambiciozno Gorico, ki bi lahko potrdil, da je četa trenerja Anteja Šimundže naposled ujela zmagoviti ritem in da do konca prvenstva ne bo več doživljala večjih pretresov. Spomnimo, da se bodo vijolični in Goričani spopadli tudi za pokalno lovoriko konec maja.

Oskubljeni kanarčki v Domžalah

»Res me veseli, da smo prikazali taktično zrelo igro, predvsem pa to, da je prišla do izraza prava miselnost fantov po zaostanku. Ne samo, da smo se rezultatsko hitro vrnili v igro, ampak smo si potem prigarali zmago. Ta ni pomembna samo zaradi položaja na lestvici, ampak tudi zato, ker lahko s svojo igro konkuriramo najmočnejšim ekipam v ligi,« je pošteno odleglo domžalskemu trenerju Luki Elsnerju, ki si je skupaj z igralci želel prekiniti dveletni negativen niz rezultatov proti Luki Koper. Gostje z Obale so tudi tokrat začeli samozavestno, čvrsto in učinkovito, a samo v prvem polčasu. V nadaljevanju pa kot da je kanarčkom nekdo populil vse perje. V igri drugouvrščenega moštva ni bilo več videti prave volje niti ideje. Domžalčani so povsem prevzeli pobudo in z evrogolom Erika Janže iz prostega strela in Sashe Aneffa v izdihljajih tekme kronali všečno in konkretno predstavo.

Koprčani so po mršavem remiju med tednom v zaostali tekmi s Triglavom v gosteh računali na popravo ob Kamniški Bistrici tudi na krilih ugodne tradicije, a so bili po odmoru neprepoznavni. »Izgubili smo preveč dvobojev na sredini igrišča. Nedopustno je, kako smo prejeli prva dva zadetka, tretji potem sploh ni bil več pomemben. Ne sme se zgoditi, da pred drugim zadetkom Domžal naš igralec (Goran Galešić, op. p.) tako izpade iz igre in potem stori prekršek. Očitno bom moral nekaj spremeniti pri delu z igralci. Mislim, da bodo v prihodnjih dneh igralci spoznali drugačnega, precej strožjega Vanolija. Če bo treba, bo kdo končal tudi na tribuni,« je bil izjemno oster koprski strateg Rodolfo Vanoli. Razumeti je treba, da Italijan še toliko težje sprejme taktično nedisciplino in improvizacijo v igri svojega moštva, saj njegova nogometna filozofija tega ne sprejema.

Kot da jih
 ni na igrišču

Vsekakor kanarčke do nove tekme čaka oster dril. Tega se zaveda tudi kapetan Ivica Guberac, ki je bil prav tako neposreden z oceno igre: »V drugem polčasu je bilo videti, kot da nas sploh ni na igrišču. Sploh ne vem, zakaj se je to zgodilo. Videli smo, da s takšnim pristopom hitro pride kazen. Domžale so povsem zasluženo zmagale. Mi moramo v prvi vrsti stakniti glave in stremeti k temu, da se nam kaj takega ne ponovi več. Morda je na našo igro nekoliko vplivalo tudi dogajanje v Kranju med tednom. Tam smo vsi pričakovali zmago in tri točke, iztržili pa smo le eno. Ampak to moramo prespati in se obrniti proti naslednji tekmi z Zavrčem, kjer hočemo osvojiti nove tri točke. Do takrat je treba samo trdo delati, saj te pošten pristop na koncu vedno nagradi.«

Koprčani so v treh dneh iz rok izpustili pet točk, toliko pa tudi znaša njihov zaostanek za vodilnim Mariborom. Ali ta lov na vijolične čutijo kot dodaten pritisk ali je to zgolj medijska zgodba? »Res se ne obremenjujemo z Mariborom in položajem na lestvici. Gremo od tekme do tekme, nočemo snovati nekih večjih teorij ali podleči medijskim zgodbam o lovu na prvo mesto. Moramo ostati osredotočeni na vsako tekmo posebej in na našo igro,« je zatrdil Guberac in na namig, da pravzaprav branijo drugo mesto pred Gorico in Rudarjem, odgovoril: »Lahko rečemo tudi tako, a se res ne obremenjujemo s tem. Spomnimo se, kaj je bilo v našem klubu junija lani. Takrat sploh nismo vedeli, ali bomo sploh igrali ali bo klub sploh še obstajal. Glede na doseženo doslej moramo biti zadovoljni, ampak če se ti ponudi priložnost, ne vem, zakaj je ne bi izkoristili. Smo športniki, profesionalci, živimo za zmage.«

V Novi Gorici brez golov

Vsi izidi 25. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Gorica : Olimpija 0:0 (600 gledalcev), Domžale : Luka Koper 3:1 (700 gledalcev; Saša Aleksander Živec 36., Erik Janža 77., Sasha Aneff 89.; Matej Palčič 24.), Celje : Krka 2:1 (800 gledalcev; Benjamin Verbič 75., Gregor Bajde 79.; Marin Perič 34.; rdeči karton za Sebastjana Gobca v 25. minuti pri Celju), Triglav : Maribor 0:2 (800 gledalcev; Jean-Philippe Mendy 39., Goran Cvijanović 61.-11 m), Zavrč : Rudar 1:1 (650 gledalcev; Matija Smrekar 33.; Mate Eterović 45; rdeči karton za Miho Kokola v 89. minuti pri Zavrču). Vrstni red: Maribor 49, Luka Koper 44, Rudar 43, Gorica 41, Zavrč 37, Domžale 35, Olimpija 32, Celje 27, Krka 21, Triglav 18. Lestvica strelcev: Mate Eterović (Rudar) 13 golov, Massimo Coda (Gorica) 12, Jean-Philippe Mendy (Maribor) 11... Pari 26. kroga: Luka Koper – Zavrč, Maribor – Gorica, Celje – Triglav, Krka – Rudar, Olimpija – Domžale (vse tekme 12. aprila).

Deli s prijatelji