PRESTOPNI ROKI

Po petih okrepitvah v Olimpiji sledi prodaja

Objavljeno 12. januar 2017 12.56 | Posodobljeno 12. januar 2017 12.57 | Piše: Rok Tamše

V prestopnem roku za nogometaše daleč najbolj živahno v vrstah slovenskega prvaka.

Nejc Vidmar po poškodbi spet hoče biti prvi vratar Olimpije. Foto: Igor Mali/Novice

Nogometaši Krke, Olimpije, Gorice, Luke Koper, Aluminija in Radomelj so že začeli priprave na spomladanski del državnega prvenstva v Prvi ligi Telekom Slovenije (PLTS), danes bodo prvi trening opravili v Mariboru, Domžalah in Celju, jutri pa se bodo kot zadnji zbrali igralci velenjskega Rudarja. Z novimi trenerji grejo v pomlad pri Rudarju (Vanja Radinović), Aluminiju (Slobodan Grubor) in Radomljah (Robert Pevnik). Kar se tiče prestopov igralcev, so doslej bili najbolj dejavni v vrstah prvaka Olimpije, kjer so podpisali pogodbe s peterico novincev (Issah Abass, Daniel Avramovski, Alexandru Cretu, Dino Štiglec in Kingsley Boateng), po poškodbah pa so se v moštvo vrnili Nejc Vidmar, Nemanja Mitrović in Nik Kapun. Zdaj so na vrsti odhodi na posojo ali z dokončno selitvijo; prvi je odšel štoper Dejan Kelhar, ki je posojen turškemu drugoligašu Sivassporu, rezervnemu vratarju Darku Brljaku je potekla pogodba, bivši kapetan Darijan Matić je zaključil kariero in bo še naprej deloval v klubu. V vratih zeleno-beli res nimajo težav; po odlični jesenski uveljavitvi 18-letnega Roka Vodiška se zdaj vrača Vidmar, konkurenco pa dopolnjuje najizkušenejši Aleksander Šeliga. Sedemindvajsetletni Vidmar je večji del prvega dela sezone zdravil poškodbo ramena, zdaj pa se lačen igre vrača v ekipo. »Prvič v karieri sem bil dlje odsoten zaradi poškodbe. Vsaka stvar je za nekaj dobra, mislim, da sem tudi sam iz tega nekaj izvlekel. Upam, da se bom v prihodnje izognil poškodbam in da sem v psihološkem pogledu naredil par korakov naprej,« je dejal Vidmar, ki je težko spremljal soigralce s tribune: »Ne moreš pomagati, lahko jih samo bodriš. Težko je, ker si nemočen, si praktično samo navijač. Toda zdaj sem spet tukaj, naredil bom vse, da okrepim konkurenco in da si spet izborim položaj prvega vratarja. Tako bomo vsi napredovali, napočil je čas, da spet pomagam ekipi, ki bo nekoliko spremenjena. Upam, da z novimi fanti dobivamo celoten paket, ne samo kakovostne nogometaše, ampak tudi prave osebnosti, ki se bodo lepo vključile v ekipo.« V prihodnjih dneh bo zanimivo spremljati, kdo vse bo zapustil zmajevo gnezdo. Kandidati za odhod so Leo Ejup, Đorđe Crnomarković, Aljaž Krefl, Julius Wobay in Rok Kronaveter, zaradi izjemno bogatih ponudb pa bi lahko klub zamenjali tudi Miha Zajc, Blessing Eleke in Rok Vodišek.


Remi Slovenije in Savdske Arabije

Slovenska nogometna B-reprezentanca, sestavljena iz igralcev Prve lige Telekom Slovenije, je v Abu Dabiju odigrala prijateljsko tekmo s Savdsko Arabijo, izid je bil 0:0. Za Slovenijo so igrali: Slovenija: SorčanKlinar (od 46. Širok), Delamea MlinarBlažičSikošekVetrihZajc (od 59. Kronaveter), Majer (od 67. Lotrič), Pučko (od 89. Arčon), Podlogar (od 46. Matjašič), Vuk (od 46. Bratanovič). »Fante moram pohvaliti. Trudili so se, oddelali stvari po najboljših močeh. Lahko jim samo čestitam, saj je Savdska Arabija odigrala tekmo v najmočnejši postavi. Igra ni bila najbolj všečna, vendar bi lahko tudi mi v drugem polčasu dosegli kakšen zadetek, saj smo si priigrali dve lepi priložnosti,« je dejal selektor Srečko Katanec. Njegovi izbranci se bodo v petek ob 16. uri pomerili še s Finsko.
 

Kaj se kuha v Ljudskem vrtu?

V nobenem drugem prvoligašu ni niti približno tako prometno kot pri zeleno-belih iz glavnega mesta. Maribor je zapustil le Erik Janža (Viktoria Plzen, Češka), športni direktor Zlatko Zahovič zanj še ni našel zamenjave oziroma še ni sklenil posla. Jasno je, da lahko v spomladanskem delu PLTS na položaju levega bočnega branilca vseh 15 prvenstvenih tekem in še preostale v pokalnem tekmovanju odigra izkušeni Mitja Viler, toda vijolični morajo razmišljati tudi o poletnem nastopu na evropski sceni. No, do konca januarskega prestopnega roka je še dovolj časa, da v Ljudskem vrtu najdejo ustreznega igralca, ki bo predstavljal dodano vrednost za jesenskega prvaka. Govori se tudi o reprezentantu Bojanu Jokiću, ki pa je v tem trenutku verjetno predrag za Štajerce. Drugo vprašanje je, kaj Zahovič namerava z deseterico igralcev, ki jim poleti potečejo donosne pogodbe. V ospredju je varčevanje zaradi izpada dohodkov po hitrem izpadu iz evropskega tekmovanja.

Tretjeuvrščeni Domžalčani so ostali brez najučinkovitejših adutov, Slobodana Vuka (Tromsø, Norveška) in Marka Alvirja (Sparta Praga, Češka). Trener Simon Rožman bo bržčas v kratkem ostal še brez katerega od svojih varovancev, najbolj vroč na trgu je levi bočni branilec Jure Balkovec, a ga športni direktor Matej Oražem noče spustiti pod ceno. Tako je že zavrnil preskromno ponudbo Olimpije, na Zahovičev klic pa še čaka. Ob Kamniški Bistrici imajo sicer širok nabor igralcev, tudi iz domačega podmladka, tako da ne pričakujejo posebnih težav ob še kakšnem odhodu. V skoraj isti zasedbi bodo 22. krog DP pričakali Goričani, če le ne bo bosta prišli dovolj mamljivi ponudbi za vratarja Grego Sorčana in napadalca Sandija Arčona. Trener Miran Srebrnič še čaka na vrnitev vezista Amela Džuzdanovića, ki je po operaciji kolena pred dvema mesecema še v fazi rehabilitacije, moštvu pa so se priključili nekateri mladinci in fantje, ki so se vrnili s kaljenja pri sosednjih nižjeligaših. Večjih igralskih sprememb ni pričakovati niti v Celju (odšel je le hrvaški napadalec Marin Glavaš) in Velenju. V Luko Koper se je po dveh sezonah v Iranu vrnil vratar Igor Nenezić, prišel je tudi 32-letni bosanski napadalec s švedskim potnim listom Darko Lukanović, Joel Valencia pa je pred prestopom na Kitajsko, v vrste drugoligaša Hangzhou Greentowna. Krško sezono nadaljuje brez osmerice igralcev, več priložnosti za uveljavitev bodo dobili domači mladi upi. Dresa Aluminija ne bosta do več nosila vezist kapetan Dejan Krljanović (službene obveznosti) in napadalec Aleksandar Srdić, ki se ni uveljavil v Kidričevem, kjer zdaj iščejo novega klasičnega napadalca Radomlje se po strokovnem vodstvu – novi trener Robert Pevnik, pomočnika Milan Anđelković in Kei Hošikava ter kondicijski trener Martin Magister – želijo okrepiti še v igralskih vrstah. Pevnik cilja tudi na katerega od odpisanih fantov v Olimpiji.

Deli s prijatelji