KRITIKA

Po ogorčenju Rastoderja več nogometne logike?

Objavljeno 24. julij 2013 10.00 | Posodobljeno 24. julij 2013 10.00 | Piše: Rok Tamše

Pri NZS so preložili derbi med Olimpijo in Mariborom, ki je bil na programu 3. avgusta.

Igralci Olimpije načrtujejo slavje tudi na Slovaškem. Foto: Tomi Lombar

Oster ponedeljkov nastop predsednika nogometašev Olimpije Izeta Rastoderja je ekspresno obrodil vsaj skromen sad. Potem ko je šef zmajev poslal kopico kritik proti Nogometni zvezi Slovenije (NZS) in sodniški organizaciji v zvezi z delegiranjem tekem, s sojenjem in televizijskimi pravicami, so se v krovni organizaciji zganili čez noč in za začetek preložilli prvi derbi prvenstvene sezone med Olimpijo in Mariborom, ki je bil načrtovan za soboto, 3. avgusta. Do obeh klubov je romala elektronska pošta, odgovorni za tekmovanje v Prvi ligi Telekom Slovenije pa te poteze niso obešali na veliki zvon. Rastoder in Olimpija sta s tem dobila vsaj majhno moralno zadoščenje, toda pot do harmonije med prvoligaši ter NZS in sodniško organizacijo na drugi strani je še zelo dolga. Novi datum derbija še ni znan.

Za začetek je dobro, da so vsi omenjeni akterji enotni v tem, da se nogomet igra za gledalce in da želijo vsi zagotoviti optimalne razmere za čim bolj kakovostne predstave. Torej da se ne igra na vročini prek 30 stopinj, ko so igralci izpostavljeni neznosnim naporom, ob tem pa v vročem poletnem popoldnevu le malo koga zanima obisk tekme. Če je taka neposlovna in nevestna odločitev posledica pritiska televizije, potem se je treba vprašati, kakšna je sploh gledanost prenosa prvoligaške tekme sredi vročega poletnega popoldneva in zakaj ni bilo programskega prostora za prenos v poznejšem terminu. V nedeljo smo tako lahko na drugem programu nacionalne televizije neposredno po prenosu tekme, torej ob 20. uri, spremljali posnetek koncerta Dunajskih filharmonikov. Kapo dol odgovornim na javni RTV za tako domiselno sestavo programa, za nogomet so poželi rating 1,4 oziroma osemodstotni delež gledalcev. Ni treba biti posebno pameten za ugotovitev, da bi ob osmih zvečer nogometaši imeli boljše razmere za igro, na tribunah Bonifike bi bilo več gledalcev, gotovo pa bi bila tudi boljša gledanost televizijskega prenosa. Koga torej zanima nogometno-poslovna logika in kdo ji sploh sledi?

Razdrh: Vse se zgodi z razlogom

Ob lizanju ran po skromnem remiju v Kopru in zbiranju vtisov po ogorčenosti predsednika Rastoderja so zmaji včeraj dopoldne opravili trening v Ljubljani in se z avtobusom podali na 600 kilometrov dolgo pot do Žiline na Slovaškem, kjer bodo jutri ob 17.30 branili lepo prednost (3 : 1) s prve tekme v drugem krogu kvalifikacij za evropsko ligo. Je zadnji nastop šefa kaj vplival na ozračje v slačilnici? »Ne, o tem se nismo niti pogovarjali. Sam sem bil zelo razočaran že po nedeljski tekmi. Zdaj o tem ne bi rad preveč govoril, ker nočem, da se izgubi osredotočenost na tekmo z Žilino. Ampak da isti človek (sodnik Roman Glažar, op. p.) v dveh tekmah odloči v našo škodo ... Neverjetno, da smo tako nesrečni in se nam to ponavlja, toda verjamem, da se vsaka stvar zgodi z razlogom. Enkrat se nam bo vrnilo, pa ne ob pomoči sojenja, ampak morda tako, da bo kakšna žoga zašla v mrežo, ko sicer ne bi,« je dejal trener Olimpije Andrej Razdrh, ki je svoje varovance povsem usmeril v jutrišnjo obveznost na evropski sceni. »Upam, da se bomo dobro osvežili po zadnji tekmi in dolgi poti. Motivacija in cilj sta prevelika, da nam to ne bi uspelo.« Na povratni tekmi ne bo igral branilec Antonio Delamea Mlinar, ki je v prvem dvoboju prejel rdeči karton.

Deli s prijatelji