DRŽAVNO PRVENSTVO

Po novem flopu s Celjem Zahovič povzdignil glas

Objavljeno 20. oktober 2014 15.17 | Posodobljeno 20. oktober 2014 15.18 | Piše: R. T.

Nogometaši Maribora so v Ljudskem vrtu z igralcem manj izgubili s Celjem, že tretjič v tem DP.

Veliki osmoljenec tekme s Celjem je bil Aleksander Rajčević. Foto: Ljubo Vukelič/Delo

Kakšen razplet tekme v Ljudskem vrtu, ki bi moral že zaradi letošnjih evropskih rezultatov Maribora biti še naprej neosvojljiva trdnjava! Toda vijoličnim se je znova pripetil velik flop v državnem prvenstvu, že tretji poraz v tej sezoni DP. Potem ko jih je Celje premagalo že v 5. krogu na svojem stadionu, so igralci iz knežjega mesta poln izkupiček odnesli tudi iz mesta ob Dravi. Za vse zadetke so poskrbeli prvaki sami, saj je tragični junak tekme, branilec Aleksander Rajčević, kar dvakrat premagal svojega vratarja. Pravo, celjsko mrežo, je sicer zatresel prvi strelec lige Luka Zahovič, a je to zadostovalo le za milejši poraz (1:2).

Dvoboj je po svoje, kar odločilno zaznamoval glavni sodnik Damir Skomina. V 38. minuti je Mitji Vilerju pokazal še drugi rumeni karton na tekmi zaradi domnevnega simuliranja prekrška. To je Štajerce pošteno razkurilo, čeprav je bil v tistem trenutku izid 1:1. V drugem polčasu je Skomina pot na tribuno pokazal še trenerju Mariborčanov Anteju Šimundži, ki je ostro protestiral proti njegovi odločitvi, da je Zahovič v enem izmed napadov igral z roko. Toda omenjeno je slaba tolažba za Rajčevića, ki je pri svojem prvem avtogolu nespretno posredoval ob podaji s strani, pri drugem pa je stal na napačnem mestu, žoga se je namreč po strelu z glavo Sunnyja Omoregieja od njega odbila v mrežo.

Ne bodo sekali glav

Po tekmi je pred novinarje stopil kar športni direktor Zlatko Zahovič in igralce javno opozoril na njihovo slabo preklapljanje s tekem v ligi prvakov na obračune za prvenstvene točke. »Tekma je bila precej polemična, strinjamo se, da sodnik ni imel svojega dne, ampak ne bomo zvalili krivde nanj. Opozoriti moram na našo ekipo, na pripravljenost na tekme v slovenski ligi. Naša slačilnica slovenske lige ne živi, kar žalosti, saj vsi v klubu 24 ur na dan delamo, živimo, da bi bili boljši. Vsi smo zdaj nervozni, s pogledom na sodnika. Drži, da njegove odločitve niso bile takšne, kot bi si želeli, ampak če si pogledamo celotno zgodbo, smo si krivi sami. Če fantje ne bodo živeli za to, kar delajo, vsaj v slovenski ligi, bomo imeli velike težave. Razumljivi so preskoki iz enega stadiona na drugega, na evropsko tekmovanje, niso pa druge zadeve. Če ne poskrbiš za dobro pripravo, potem se zgodi to, kar se nam dogaja,« je evropsko uspavane varovance okaral Zahovič in poudaril: »Priprava na tekmo je zame temelj vsake zgodbe, vsakega posameznega profesionalca. Klub ne more narediti več, kot že dela. Da gredo igralci na počitek, da skrbimo za nadzorovano prehrano. Ampak če se sam ne pripraviš na tekmo, ne gre. Nekatere stvari bom zadržal zase. Je pa dejstvo, da je naš trud zaman, če so igralci miselno nepripravljeni.« Kakor kaže, grešnega kozla še ne bodo iskali, saj je Zahovič dejal: »V te igralce verjamem, tukaj sem se pojavil dobronamerno, ne zato, da bi zdaj sekali glave. Moral sem javno povedati te stvari. Naj bo to ukrep, ki upam, da se bo igralcev vsaj malce dotaknil.«

Povsem drugačno ozračje je bilo v taboru Celja, kjer trener Simon Rožman vztraja pri napadalni, kombinatorni igri, ki pa mu tudi prinaša lepe rezultate. Zanimivo, rumeno-modri so edini tekmi izgubili v 1. in 2. krogu, potem so nanizali po šest zmag in neodločenih izidov. Proti prvaku se torej lahko pohvalijo z maksimalnim izplenom. »Ta zmaga je morda še slajša kot tista v Celju, saj je tako v Sloveniji kot tudi v Evropi v zadnjem času res malo ekip, ki odnesejo vse tri točke iz Maribora. Za nami je precej težka tekma, s soigralci smo dali vse od sebe, borili smo se do zadnje sekunde in se na koncu zasluženo veselili vseh treh točk. Vesel sem, da nadaljujemo ta niz neporaženosti, že v sredo pa nas zdaj čaka nov obračun, tako da je tekma proti Mariboru vsekakor že pozabljena,« trdno na tleh ostaja vratar Celja Matic Kotnik.

Grožnja na Stamford Bridgeu

V Ljudskem vrtu ne bi radi videli, da bi ta poraz obtežil še noge, ne samo misli, vijoličnim bojevnikom. Že jutri je namreč na programu spektakel v Londonu, kjer jih bo v ligi prvakov gostil sloviti Chelsea. Ta v angleškem prvenstvu še sploh ni izgubil, v soboto je v gosteh z 2:1 premagal Crystal Palace, gola sta zabila Oscar in Cesc Fabregas. Modri igrajo brez poškodovanega prvega napadalca Diega Coste, ki ima težave s stegensko mišico. »Nimam pojma, kdaj se bo Diego Costa vrnil,« je po zadnji tekmi povedal trener Jose Mourinho, ki je začel s to enajsterico: Thibaut Courtois; Cesar Azpilicueta, John Terry, Gary Cahill, Branislav Ivanović; Nemanja Matić, Cesc Fabregas, Eden Hazard, Oscar, Willian; Loic Remy. V nadaljevanju so dobili priložnost še Filipe Luis, Mohamed Salah in Didier Drogba. Če se vijolični ne bodo kakovostno pripravili na obračun s temi zvezdniki na Stamford Bridgeu, jih lahko hitro doleti prava katastrofa. V tem primeru bi lahko Zahovič sprožil zelo glasen alarm. V ligi prvakov ima Chelsea v skupini G po dveh tekmah štiri točke in vodi, Maribor je z dvema točkama izenačen s Schalkejem, Sporting iz Lizbone pa je zadnji s točko.


Slovenci v Chievu z novim šefom

Pri italijanskem nogometnem prvoligašu Chievu, za katerega igrajo tudi slovenski reprezentanti Boštjan Cesar, Valter Birsa in Dejan Lazarević, so odslovili trenerja Eugenia Corinija. Za stratega so bili usodni zadnji slabi rezultati, saj Chievo ni zmagal že na šestih zaporednih tekmah. V zadnjem krogu je v Rimu z 0:3 izgubil proti Romi in je na prvenstveni razpredelnici s štirimi točkami šele na 17. mestu. Glavni kandidat za Corinijevega naslednika naj bi bil Rolando Maran, ki je v prejšnji sezoni vodil Catanio, a ga je ta aprila letos zamenjala.


Domžale zmagale v novem mestu

Rezultati 14. kroga v Prvi ligi Telekom Slovenije – Rudar : Olimpija 0:0 (900 gledalcev), Luka Koper : Zavrč 2:1 (300 gledalcev; Uroš Delić 13., Mitja Lotrič 56.; Lovro Cvek 90.), Maribor : Celje 1:2 (4500 gledalcev; Luka Zahovič 30.; Aleksander Rajčević 7., 65. (oba avtogola); (v 38. minuti izključen Mitja Viler, v 75. izključen trener Ante Šimundža pri Mariboru), Krka : Domžale 0:1 (300 gledalcev; Benjamin Morel 87.), Radomlje : Gorica 0:3 (300 gledalcev; Jure Balkovec 9. (ag), Luka Majcen 41., Ezekiel Henty 62.). Vrstni red strelcev: Luka Zahovič (Maribor) 8 golov, Sunny Omoregie (Celje), Nik Omladič in Andraž Šporar (oba Olimpija) po 5.

 

Deli s prijatelji