MLADI UP

Po čestitkah Ibrahimovića ga čaka še dres Slovenije

Objavljeno 02. marec 2014 10.40 | Posodobljeno 02. marec 2014 10.40 | Piše: Drago Perko

Mladi vezist iz šole pariškega kluba PSG bo spomladi igral za NK Celje, v sredo pa ga čaka nastop v reprezentanci do 20 let.

Nicolas se je dobro znašel ob Zlatanu Ibrahimoviću, ki mu je čestital za dva zadetka. Foto: Reuters

V celjskem nogometnem klubu stavijo na mlade sile. Dvajsetletni Nicolas Rajsel je eden od igralcev, od katerih se v prihodnje precej pričakuje. Vezist slovenskih korenin in nogometne šole kluba Paris Saint Germain (PSG) je lačen dokazovanja, minute in priložnosti pa bo iskal v mestu s slovito zgodovino v objemu reke Savinje.

Dedek v Francijo

Ker pol leta ni imel kluba, se je lani odpravil v Slovenijo, deželo svojega deda Alojza, ki se je iz vasice Banja Loka pri Kočevju v mladih letih odpravil s trebuhom za kruhom v deželo galskih petelinov. V Olimpiji in Domžalah pravega zanimanja za nadobudnega Francoza ni bilo. »Proti zagrebški Lokomotivi v dresu Domžal sem odigral zelo dobro, zabil sem tudi gol ob zmagi 2:0,« se spominja zanj usodne tekme, kjer ga je opazil športni direktor Celja Ambrož Krajnc. Po nekaj dneh so Celjani z njim že sklenili pogodbo, prvo profesionalno za Nicolasa. »Rad bi pomagal ekipi na poti do dobrih izidov ter upravičil zaupanje,« pravi 20-letnik, trener Miloš Rus pa želi, da v igri maksimalno izkoristi hitrost in tehnično podkovanost na sredini terena.

Čestital mu je Ibrahimović

Prve nogometne korake je pri petih letih naredil v domačem kraju Parmain, zatem se je preselil v klub Saint-Leu La Foret, nato pa je postal član PSG. Osem let se je učil nogometa v Parizu. »Veliko sem se naučil, spomini so prijetni. V letih 2008 in 2011 smo bili francoski prvaki, avgusta 2012 pa smo z mojima goloma premagali tudi Manchester,« se spominja dnevov v francoski prestolnici, kjer je dvakrat treniral tudi s člansko ekipo, na drugem od teh pa je na treningu zaigral v ekipi s slovitim Zlatanom Ibrahimovićem. »Bili smo boljši s 4 : 2, Zlatan je dosegel dva gola, sam sem dodal še dva. Ko mi je to uspelo, je prišel do mene in mi čestital. Bil sem impresioniran. Tako je bil velik,« nadaljuje Nicolas, čigar vzornik je sicer (brazilski) Ronaldo.


Izseljenci v izbrani vrsti

V članski reprezentanci so že zaigrali Rudi IsteničRajko TavčarDominic Maroh in Kevin Kampl. Druži jih dejstvo, da so zrasli na tujem (vsi v Nemčiji) in se potem odločili zaigrati za domovino svojih staršev.
 

Za Slovenijo

Zaradi dedkovih korenin je zaprosil za slovensko državljanstvo in ga tudi dobil. Na igralca je postal pozoren tudi Tomaž Kavčič, selektor slovenske reprezentance do 20 let. Nicolas bo tako že v izbrani vrsti, ki jo v sredo, 5. marca, v Kopru čaka prijateljska tekma proti Hrvaški. »Počaščen sem, ker sem povabljen. To bo moja prva preizkušnja, zato sem še toliko bolj vznemirjen in navdušen, ker bom lahko oblekel slovenski dres!«

Slovenščina mu sicer ne gre najbolje, težko jo razume, še težje govori. Francoščina je njegov osnovni jezik, izvrstno govori angleško. Po končani srednji šoli je vse stavil na nogomet, zato bo študij še malce počakal. »Slovenijo kar dobro poznam, saj smo v mladosti z družino redno prihajali sem na morje. Celje je majhno mesto, a zelo prijetno,« še doda, preden se poslovi od nas in se znova posveti le nogometu. Kjer želi uspeti. Tako v dresu Celja kot v majici z državnim grbom. 

Deli s prijatelji