KRIZA

Po The Beatles razpadel še nogometni Liverpool

Objavljeno 11. december 2014 11.46 | Posodobljeno 11. december 2014 11.51 | Piše: Marko Uršič

Angleški podprvak se je že po skupinskem delu poslovil od lige prvakov.

V Liverpoolu žalujejo kot ob razpadu slavnih beatlov. Nogometaši rdečih se po neodločenem izidu z Baslom na svojem Anfieldu niso prebili v osmino finala lige prvakov; šok za klub, ki je v svoji zgodovini petkrat osvojil elitno evropsko klubsko tekmovanje. Po športni plati kot da si še niso opomogli po izgubi naslova angleškega prvaka v zadnji sezoni pa tudi prodaja (kanibalskega) biserja Luisa Suareza jim ni prijala. Še posebno zato, ker so kot zamenjavo kupili razvpitega Maria Balotellija, ki tudi v pristanišču iz dneva v dan počne neumnosti, namesto da bi se zbral za (kakovostno) brcanje žoge.

Nogometni beatli so se v ligo prvakov vrnili po petletni odsotnosti, a jo zapuščajo že po 85 dneh. Tudi v domačem prvenstvu so s šestimi porazi v 15 tekmah šele na 9. mestu; severnoirskega trenerja Brendana Rodgersa lahko (in tudi ga) boli glava. »Proti Baslu smo bili po tehničnem znanju mnogo preslabi,« modruje Rodgers, ki bo zdaj svoje fante naprej peljal v tekmovanju evropske lige. Seveda je Liverpoolov izpad iz LP tudi težek finančni udarec za klub. Lani so rdeči s televizijskimi pravicami na Otoku zaslužili 123,6 milijona evrov; Basel je v Švici dobil 2,02 milijona evrov. Poleti so na Anfieldu le za nakup Lazarja Markovića iz Benfice – v torek je bil celo izključen – porabili 25 milijonov evrov; to je več kot dvakrat toliko, kot so za vse okrepitve porabili Baselčani. Adam Lallana, z 31,6 milijona evrov najdražja okrepitev Liverpoola v poletnih mesecih, pa proti švicarskemu prvaku sploh ni zapustil klopi za rezervne igralce. Rdeči so lahko rdeči od sramu, za letos pa bodo morali životariti v drugorazrednem starocelinskem tekmovanju.

Boljši kot Barcelona

Real Madrid je druga zgodba. V skupinskem delu, v isti skupini B kot Liverpool, so marširali brez napake in zbrali šest zmag. Skupaj so v vseh tekmovanjih nanizali devetnajst tekem, kjer so igrišče zapustili dvignjenih glav; zadnji zmagovalci lige prvakov so s tem postavili španski rekord. Pred tem je bila najboljša... seveda Barcelona Franka Rijkaarda v sezoni 2005/06. Real je vse skupinske tekme v elitnem tekmovanju dobil še leta 2012, a takrat jih seveda ni vodil Carlo Ancelotti, ampak gospod posebni Jose Mourinho. »Vem, da imam izjemno moštvo. Ne bom se utrudil, če bom to nenehno ponavljal,« je neutruden italijanski trener belega baleta. No, nekateri gledajo tudi tako daleč, da vidijo, da lahko Real po dosežkih prekosi celo Barcelono pod trenerskim bičem Pepa Guardiole. Ancelottiju tudi priznavajo, da je pomiril slačilnico, kjer so bili spori med igralci stalnica, ko je Real vodil portugalski The Special One

Derbi v Torinu brez zadetkov

V torkovih zadnjih tekmah lige prvakov v skupinah od A do D so bili doseženi naslednji izidi – skupina A: Olympiakos : Malmö 4:2, Juventus : Atletico Madrid 0:0; končni vrstni red: Atletico Madrid 13 točk, Juventus 10, Olympiakos 9, Malmö 3; skupina B: Liverpool : Basel 1:1, Real Madrid : Ludogorec 4:0; lestvica: Real Madrid 18, Basel 7, Liverpool 5, Ludogorec 4; skupina C: Benfica : Bayer Leverkusen 0.0, Monaco : Zenit 2:0; vrstni red: Monaco 11, Bayer Leverkusen 10, Zenit 7, Benfica 5; skupina D: Galatasaray : Arsenal 1:4, Borussia Dortmund : Anderlecht 1:1; lestvica: Borussia Dortmund in Arsenal po 13, Anderlecht 6, Galatasaray 1 (prva dva iz vsake skupine sta se uvrstila v osmino finala). 

Deli s prijatelji