VELIK USPEH

Po 100-minutni drami najmanj v ligo Evropa

Objavljeno 08. avgust 2013 09.09 | Posodobljeno 07. avgust 2013 22.59 | Piše: Marko Pigac

Nogometaši Maribora so v tretjem predkrogu lige prvakov izločili Apoel in čakajo na petkov žreb.

Veselje Agima Ibraimija, Marcosa Tavaresa in Amirja Derviševića. Foto: Marko Pigac

Dasiravno je bila torkova večerna predstava na zelenici najbolj nogometnega mesta v Sloveniji nekaj povsem drugega, pa se stavnice tudi tokrat niso zmotile.

Razprodan Ljudski vrt

Nogometaši Maribora so na povratni tekmi tretjega predkroga lige prvakov z velikim remijem 0 : 0 proti nikozijskemu Apoelu iztržili najmanj igranje v ligi Evropa. Vijoličasti bodo tako tretjič zapored v enem izmed evropskih tekmovanj igrali najmanj do konca jeseni in zaslužili prepotrebne evre, ki bodo v prihodnjih letih še kako pomemben dejavnik za utrjevanje položaja doma in v tujini.

Ljudski vrt je bil razprodan. Več kot 12.000 zmage željnih gledalcev je komaj čakalo, da se vse skupaj že naposled začne – in konča. Navijači pod taktirko viol pa so poskrbeli, da je bilo pasji vročini, živo srebro se je znova dvignilo nad 30 stopinj, pridodano še peklensko vzdušje vse do zadnjega sodnikovega žvižga. In še naprej. Stadion je že v startu poskrbel za koreografijo, ki se je ne bi sramovali nikjer v nogometnih deželah. Sledilo je močno navijanje vseh 90 minut. No, točneje dobrih 100 minut, saj je beloruski sodnik Aleksej Kulbakov srečanje podaljšal kar za sedem minut. Končalo pa se je z močnim: »Liga prvakov!!«

Da, Maribor že dve leti neuspešno naskakuje ligo prvakov, kjer je nastopal v sezoni 1999/2000. Vedno je na koncu zmanjkalo čisto malo. A je liga Evropa (za)celila rane. Seveda se tudi kader zaveda, da bi igranje v najmočnejši evropski ligi pomenilo tudi več denarja in višjo ceno posameznim igralcem (Ibraimi in predvsem Bohar), po katere bodo kmalu prišli največji klubi stare celine. »Ne skrivamo, želimo si v ligo prvakov! Čas je, da se po 14 letih vrne v Maribor,« pravijo prav vsi igralci Maribora, ki so s picami v rokah – za nagrado so dobili pice in denar (tako trener Ante Čačić) – hodili iz slačilnice.

180 minut oddaljeni od lige prvakov

Ciprčani so videli vsaj eno nedosojeno enajstmetrovko. »Kupili ste sodnike,« je po tekmi besnel edini predstavnik ciprskih medijev in iskal sodniško zaroto. »Nisem kompetenten za ocenjevanje sodnikov,« je hladnokrvno odgovoril Čačić, ki je znova doživel srce parajoči pozdrav stadiona. »To je najlepši trenutek v mojih 60 letih.« Zavedajoč se, da ključni porazi lahko prinesejo tudi kaj drugega. Je bil z igro svojih varovancev zadovoljen? »Zelo sem navdušen. Pred letom sem se na tem stadionu z Dinamom veselil uvrstitve v ligo prvakov, zdaj sem blizu tega podviga še z Mariborom. Hvala vsem navijačem in ljudem v klubu. Za nami je težka tekma proti zelo kakovostnemu nasprotniku. Dobro smo se pripravili in predvideli načine, kako se prebiti naprej. To je zelo velik trenutek za Maribor in za slovenski klubski nogomet na splošno. Smo še 180 minut oddaljeni od lige prvakov,« je dejal Čačić. Si v petek na žrebu za končnico želi Dinamo? »Ne, ne želim si ga. A če ga bomo dobili, bom naredil vse, da se uvrstimo v ligo prvakov,« je še dodal.
 

Kdo so lahko tekmeci?

Maribor bo na petkovem žrebu skupaj s prvaki držav sestavljal eno skupino, neprvaki pa drugo. Med slednjimi bodo recimo Arsenal, Milan, Real Sociedad, ki pa po Platinijevem pravilu ne morejo biti tekmeci naših prvakov. Če bi sinoči izpadli Dinamo, Celtic, Legia, Austria, bi bil Maribor nosilec. Sicer pa morebitne nasprotnike lahko čaka v Dinamu, Celticu, Baslu, Viktorii in Steaui. 

 

Vsi pohvalili viole

Šov viol, ki so te dni praznovale 24. rojstni dan, so pohvalili prav vsi. Tudi Policijska uprava Maribor, saj je tekma minila brez incidentov. »Le v sanitarijah sta se dva stepla, kar pa ni imelo povezave s tekmo,« so pojasnili na PU Maribor. Še to, pretepača nista člana viol. Na dan tekme je minilo natanko pol leta od nenadne smrti dolgoletnega napovedovalca NK Maribor in reprezentance, karizmatičnega Smiljana Krežeta. Če so eni verjeli, da je Mariboru v torek pomagal bog, večina verjame, da je nad Ljudskim vrtom to noč bedel prav on. Ljubljanski župan Zoran Janković je napovedal prihod na tekmo, kjer ga je po protokolu čakal tudi sedež. A si je, kot kaže, zadnji trenutek premislil, saj ga na VIP-tribuni ni bilo opaziti. Ali ga je prepričala akcija Mariborčanov, ki so mu po slabi izkušnji v Rotovžu pred mesecem dni tokrat prelepili jumboplakat Ljubljanskega gradu na ograji Ljudskega vrta s »Koga boli kurac za Ljubljanski grad, tu je Maribor!«, ali zgolj dejstvo, da bi nasprotnika vijoličastih Ciper povezali s tajkunsko denarno oazo, pa nismo izvedeli.

 

Deli s prijatelji