BUNDESLIGA

Pivo, udobje, zadetki

Objavljeno 25. avgust 2012 09.35 | Posodobljeno 25. avgust 2012 09.35 | Piše: Janoš Zore

Drevi se začne najbolj obiskano nogometno prvenstvo na svetu, nemška liga.

Marco Reus je namesto Münchna izbral Dortmund (foto: Reuters).

Nemška bundesliga je s povprečnim obiskom 45.134 gledalcev najbolj obiskana nogometna liga na svetu. Z razlogom. Stadioni so udobni, prodaja se pivo, med elitnimi evropskimi ligami pa pade največ zadetkov ravno v Nemčiji (2,86 zadetka na tekmo). In danes je srečen dan, ko se bundesliga vrača z uvodno tekmo nove sezone med prvakom Borussio iz Dortmunda in Werderjem. Če bo obveljala logika, lani devetouvrščena ekipa na Westfalenstadionu ne bi smela slaviti. Rumeni naj bi bili namreč kljub odhodu Šindžija Kagave (16 milijonov evrov) v Manchester United letos še močnejši. Japonca naj bi namreč več kot le nadomestil lani po izboru nogometašev najboljši igralec nemške lige Marco Reus, ki je pogodbo za prestop iz Borussie iz Mönchengladbacha podpisal že januarja (17,1 milijona evrov). Skupaj z Mariem Götzejem in Ivanom Perišićem, oba sta tako kot Reus hitra in tehnično dovršena, naj bi za najboljšim napadalcem lige Robertom Lewandowskim z menjavami mest tvorili ubijalski trikotnik.

Ravno z Reusom se je že sredi zime začela bitka za naslov prvaka v sezoni 2012/13. Mladeniča so si namreč izjemno želeli pri Bayernu, kjer so bili zaradi njegove izbire kar malce užaljeni. »Morda se boji, da v našem moštvu ne bi veliko igral, ker že imamo dva dobra krilna nogometaša,« se je poveličeval Arjen Robben. Toda Nizozemec je kmalu dobil konkurenco, ki je naznanila poletje novih prihodov na Bavarsko. Bayern je namreč že februarja sklenil dogovor z Baslom o nakupu Xherdana Shaqirija (11,8 milijona evrov). V napadu se je Bayern okrepil s Hrvatom Mariem Mandžukićem (13 milijonov), obrambno se želi okrepiti še s španskim reprezentantom Javijem Martínezom, vrednim onstran 30 milijonov evrov.

Liga dveh velikanov

Pri Bayernu po zanje lanski slabi sezoni (dva izgubljena finala in drugo mesto v domači ligi) glasno razmišljajo le o tem, da bodo Borussio sklatili s trona. Pred dobrim tednom jim je v superpokalu največjega tekmeca po petih porazih naposled le uspelo premagati z 2 : 1. Pri rumenih iz Dortmunda kot željo izpostavljajo le uvrstitev v ligo prvakov. Vsi drugi pa se medtem kar malce bojijo, da zaradi investicij v že tako ali tako odlični ekipi bundesliga po vzoru Španije ne bo postala liga dveh velikanov.

Prvaki so lani z 81 točkami za pet točk potolkli rekorden izkupiček zadnjega desetletja nemške lige. Proti koncu sezone opešani Bayern je s 73 točkami še zmeraj imel tri točke več kot druga najboljša drugouvrščena nemška ekipa zadnjih 10 let. V prestopnem roku so se občutno okrepili pri Borussii iz Mönchengladbacha, Bayerju iz Leverkusna, Wolfsburgu in Schalkeju. A slednji so lani na tretjem mestu za dortmundsko Borussio zaostali za velikih 17 točk.

Pol stoletja bundeslige

Bundesliga danes vstopa v svojo jubilejno 50. sezono. S 103 glasovi za in 26 proti so jo po dolgih desetletjih napovedovanj naposled ustanovili 28. julija 1962. Veliko slavje bo 24. avgusta prihodnje leto, ko bo minilo natanko 50 let od prve tekme. Kljub častitljivemu jubileju je bundesliga med mlajšimi v Evropi. V Belgiji so recimo nacionalno nogometno ligo imeli že leta 1895, španska la liga vstopa v 82. sezono, italijanska serie A v 81., francoska ligue 1 pa v 75. Med pomembnejšimi razlogi za odlašanje z ustanovitvijo enotne nemške lige sta bila nemški regionalni lokalpatriotizem in zavračanje profesionalizma, ki je bil zaradi velikih razdalj predpogoj za takšno tekmovanje.

 

Deli s prijatelji