ZMAGOVALCI

Pivo in klobase še čakajo

Objavljeno 28. maj 2013 15.34 | Posodobljeno 28. maj 2013 15.36 | Piše: M. U.

Bayernovi nogometni junaki pokal lige prvakov pripeljali v München, a sezone še ni konec.

MÜNCHEN – Ni še konec. Bayern je resda zmagal v nogometni ligi prvakov in pred tem osvojil tudi naslov v bundesligi, a v soboto ima izjemno priložnost za trojčka. Če v pokalnem finalu na berlinskem olimpijskem stadionu užene še Stuttgart, v Münchnu ves vikend ne bodo spali in se streznili. Ravno zaradi Švabov, tako tudi imenujejo Stuttgartčane, so se Bayernovi nogometaši iz Londona na Bavarsko vrnili v umirjenem tonu. Letalo je pristalo na osamljenem letališkem delu, daleč od navijačev, pozdravilo pa jih je nekaj ducatov osebja iz letalske družbe in letaliških delavcev. Nato so se zmagovalci odpeljali v klubskem avtobusu. Zmago nad dortmundsko Borussio so že tako ali tako proslavili v londonskem hotelu, zabave v Münchnu pa se je udeležilo 150.000 navijačev.

68-letni Jupp Heynckes naj bi šel v pokoj kot Bayernov junak, zdaj jih vadi že tretjič v karieri, z zmago na Wembleyju pa je spisal rekordno knjigo. Je med štirimi trenerji, ki so elitno evropsko klubsko tekmovanje osvojili z dvema kluboma. Ob letošnji ima še lovoriko z madridskim Realom iz leta 1998. Zanimivost: ko se razburi, pordeči, zato ga po izdelovalcu žarnic imenujejo tudi Osram.

Ne gre še v pokoj?

Zaradi kariere ga nič ne sme biti sram, a zdaj se ve tudi, da novega trenerja bavarskega velikana Pepa Guardiolo po sezoni premora, ko je nazadnje vodil Barcelono, čaka sila zahtevna naloga. »Moj naslednik bo seveda lahko prevzel perfektno delujoče moštvo. Moraš voditi ekipo, skupino ljudi, z vrhunskimi nogometaši moraš imeti prefinjen občutek. Danes, vključujoč okolje, medije in pričakovanja, je to zelo zahtevna naloga,« je Heynckes navrgel o predaji dolžnosti. »Vemo, da se nam bo pridružil Mario Götze in tudi Robert Lewandowski ne bo v Dortmundu kaj predolgo visel,« je še pomodroval o okrepitvah. Guardiolova prva naloga bo avgustovski superpokal proti Chelseaju in verjetno proti – staremu znancu in sovražniku Joséju Mourinhu. Heynckesovemu zastopniku Enriqueju Reyesu pa se je v nedeljo zanimivo zareklo, Bayernov špansko gladko govoreči trener bi namreč sprejel ponudbo iz Madrida, da spet sede na Realovo klop; v Španiji je treniral tudi Athletic iz Bilbaa in Tenerife. »Če nas pokliče predsednik Florentino Pérez, bomo sprejeli ponudbo. Heynckes se trenutno umika le iz bundeslige,« pravi Reyes.


Lewandowski na poti v München

Cezary Kucharski, zastopnik Roberta Lewandowskega, je potrdil pogovore Borussie in Bayerna o prestopu drugega najboljšega strelca nemškega prvenstva (24 zadetkov v 31 tekmah) v München, a nič še ni podpisano. Poljak ima v Dortmundu pogodbo še za sezono; boljše bi bilo, da ga Borussia zdaj proda za velik denar, kot da potem brezplačno odide. A rajši bi videli, da odide v tujino kot v Bayern, ki jim je že ukradel Maria Götzeja. A ta je imel v pogodbi odkupno klavzulo, ki je Lewandowski nima. 

 

Deli s prijatelji