1 SNL

Pirova zmaga Mure 05

Objavljeno 20. maj 2013 12.53 | Posodobljeno 20. maj 2013 12.53 | Piše: Rok Tamše

Nogometaši iz Murske Sobote so zapustili dno prvoligaške lestvice, a je njihov obstanek močno vprašljiv.

Marcos Tavares – prvi golgeter s 16 zadetki (foto: Tadej Regent, Delo).

Če že na stadionih ni zadosti gledalcev – tokrat jih je bilo na petih tekmah 2950, torej v povprečju slabih 600 na tekmo –, je vsaj tekmovalni razplet državnega prvenstva v prvi ligi še kar razburljiv. Črno-beli iz Murske Sobote so presenetljivo visoko premagali kanarčke iz Kopra, ki imajo neprimerno bolje urejene razmere v klubu, večjo in kakovostnejšo zasedbo, toda očitno jim manjka srčnosti v igri, ko je treba loviti zmago na tekmah proti na papirju lažjim nasprotnikom. Koprčani so namreč bili borbeni in učinkoviti proti Mariboru in Domžalam, preveč točk pa so izgubili v tekmah, kjer so bili že vnaprej prepričani v gladke zmage. Vseeno moštvo z Bonifike tudi v zadnjih dveh tekmah sezone čaka krčevit boj z Domžalami za končno tretje mesto. Ekipi sta zdaj izenačeni po točkah (54 : 54), rumeno-modri z Obale bodo v sredo gostili Olimpijo, konec tedna jih čaka še gostovanje v Celju, Domžalčani pa bodo v podobni barvni opravi najprej gostili Gorico, potem pa v zadnjem krogu še gostovali pri Muri 05.

Ko govorimo o muraših, ne gre brez negotovosti

Fantje iz Fazanerije so nazadnje res v velikem slogu premagali favorizirane Primorce, še prej pa osvojili točko pri neposrednem tekmecu za zadnje mesto Aluminiju in premagali Celje. S tem mini podvigom so zapustili zadnje mesto na lestvici, kjer so s točko zaostanka pristali rdeči iz Kidričevega, toda ta uvrstitev jim bo lahko v slabo uteho, če se ne bo izšla njihova matematika glede tekmovalne licence za prihodnjo sezono. Do 15. maja so morali iz kluba poslati pritožbo zaradi neizdane licence na prvi stopnji in dopolnjeno dokumentacijo, s katero dokazujejo poravnavo dolgov ali sporazume o preložitvi določenih plačil, ki bi morala biti realizirana v lanskem koledarskem letu. Če bo komisija Nogometne zveze Slovenije (NZS) za licenciranje klubov zadovoljna z dokumentacijo – o pritožbi bo odločila do 31. maja –, bo Muri 05 morebitno osvojeno deveto mesto zagotavljalo obstanek v prvoligaški druščini. Muraši bodo v naslednjem krogu gostovali pri Triglavu, v zadnjem pa doma pričakujejo Domžale. Njihov tekmec Aluminij bo v sredo gostil Celje, v nedeljo pa bo prvenstvo zaključil v Ljudskem vrtu.

Za zdaj iz Murske Sobote ni nobenih jasnih namigov, da bi lahko bila prihodnost kluba še naprej prvoligaška. Tudi predsednica kluba Nataša Horvat se je zavila v molk. Neizpolnjen finančni kriterij bi pomenil selitev v najnižji rang tekmovanja, 10-člansko elitno ligo pa bi pri NZS spet morali urejati administrativno oziroma dogovorno. Torej v slogu izvolite v prvo ligo, kdor si to lahko privošči.

Tavares Celjanom zabil tri gole

V 34. krogu so bili doseženi naslednji izidi: Mura 05 – Luka Koper 3 : 0 (500 gledalcev; strelci Vedran Vinko 7., Aleš Majer 36., Matic Maruško 68.), Gorica – Triglav 0 : 0 (350 gledalcev), Maribor – Celje 5:1 (1500 gledalcev; Dejan Mezga 13., Marcos Tavares 43., 47., 65., Goran Cvijanović 60.; Aleksandar Bajić 69.), Olimpija – Aluminij 2 : 0 (150 gledalcev; Nemanja Mitrović 54., Anže Zorc 90.), Rudar – Domžale 0 : 1 (450 gledalcev; Dragan Čadikovski 82.).

Vrstni red dva kroga pred koncem državnega prvenstva: Maribor 77 točk, Olimpija 64, Luka Koper in Domžale po 54, Celje 45, Triglav in Gorica po 38, Rudar 37, Mura 05 30, Aluminij 29.

Lestvica strelcev: Tavares (Maribor) 16 zadetkov, Dejan Žigon (Gorica) in Nikola Nikezić (Olimpija) po 15, Enis Đurković (Triglav) 14.

Deli s prijatelji