1. SNL

Pihler spet vijoličen, Velikonja dobiva krila

Objavljeno 22. junij 2016 11.16 | Posodobljeno 22. junij 2016 11.18 | Piše: Rok Tamše

Vodilna slovenska nogometna kluba začela vneto uresničevati prestope.

Aleks Pihler, levo, je v zadnji sezoni v dresu Zavrča igral proti Daretu Vršiču, včeraj pa sta postala soigralca. Foto Tadej Regent

Po odhodih vezista Željka Filipovića v Belgijo in napadalca Jeana-Philippa Mendyja na Kitajsko so pri slovenskem nogometnem podprvaku Mariboru včeraj predstavili prvo odmevnejšo okrepitev. V Ljudski vrt se je vrnil otrok vijoličnih Aleks Pihler, ki je v zadnji sezoni nosil dres novopečenega drugoligaša Zavrča. Dvaindvajsetletni Pihler je igral v vseh mlajših selekcijah Maribora, potem pa je iskal odskočne deske v Domžalah, Triglavu in Zavrču, hkrati si je priboril prostor v mladi reprezentanci Slovenije. »Vsi vemo, da ima Maribor vedno najvišje cilje. Moja želja je, da pokažem, kar znam. Cilj z moštvom pa je znan, da vrnemo naslov v Ljudski vrt. Dileme pri odločitvi, ko sem dobil ponudbo, nisem imel. Vemo, da se Maribora ne zavrača. V Sloveniji smo najboljši klub in takoj sem sprejel izziv. Tukaj sem se v devetih letih naučil vsega, kar znam. Druga okolja so nato nekaj dodala, osnova pa izhaja iz Ljudskega vrta. Ne bojim se konkurence, verjamem, da si bom priboril prostor v ekipi in upam, da se začenja prijetno skupno obdobje,« je poln optimizma Pihler, ki je z novimi soigralci že odšel na priprave v Moravske Toplice. Glede na to, da se je pred njim v klub vrnil še en vezist, kmalu 21-letni Dino Hotić iz Krškega, je jasno, da v LV stavijo na mlade sile iz svojega dvorišča. Tako je reprezentant iz Celja Blaž Vrhovec, sicer Ljubljančan, zdaj morda precej bližje Olimpiji. Maribor se bo v 2. krogu kvalifikacij za evropsko ligo pomeril z drugouvrščenim bolgarskim moštvom Levskim iz Sofije, ki ga vodi srbski strokovnjak Ljupko Petrović. Prva tekma bo 14. julija v Ljudskem vrtu, povratna v Sofiji teden pozneje.

Prvak iz Ljubljane je tik pred podpisom pogodbe z nekdanjim napadalcem Maribora in Gorice, 27-letnim napadalcem Etienom Velikonjo, ki je po nekajletni kalvariji kot posojeni igralec valižanskega Cardiffa uvidel luč na koncu predora v belgijski drugi ligi, kjer je bil v minuli sezoni v dresu Liersa prvi strelec tekmovanja s 25 zadetki. Če bi mu zrasla zmajeva krila in bi to strelsko formo prenesel v napad Olimpije, bi lahko govorili o okrepitvi kategorije Roka Kronavetra, prvega strelca in igralca zmajev v šampionski sezoni, ki se je na slovensko sceno prav tako vrnil iz tujine. Velikonjev prestop naj bi bil končan posel, navijače zeleno-belih pa burita tudi morebitna prihoda bivšega reprezentančnega štoperja Branka Ilića in obetavnega branilca Lea Ejupa iz novomeške Krke, v glavno mesto bi prav lahko prispel še kateri od ključnih igralcev Zavrča, denimo Jure Matjašic in/ali Veljko Batrović. Toda to je odvisno tudi od odhodov, v prvi vrsti Mihe Zajca in Kronavetra, ki pa bosta časovno odvisna od (ne)uspehov v evropskem tekmovanju. V 2. krogu kvalifikacij za ligo prvakov se bo Olimpija pomerila s slovaškim prvakom Trenčinom, najprej v Stožicah 12. ali 13. julija.

 

Deli s prijatelji